Pjongcsangi napló: Prime time

esés

Ez egy teljesen idióta ötlet - háborgott Makszim Trankov a 2014-es budapesti műkorcsolya-Európa-bajnokságon, ahol a párosok kűrjét vasárnap délelőtt rendezték.

Jóformán nem volt tiszta program aznap. A műkorcsolyázók ahhoz vannak szokva, hogy este versenyeznek, lehetnek akármilyen profi sportolók, néhány hét alatt nem tudják a testüket átállítani valamire, ami gyökeresen eltér minden korábbitól. Trankov arról is beszélt, hogy ez így a versenyzők egészségének a veszélyeztetése, hiszen egy-egy pörgetett emelésnél a lányok három méter magasba repülnek, egy esés onnan akár végzetes is lehet.

Pjongcsangban az összes műkorcsolyaverseny délelőtt tízkor kezdődik. A tévétársaságok dirigálnak, az Egyesült Államokban főműsoridőben kell mennie a versenynek. Élőben. Volt már ilyen, Pekingben az úszóknak rendeztek "hajnali döntőket", nekik sem tetszett.

Persze van ez a mantra, hogy egy profi sportolónak bármilyen körülmények között képesnek kell lennie a jó teljesítményre. Ezt ismételgették a korcsolyázók is, amikor még az olimpia előtt a szokatlan időbeosztásról faggatták őket.

Aztán eljött az olimpiai csapatverseny férfikűrje, délelőtt tízkor (ami azzal is jár, hogy edzés előtte reggel hatkor!), és

a tíz versenyzőből három volt képes tiszta programra,

és ebből a háromból csak egy ugrott négyfordulatost.

A többiek estek-keltek, leszimplázták az ugrásokat. Azokat, amiket máskor gyönyörűen képesek végrehajtani. A kínai Han Yan tripla axelje az egyik legszebb a mezőnyben. Most egészen szürreálisan esett el belőle. A francia Chafik Besseghier négyfordulatos toeloop-tripla toeloop kombinációja tankönyvekbe való. Most csak egy tripla-duplára volt képes. És akkor nem szóltunk a kanadai Patrick Chanről, az orosz Mikhail Koljadáról, az amerikai Nathan Chenről, akik mind a világ élvonalába tartoznak, de most ez egyáltalán nem látszott. Még az élen álló japán Soma Unónak is volt egy kis megingása, bár így is csillagászati pontszámot kapott. A legélvezetesebb programot így az izraeli Alexei Bychenko futotta, aki nagyszerű formában javította meg egyéni legjobbját, és igazán megérdemelt egy ilyen tökéletes olimpiai pillanatot, de tízből egy emlékezetes program nem túl jó arány. A tévénézők nem ezért fogják megszeretni a műkorcsolyát.

Ezen a tévétársaságok is elgondolkodhatnának: mert lehet prime time-ban közvetíteni azt, ahogy a világ legjobbjai sorra feltörlik a jeget, csak nem biztos, hogy érdemes.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?