Peking vagy Almati

Kuala Lumpur. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 128. kongresszusa ma dönti el, hogy a kínai Peking vagy a kazah Almati rendezheti-e meg 2022-ben a XXIV.

Kuala Lumpur. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 128. kongresszusa ma dönti el, hogy a kínai Peking vagy a kazah Almati rendezheti-e meg 2022-ben a XXIV. téli olimpiát.

Több NOB-tag korábbi nyilatkozata és a szervezet szemlebizottságának júniusi értékelése is Peking esélyességét érzékeltette, ám a június 9–10-én Lausanne-ban tartott prezentációk óta szoros eredményre számítanak a nemzetközi szervezet vezetői. Korábban Oslo, Stockholm, Krakkó és Lviv (Lemberg) is jelentkezett a 2022-es játékokra, utóbb azonban mind a négy visszalépett a kandidálástól, így maradt csupán a kínai és a kazah város versenyben.

Peking – pro és kontra

A kínai főváros mellett szól a rendezési tapasztalat: a 2008-as nyári játékoknak Peking volt a házigazdája. Amennyiben elnyeri a hét év múlva sorra kerülő téli olimpiát, az első város lesz, amely mind nyári, mind téli ötkarikás játékoknak otthont adhat. Peking mellett szól továbbá az a terv is, amely szerint az ország északi régiójában élő több mint 300 millió embert ismertetnének meg a téli sportokkal.

„Óriási lehetőségek állnak a téli sportok előtt Kínában. Az igazán fontos az, hogy az emberekben ott van a téli sportok iránti vágy és lelkesedés” – mondta Jao Ming egykor az NBA-ben is szerepelt profi kosaras, a kínai kampány egyik vezető arca.

Lehetséges problémaként merült fel ugyanakkor a főváros és a síszámoknak otthont adó hegyi versenyhelyszínek közötti 200 kilométeres távolság, jóllehet az épülő gyorsvasút segítségével 50 perc alatt megtehető lesz az út. Aggályok merültek fel a kínai helyszínek műhótól való függőségével kapcsolatban is, azonban a szervezők állásfoglalása szerint semmiféle gondot nem fog okozni, hogy vízből kell havat előállítaniuk.

Almati – pro és kontra

A kazah város mellett szól, hogy a helyszínek 30 kilométeres sugarú körön belül találhatók, így rövid távolságokkal és utazási időkkel lehet számolni, valamint az is, hogy a versenyeknek otthont adó létesítmények már elkészültek, illetve épülőfélben vannak. Nagy hangsúlyt kapott továbbá a természetes hó megléte, ezáltal a környezetkárosítás alacsonyabb mértéke is.

„A miénk egy igazi téli város, valódi téli sportkultúrával, igazi hegyekkel és valódi hóval” – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján az Almati szervezőbizottságát vezető korábbi műkorcsolyázó, Andrej Krjukov, s hozzátette, a pályázat nem csupán a sportról szól, hanem az ország hosszú távú terveibe is tökéletesen illeszkedik.

Almati esetében kifogás érte a tervezett szálláshelyek mennyiségét, illetve a rutintalanságot, a város ugyanis még nem adott otthont nagy nemzetközi sporteseménynek. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?