Peking lesz a házigazda

Kuala Lumpur. Peking rendezi a 2022-es téli olimpiát, döntött tegnapi, 128. ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).A rendezésért a kazah Almatival vetélkedő kínai főváros – amely a 2008-as nyári olimpia házigazdája volt – első ízben rendezhet téli játékokat.

Kuala Lumpur. Peking rendezi a 2022-es téli olimpiát, döntött tegnapi, 128. ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

A rendezésért a kazah Almatival vetélkedő kínai főváros – amely a 2008-as nyári olimpia házigazdája volt – első ízben rendezhet téli játékokat. Peking az első olyan város, amely mind nyári, mind téli ötkarikás játékoknak otthont ad.

A szavazás előtt a kínai és a kazah delegáció is megtartotta utolsó prezentációját. A pekingi bemutatkozásban Liu Peng kínai sportminiszter leszögezte: a szükséges hómennyiség előállítása minimális környezeti hatásokkal jár majd.

Ezt követően 85 NOB-tag az elektronikus szavazórendszer meghibásodása miatt kézírással, papíron adta le voksát. A NOB elnöke, Thomas Bach felmentést kért, három kínai sportdiplomata érintettsége miatt nem vehetett részt a döntéshozatalban, tizenegyen pedig nem jelentek meg a maláj fővárosban – közöttük Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke sem.

A szavazás a vártnál jóval szorosabb eredményt hozott, a kínai főváros egy tartózkodás mellett 44:40-re győzött.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a NOB ismét bizalmat szavazott nekünk, és újra megkapjuk az esélyt, hogy sportolóközpontú, fenntartható és gazdaságos olimpiát rendezzünk, olyat, amilyet ígértünk. Emlékezetes esemény lesz a Nagy Fal lábánál az egész olimpiai családnak – olvasható a pekingi pályázati bizottság közleményében. – A sportolók és a szurkolók is megtapasztalják, milyen lehetőségek vannak a téli sportban Kínában, Ázsiában és az egész világon. Köszönjük minden kínainak a támogatást, és valamennyi embernek a Föld bármely részén, aki kiállt mellettünk.”

Karim Maszimov kazah elnök is elégedetten értékelt az eredményhirdetés után. „Ez egy nagyon jó lehetőség volt, kiváló tapasztalatokat szereztünk a jövőbeli pályázatokhoz” – mondta Maszimov.

Peking a negyedik ázsiai ötkarikás házigazda lesz a téli játékok történetében, két japán színhely, Szapporo (1972) és Nagano (1998), illetve a következő, 2018-as olimpia után, melynek a dél-koreai Pjongcsang ad majd otthont.

A NOB döntött a 2020-as ifjúsági téli olimpia helyszínéről is: a 15 és 18 év közötti sportolókat felvonultató viadal rendezési jogát a svájci Lausanne nyerte el Brassóval szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?