Patrick Chan megvédte a címét

<p>Patrick Chan kétszeres világbajnok, két japán a dobogón, Brian Joubert a legjobb európai. Évek óta nem láttunk ilyen jó férfiversenyt műkorcsolya-világbajnokságon.</p>

Felelevenítjük a nizzai vb legemlékezetesebb kűrjeit.

Misa Ge, 19. hely

Figyeljenek oda Misa Gére. Huszonegy éves, üzbegisztáni színekben indul, és kicsit hasonlít Jagugyinra. Nem csak külsőleg. Nizzában ő lépett jégre elsőként a férfi kűrben, a közönség pedig tombolt a lépéssorai láttán. Pedig sérülten korcsolyázott: a kvalifikáció után becsípődött egy ideg a hátában, mozdulni is alig tudott. „Nem volt kérdés, hogy jégre lépek-e – mondta határozottan. – A kűröm a szerelemről és a háborúról szól, tele szenvedéllyel. A háborúban és a szerelemben is küzdeni kell, én is küzdöttem a jégen.”

Kevin van der Perren, 15. hely

Így kell búcsúzni. Kevin van der Perren élete utolsó versenyén fantasztikus kűrt futott. Minden ugrása tökéletes lett: a négyfordulatos toeloop, a tripla axel, a tripla lutz, a tripla flip, a tripla salchow-tripla toeloop-tripla toeloop kombináció, a tripla flip-dupla axel ugrósor, a tripla rittberger-dupla toeloop kombináció és a dupla axel is, a nizzai kiállítási palota közönsége állva tapsolt. Van der Perren első világbajnoksága a 2000-es nizzai vb volt, tizenkét évvel később a kör bezárult.

Brian Joubert, 4. hely

Hányszor, de hányszor leírták már Brian Joubert-t! Hiába nyert tíz Eb-érmet, hiába állt összesen hatszor világbajnoki dobogón, a sikertelen sheffieldi kontinensviadal után még az edzője is azt tanácsolta neki, nem kellene már ezt erőltetni. Joubert nem hallgatott rá, inkább keresett még egy edzőt, Nizzában pedig a rövidprogramban és a kűrben is nagyszerűen korcsolyázott. A Mátrix-varázs harmadszor is bejött: a francia versenyző ezzel a kűrrel lett 2004-ben Európa-bajnok, ezt vette elő a 2006-os olimpiai kudarc után, s lett vb-ezüstérmes alig egy hónappal a torinói csalódást követően. Nem törődve a fanyalgókkal („már harmadszor ugyanaz a program, hát nem tud másra korcsolyázni?”), a 2011/12-es szezonra még egyszer leporolta kedvenc kűrjét, s nagyon jól tette: Nizzában a 4. helyen végzett, ezzel ő lett a legjobb európai.

Hanyu Juzuru, 3. hely

Hanyu Juzuru Szendaiban él és edz. Most már újra. Tavaly ugyanis fél évig máshol kellett készülnie: a szendai jégcsarnok összedőlt a márciusi földrengésben. Hanyuék háza is megsérült, de lakható maradt. A 17 éves japán korcsolyázó számára ez a világbajnokság több volt egy egyszerű versenynél.

Az edzéseken végig ő volt a legjobb, nem tudott hibázni. Míg a többiek küszködtek egy-egy ugrással, Hanyu szórta a négyfordulatosokat és a tripla axeleket. A rövidprogramot mégis elrontotta, s csak a hetedik helyről várta a kűrt. Ott aztán viszont valami hihetetlent nyújtott. Rómeó és Júlia története, egy négyfordulatossal és nyolc triplával, egészen elképesztő energiával. „Tudtam, hogy otthon most rengetegen néznek. Értük korcsolyáztam, a katasztrófa sújtotta területen élőkért, és egyúttal erőt is kaptam tőlük” – nyilatkozta Hanyu, aki második lett a kűrben, összetettben pedig a harmadik helyen végzett. Tizenhét évesen, élete első vb-jén rögtön érmet nyert, Japánnak pedig először volt két férfi versenyzője dobogón a vb-k történetében.

Takahasi Daiszuke, 2. hely

Ha valaki meg tudja verni Chant, az Takahasi. Nizzában Chan verhetőnek tűnt, de Takahasi rontott a rövidprogramban. A kűrben már nem, s ebben a szezonban először hibátlanul sikerült neki a négyfordulatos toeloop: „Nagyon büszke vagyok magamra. A térdműtétem óta ez volt az első tökéletes négyfordulatosom versenyen.” Takahasi térdét először 2008-ban műtötték, akkor meg is erősítették egy fémlemezzel, amit tavaly májusban kivettek. „Lehet, hogy csak beképzelem magamnak, de sokkal könnyebb a lábam” – mondta egy korábbi interjúban. Könnyű térddel mindjárt el is utazott Franciaországba, ahol speciális balettleckéket vett. „Ez sokat segített a forgásaimnál és a tripláimnál, s mivel ezek könnyebben mentek, több időt tölthettem a négyfordulatos gyakorlásával – magyarázta. – A toeloopom már elég stabil, a következő szezonban újra megpróbálkozom a flippel is.”

Patrick Chan, 1. hely

„Nem is én lennék, ha nem lenne minden kűrömben egy abszurd hiba” – nevetett Patrick Chan már kétszeres világbajnokként. A kanadai korcsolyázó messze volt a tökéletestől Nizzában (a kűrben pl. a dupla axelből huppant a hátsó felére egészen viccesen), de így is hétpontos előnnyel nyert – a második pontszámával magasan a többiek előtt jár. Sokan azt tartják, Chant a bírók túlpontozzák, a francia közönség ki is fütyülte a pontszámait. „Ezt nem is hallottam – nyilatkozta Chan, Stephane Lambiel után (2005, 2006) az első férfi, akinek sikerült a címvédés a vb-n. – De ha így volt, ez csak azt mutatja, hogy az embereket érdekli a műkorcsolya. Nizzában nem túl gyakran rendeznek világversenyt, az emberek nem lehetnek annyira jártasak az apró részletekben. Amikor pedig megláttam a pontszámaimat, annak örültem, hogy világbajnok vagyok, és a legkevésbé sem érdekelt a tömeg reakciója.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?