Pars-parádé az Atlétikai Hídon

<p>„Bárcsak Moszkvában lettem volna ilyen formában” – gondolhatta Pars Krisztián kalapácsvető a dubnicai Atlétikai Hídon, amelyet 82,40 méteres dobással, a világ idei legjobbjával nyert meg. A remek hangulatú viadalon a száz méter is nagy csatát hozott: Rodgers és Carter is tíz másodpercen belül futott.</p>

BŐD TITANILLA

Családias sztárparádé. A dubnicai Atlétikai Híd nagy élmény minden nézőnek – a hangulatos, takaros stadionban karnyújtásnyira tőlük versenyeznek olimpiai bajnokok, világbajnoki érmesek, mindenki készségesen megáll egy pacsira, ölelésre, aláírásra, közös fotóra. Alfons Juck főszervezőnek köszönhetően pedig senki nem marad le semmi fontosról – a világhírű menedzsernek nem derogál szpíkerkedni, s ebben is vérprofi. Végig szakszerűen és követhetően kalauzolja a nézőket a különböző számok között, mindig tudni lehet, hány centin van a magasugró- és a rúdugróléc, ki éppen milyen csúcsot próbál megdönteni, s azt is, milyen messzire szállt a kalapács.

A verseny pedig óriási. Ha valaki azt hinné, a vb után nem lehet motiválni a legjobbakat, nagyon téved. Férfi kalapácsvetésben a moszkvai bajnok lengyel Fajdek, s a vb-n vele szemben alulmaradó Pars egymást licitálta túl – amikor úgy tűnt, Fajdek a harmadik szériában elért, 82,27-es dobásával győzni fog, jött Pars, és negyedik kísérlete 82,40 méterre szállt! Ez a világ idei legjobbja (s történelmi siker a dubnicai viadal számára is, hiszen korábban sosem érték el az év legjobb eredményét ezen a rendezvényen). Csak összevetésként: Pars Moszkvában 80,30 méterig jutott.

A női 3000 méteres akadályfutás világbajnoka, a kenyai Milcah Chemos 2000 méteren a nem hivatalos világcsúcs megdöntésével próbálkozott – féltávig reményteljesen is nézett ki a dolog, de végül Chemos több mint tíz másodperccel elmaradt a rekordtól.

Rendezvénycsúcsok azonban ezen kívül is szép számmal születtek – a férfi kalapácsvetés mellett női kalapácsvetésben, férfi magas- és rúdugrásban, férfi 3000 méteres gyaloglásban, férfi 600 méteren, s ami a legfontosabb: 100 méteren.

A versenyszervezőknek nagy álma volt, hogy végre tíz másodpercen belül fussa valaki a százat. Tavaly a jamaicai Nesta Carter 10,01 másodperces időt ért el. Idén két versenyzőnek is sikerült áttörni a mágikus határt, az amerikai Mike Rodgers 9,90, Carter pedig 9,98 másodperc alatt száguldott végig a pályán. Sajnos, az eredmény nem hivatalos, mivel a megengedett 2 m/s-osnál nagyobb volt a hátszél. De talán versenyzőknek, szervezőknek épp ez lesz a motiváció a következő évre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?