Overdose szombaton Angliában is bemutatkozik

<p>Szombat délután az angliai Haydock Parkban áll rajthoz Overdose, a hatéves telivér mén. A magyar csodaló a Temple Stakes Group II-es versenyen vesz részt, de már jóval a rajt előtt a figyelem középpontjába került.</p>

Mikóczy Zoltán tulajdonos a futamot megelőző napokban 30 újságíró előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatót, Overdose-zal a legtekintélyesebb szaklapok is kiemelt helyen foglalkoznak.
Címlapsztori A Racing Post például a címlapon hozza, hogy a „Budapest Bullet” (a budapesti ágyúgolyó) megérkezett Angliába, s egész oldalas összeállítást közöl a kivételes képességű lóról. Neil Clark, a tekintélyes szaknapilap újságírója a PannoniaOverdosenak nyilatkozott arról, milyen szeretet és tisztelet övezi Overdoset Angliában is. „El sem tudják képzelni, milyen lelkesek az angol lóversenyrajongók és újságírók, hogy élőben láthatják Overdose-t. Nagyon vártuk 2009-ben és 2010-ben is, ám sajnos nem tudott eljönni hozzánk. Úgy érzem, hogy a közönség és az újságírók is tisztában vannak vele, mekkora igazságtalanság érte őt 2008-ban Párizsban. Annakafutamnakővolt az erkölcsi győztese. Ezért is volna nagyszerű, ha szülőhazájában nyerné meg valamelyik vezető Group-versenyt”–mondta Clark.
Lova fogadtatása Mikóczy Zoltánt is meglepte. „Nagyon jó látni és érezni azt a lelkesedést, ami Overdose-t övezi, s amit nehéz is megmagyarázni, hiszen Anglia a lóversenyzés hazája, s rengeteg jó ló van itt. A vártnál sokkal nagyobb az érdeklődés Overdose iránt” – árulta el lapunknakatulajdonos. Az elsőszámúfavorit Bár a Temple Stakes Group II-es verseny, mezőnye egy Group I-es viadaléval is felér – ugyanis nem csak Overdose stábja gondolta úgy, ez a futam ideális főpróba lehet a júniusi Royal Ascot előtt. „Két ló kivételével a két verseny mezőnye lényegében megegyezik – erősítette meg Mikóczy Zoltán, akinek jólesik, hogy lovát az első számú favoritként kezelik a bukmékerek, azonban igyekszik a realitások talaján maradni. – Én lényegesen visszafogottabb vagyok, és szándékosan nem akarok helyezést mondani, mivel lennék elégedett. Ha a ló formája azt mutatja, hogy a berlini verseny óta fejlődött, akkor elégedett leszek, hiszen a fő cél az, hogy a Royal Ascoton méltóképpen szerepeljen.” Újra Suboriccsal Overdose lovasa a szombati versenyen is Andreas Suborics lesz. Ő lovagolta a múlt hónapban a Berlin melletti Hoppegartenben is, ahol Overdose győzelemmel tért vissza, a Temple Stakes előtt mégsem volt könnyű a zsokészemélyérőlhatározni.
„Nehéz döntés volt, Suborics mellett ugyanis még az olasz Frankie Dettori jöhetett számításba. Aki képben van a lósportban, az tudja, hogy Dettori az abszolút világelit tagja, Maktoum sejk első számú lovasa, így sokáig mérlegeltük, melyiküket válasszuk. Végül két dolog döntött: egyrészt győztes csapaton ne változtass, másrészt Overdose idomárja is Suboricsot javasolta,szerintealó vele alkotja a legjobb, legösszeszokottabb párost” – magyarázta Mikóczy azÚjSzónak.
Suborics még nem lovagolt a Haydock Parkban, de úgy véli, Overdose számára kedvező lesz a helyszín. „Bízom a lóban, és a berlini verseny óta már azt is tudom, rendben van. A Haydock Park-i pályának jellemzően puha a talaja, ami fekszik neki, a lovat jól ismerem, és teljesen biztosan állítom, hogy ő a világ egyik legjobb sprintere” – jelentette ki az osztrák zsoké a PannoniaOverdose-nak adott interjújában.
Átmentett forma Mikóczy szerint Overdose berlini formáját (a Hoppegartenben megjavította a pályacsúcsot) Angliába is sikerült átmenteni. „Az utazás nem viselte meg a lovat, jó a kedélyállapota, szinte kicsattan az erőtől. Azt szeretnénk, hogy ez az energia a versenyen jöjjön ki belőle. Pulborough-ban szerdán végezte a verseny előtti utolsó ráhangoló munkáját, a csütörtöki nap pihenéssel telt, s ma viszem át a lovat a Haydock Parkba. Ha nem lép fel semmilyen komplikáció, akkor késő délutánra már ott kell lennünk” – tudtukmegMikóczytól.
Overdose angliai bemutatkozása a sportág története szempontjából is jelentős esemény. „Próbálunk nem foglalkozni azzal, hogy ez mekkora sporttörténelmi dolog, s a munkánkra összpontosítani. Viszont mindnyájan érezzük, és a szakma is úgy áll hozzá, hogy a magyar lóversenyzés, amely valamikor a világ élvonalába tartozott, ám onnan egy óriási mélyrepülést követően majdnem a megszűnés szélére keveredett, most újra megmutathatja magát a világnak. Ez nagy lehetőség, nagy megtiszteltetés, de nagy felelősség is” – hangsúlyozta Overdose tulajdonosa.


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?