Ott lesznek az észak-koreaiak a pjongcsangi olimpián

Észak-Korea végül mégis részt vesz a pjongcsangi téli olimpián – a két kvalifikált sportoló mellett magas rangú tisztviselőket és szurkolókat is küld a játékokra.Csun He Szung, a dél-koreai országegyesítési miniszter helyettese számolt be arról a tárgyalásról, amelyet a két Korea küldöttségei tegnap

Észak-Korea végül mégis részt vesz a pjongcsangi téli olimpián – a két kvalifikált sportoló mellett magas rangú tisztviselőket és szurkolókat is küld a játékokra.

Csun He Szung, a dél-koreai országegyesítési miniszter helyettese számolt be arról a tárgyalásról, amelyet a két Korea küldöttségei tegnap folytattak a téli olimpián való észak-koreai részvételről és a két ország közötti óriási feszültség csökkentéséről.

Több mint két éve ez volt az első hivatalos találkozó a két ország között. A megbeszéléseken Szöul kezdeményezte, hogy a téli olimpián a két ország versenyzői a megnyitón együtt haladjanak, és tevékenységük legyen közös a játékok alatt.

„Hiszem, hogy Észak-Korea részvétele a pjongcsangi játékokon esélyt ad, hogy csökkenjen a feszültség a félszigeten” – jelentette ki a délieket képviselő Cso Mjung Gjon országegyesítési miniszter.

„Ez a megállapodás nagy lépés az olimpia szellemiségben“ – mondta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

Észak-Koreából két sportoló szerzett olimpiai kvótát, a műkorcsolyázó Rjom Tae Ok és Kim Dzsu Szik párosban kvalifikált. A tehetséges kettős a tavalyi helsinki vb-n a 15. helyen zárt, és szeptemberben az oberstdorfi Nebelhorn Trophyn vívta ki az olimpiai indulás jogát, ahol az utolsó kvótaszerző helyen végeztek.

A páros hamar elnyerte a szurkolók és a versenytársak szívét is. A helsinki világbajnokságon a mezőny egyik legendája, Aljona Savchenko párjával, Bruno Massot-val a színfalak mögött tanította különböző fortélyokra az észak-koreaiakat, akiknek a korlátozott internet-hozzáférés miatt és igazi szakértő edzők híján minden elemet sokkal nehezebb megtanulniuk, és egy ilyen félórás gyorstalpaló is rengeteget jelent számukra.

A kettős Phenjanban készül, de nyáron montreali edzőtáborban vehettek részt, ahol a francia Bruno Marcotte irányításával edzettek. Marcotte az edzője a többszörös világbajnok kanadai Eric Radfordnak és Meagan Duhamelnek is. Marcotte arról beszélt a CNN-nek, hogy a kettőssel egy észak-koreai edző és egy sportvezető is érkezett Montrealba, s bár ők négyen általában együtt töltötték az idejüket, nem érezte azt, hogy Rjomék megfigyelés alatt álltak volna.

Bár az Észak-Koreai Olimpiai Bizottság nem nevezte október végéig, a hivatalos határidő lejártáig a párost, a NOB lehetővé tette számukra, hogy később is nevezhetik a sportolóikat. „A NOB küldetésének tartja, hogy minden kvalifikált sportoló részt vehessen a játékokon, a politikai feszültségek és széthúzások ellenére is” – áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményében.

Észak-Korea utoljára a 2010-es téli játékokon vett részt, négy éve Szocsiban nem volt sportolójuk. A korábbi dél-koreai olimpiát, az 1988-as szöuli játékokat bojkottálták az északiak, azóta viszont minden nyári olimpián ott voltak. Téli játékokról eddig csak egy ezüst- és egy bronzérmük van, de a nyári olimpiákon eddig már összesen 16 aranyat, 16 ezüstöt és 22 bronzot gyűjtöttek. (MTI, bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?