Nyolcvan év és Forró Róbert Sportpálya

J. MÉSZÁROS KÁROLYVágán nyolvan éve futballoznak. Tizenöt esztendeje a faluban rendezett ankét során Forró Róbertet választották a 20. század játékosának, múlt szombaton az ő nevét vette a fel a helyi sportpálya.Már délelőtt benépesült a gyepszőnyeg.

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Vágán nyolvan éve futballoznak. Tizenöt esztendeje a faluban rendezett ankét során Forró Róbertet választották a 20. század játékosának, múlt szombaton az ő nevét vette a fel a helyi sportpálya.

Már délelőtt benépesült a gyepszőnyeg. Három település kezdők csapata játszott egymás ellen, oda-vissza alapon. Másodikok lettek a vágai gyerkőcök. „Focisulisaink a galántai területi bajnokságban is a második helyen végeztek. Egy ideje elindultunk egy úton, azóta a fiatalokra, helybeliekre építünk. Többéves munka lesz, de az a célunk, hogy minél több vágai játsszon a felnőttek között. Ificsapatunkban már csak saját nevelésű futballisták vannak” – újságolja Horváth Jenő klubelnök.

Utána a diákok tornája következett, azt a hazaiak nyerték. Az ifimeccsen kikaptak a Šoporňától (2:6), a felnőttek pedig döntetlent játszottak a negyediekkel (2:2). „Jól sikerült fociünnepen vagyunk túl. A nyolcvanéves jubileumot összekapcsoltuk az avatóünnepséggel, s közben Forró Róbertre is visszaemlékeztünk, akárcsak a régi szép időkre – tér ki a nap történéseire Horváth Jenő. – Meghívott vendégeink között volt a galántai Czafik István és a szeredi Viliam Pšenko, focimúltunk legsikeresebb edzői. Csőz Zsuzsanna, a képviselő-testület sportbizottságának elnöke idézte fel az elmúlt évtizedeket, megemlítve, hogy mindennek az elindítója 1935-ben Holub János pedagógus volt. A nyolcvanból negyven évig közvetlenül a Vág mentén volt a pálya, 1977-ben a vágkirályfai vízi erőmű épülése miatt mentünk át a falu túloldalára. Itt áll ma is a Forró Róbert Sportpálya.”

A jubileumi ünnepség részeként leplezték le azt az emléktáblát, amely jelzi, hogy a falu minden idők legjobb labdarúgójának nevét viseli a létesítmény. „Forró Róbert tizennyolc éves korában már a felnőttcsapat erősségei közé tartozott. Közel három évtizeden át ő volt a vágai tizenegy meghatározó egyénisége, a klub minden idők legsikeresebb góllövője. Igazi lokálpatrióta lévén ellenállt a neves élvonalbeli klubok csábításainak. Csak szülőfalujában akart futballozni. Itt érezte jól magát, itt tisztelték, szerették. Példakép volt szakmai és emberi téren egyaránt” – tudtam meg Farkas Róberttől, aki a falu futballkincseit gyűjtögeti.

Ő adta közre az alábbi tényeket is: a ma 2000 lakosú Vágán 1936-ban játszották az első focimérkőzést. Az akkori labdarúgók névsora is megmaradt az utókornak: Hulák Gyula, Horváth István, Horváth Zoltán, Zsigó István, Forró Gyula, Zsúrek László, Virágh István, Farkas István, Mrva József, Lulovics János és Virágh Ferenc. A vágaiaknak az 1930-as évek végén már volt edzőjük és teljes felszerelésük. Ebben különböztek a többi csapattól. Az első bajnokit 1949-ben játszottak, 1956-től új időszak kezdődött Vágán, 1962-ben nyert először bajnokságot a csapat, felkerült a harmadikból a második osztályba. Kilenc évvel később újabb feljutás következett, majd 1971-ben már a mai V. ligának megfelelő I. B osztályba kerültek. 1977-től a kerületi I. A osztályban, 1980-tól a kerületi bajnokságban futballoztak. „Ez volt a legmagasabb osztály, melyben szerepeltünk. Ott is évekig megálltuk a helyünket” – húzta alá Horváth Jenő.

Néhány hete a nyugat-szlovákiai V. liga déli csoportjában a 13. helyen zártak a vágaiak. Alulról, saját forrásaikból építkeznek, ebben látják a helyi futballjövőt. Igyekezetükben a községi hivatal, a polgármester és a képviselők támogatását is élvezik.

Tornatények a Hírkosárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?