Nyolc világrekord a medencében

Athén.

Athén. „Nagyszerű volt látni ennyi rendkívüli eredményt ebben a gyönyörű uszodában, ahol a világ legjobbjai versenyeztek!” – lelkendezett Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki, az athéni olimpia szervezőbizottságának elnöke az Olimpiai víziközpont úszóprogramjának zárultával, és ha az amúgy érthető érzelmi elfogultságától eltekint is az ember, szavai a lényeget illetően teljesen helytállóak.

Tudniillik az uszoda tényleg pompás, a szereplők és főképpen teljesítményeik minőségét sem érheti kritika, hiszen az úszóversenyek nyolc napja alatt a szinte megszámlálhatatlanul sok nemzeti – benne az öt magyar – és kontinentális rekord mellett nem kevesebb mint 26 olimpiai, s ami az igazán perdöntő: nyolc világcsúcs született.

Nem csupán az udvariasság kényszere teszi az első helyre a háromszoros olimpiai aranyérmes Jodie Henryt, hanem produktumának nagyszerűsége: az ausztrál villámhölgy ugyanis a gyors- és a vegyesváltó tagjaként, továbbá „alanyi jogon”, vagyis a női 100 m gyorson is világcsúccsal lett első. Miáltal elébe került még a szintén három arany mellett egy ezüstöt is begyűjtő, ám kevésbé rekorderős honfitársnőjének, Petria Thomasnak is.

A világcsúcsot elért „szólisták” közé, Henryhez társulva, csupán két férfi úszó tudott bekerülni: a 400 m vegyesen – ahol Cseh László bronzérmes lett – csúcsdöntő amerikai „medencecsoda”, Michael Phelps és honfitársa, a vegyesváltó első embereként 100 m háton „legező” Aaron Peirsol. Utóbbi a 200 m háton aratott diadalával duplázott, Phelps pedig ha nem is érte be a hét müncheni olimpiai győzelmével változatlanul – és szó szerint is – egyedülálló Mark Spitzet, athéni medálkollekciójával, a hat arannyal és két bronzzal így is kisebbfajta úszótörténelmet írt. De rekord a szintén amerikai Jenny Thompsoné is: az úszás tengerentúli nagyasszonya a zárónapon a 4x100 méteres női vegyesváltó másodikként végzett négyesének tagjaként pályafutásának 12. olimpiai érmét szerezte, ami páratlan a sportág egyetemes históriájában. Persze a dicséretből jár a stafétatársaknak is bőségesen, hiszen Thompson egyéniben sosem tudott nyerni ötkarikás viadalon, s a 12-ből mind a 10 aranya az amerikai „váltóművek” érdeme (is).

És ha már váltó és Egyesült Államok: a nők 4x200 méteres gyorsváltójában az amerikaiak kvartettje a legrégebbi, még az NDK-amazonok 1987-ben felállított világcsúcsát adta át a múltnak véglegesen.

Az athéni világrekordok

Férfi 400 m vegyes – 4:08,26; Phelps (Egyesült Államok), női 4x100 m gyorsváltó – 3:35,94; Ausztrália, férfi 4x100 m gyorsváltó – 3:13,17; Dél-afrikai Köztársaság, női 100 m gyors – 53,52; Henry (Ausztrália), női 4x200 m gyorsváltó – 7:53,42; Egyesült Államok, női 4x100 m vegyesváltó – 3:57,32; Ausztrália, férfi 4x100 m vegyesváltó – 3:30,68; Egyesült Államok, férfi 100 m hát (a vegyesváltó első embereként): – 53,45; Peirsol (Egyesült Államok).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?