Nyári csapatvándorlás Nyugat-Szlovákiában

régiófoci

Minden bizonnyal a jövőben egyre kevesebb csapatot fenyeget majd a kiesés réme. A versenyszabály ugyebár mindenkor fölrúgható, ha a helyzet úgy kívánja. Így történhetett meg, hogy egy adott bajnokság tizenötödik (!), kieső helyen tanyázó alakulata a soron lévő pontvadászatot eggyel magasabb osztályban kezdheti.

A szokatlan történések a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség égisze alatt folyó bajnokságokban jutottak felszínre. Nyilvánvalóan a létre jött állapot magyarázható azzal, hogy elsősorban a fiatalok foci iránti közönye, vagy a települések kedvezőtlen pénzügyi helyzete miatt évről évre zsugorodik a csapatok száma. A szurkolót azonban ez az indoklás nem teszi boldoggá, mivelhogy saját bőrén érzi, hogy az egyes bajnokságok színvonala rendre alábbhagy.


De vegyük sorrendben a csapatok besorolását az egyes bajnokságokba. A nyugat-szlovákiai Tipos III. ligája elmúlt idénybeli győztesének számító Beluša nem óhajtott feljutni a II. ligába, így helyette az ezüstérmes púchoviak lesznek ősztől a komáromiak és a somorjaiak új ellenfelei. A IV. liga északnyugati bajnoka, a Myjava és a délkeleti csoport második helyén végzett marcelháziak lesznek a III. liga újoncai, míg az érsekújváriak fura módon elkerülték a kiesést.


A hodosiak mint a IV. liga délkeleti csoportjának legjobbjai úgy döntöttek, hogy inkább az V. ligában folytatják a küzdelmeket. Hasonlóan gondolkodtak az illésházaiak, és a Horné Obdokovce, ráadásul az alsószeliek és a Hrušovany csak a területi bajnokságban indul. Érdekesség, hogy a negyedik vonalban mindössze nyolc gárda (a mezőny fele) maradt a régiek közül. Az újonc az V. liga keleti csoportjának győztese, az udvardi tizenegy, valamint az V. liga déli csoportjából a farkasdiak (4. hely), a nagymegyeriek (10.), a keleti csoportból pedig a Veľký Ďur (2.), az ógyallaiak (5.), a naszvadiak (6.), a lévaiak (9.), és a közép csoportból a Kovarce alakulata, amely az előző évadban mindössze tizenkilenc pontot gyűjtött össze, és 33:101-es gólaránnyal végzett a tizenötödik helyen.


Az V. liga déli csoportjában nem történt nagy mozgás, a bajnok jányokiak és a tőlük csupán négy ponttal lemaradt légiek sem vállalták a magasabb osztályt, így maradtak. Újoncok a területi bajnokságot nyert jókaiak és a somorjai fakó.


Az V. liga keleti csoportja sínylette meg leginkább az egyes csapatok közönyét. Itt kilenc kollektíva maradt hírmondónak a korábbi szezonból, mindemellett újak a területi bajnok zselízi csapat és a Komjatice, valamint az egyes területi bajnokságokból a Dulovce (5. hely), a szímői gárda (2.), a Bánov (3.), a Lipová (4.) és a szőgyéni együttes (6.), tehát az Érsekújvári járásból öt alakulat.


Kíváncsian várjuk, hogy a szóban forgó bajnokságok kényszerű (és úgy tűnik, erőltetett) feltöltése nem hoz-e színvonalcsökkenést? „Nem akartunk csonka bajnoki csoportokat, így minden érdeklődőnek teljesítettük a vágyát. Meglátjuk, mit hoz a jövő, bizakodunk, hogy nem hanyatlást” – állapította meg Pupák István, a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség sporttechnikai bizottságának tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?