Női bíró a futball-világbajnokságra?

Úgy tűnik, az ázsiai labdarúgás újabb meglepetést tartogat a világ számára. A Football Asia szaklap szerint a 2002-es japán–koreai rendezésű vb-n női játékvezető közreműködését tervezik. Im Eun kisasszonyról van szó, aki a koreai ligabajnokság első számú sztárbírója, s a kontinens a legjobbjának választották.

Úgy tűnik, az ázsiai labdarúgás újabb meglepetést tartogat a világ számára. A Football Asia szaklap szerint a 2002-es japán–koreai rendezésű vb-n női játékvezető közreműködését tervezik. Im Eun kisasszonyról van szó, aki a koreai ligabajnokság első számú sztárbírója, s a kontinens a legjobbjának választották.

„Célom, hogy a jövő évi futballfesztiválon mérkőzést vezessek. Ez igen fontos lenne számomra, nagy mértékben befolyásolná további pályafutásomat” - mondta a rendkívül eltökélt és bátor nő, az első, aki hazájában férfimeccseket vezet. Öt esztendeje FIFA-játékvezető, három éve fújja a sípot a profiligában.

„Akárcsak a koreai bajnokságban, külföldön is sok találkozó részese voltam, például Malajizában, a női vb-n és az olimpián is. Bánt egy kicsit, hogy eddig nem kaptam lehetőséget nemzetek közötti férfi tétmeccseken, mondjuk éppen világbajnoki selejtezőn. Nem érdekelnek a női versengések, férfi labdarúgókat akarok irányítani.”

A teremtés koronájának – nemzetek közötti szinten – már két évvel a sydneyi olimpia előtt vezetett találkozót: a Koreai Köztársaság és a karib-tengeri térség válogatottjának összecsapásán fújta a sípot. Állítólag mindenki megelégedésére. Később egyike volt azon két ázsiai bírónak, akik Trinidadban részt vettek a 17 éven aluli labdarúgók világbajnokságán. Ez mérföldkő karrierjében.

„Egyetlen hátrányom, hogy nő vagyok, de erről nem tehetek. Különösen nehéz a helyzetem Ázsiában, ahol az előítéletek gátolják a nők teljes kibontakozását. De amikor megkaptam a kontinens legjobb játékvezetőjének járó díjat, egyenragúnak éreztem magam a férfiakkal, egy sorban álltunk, s tulajdonképpen senki sem akadt, aki csodálkozott volna rajtam. Külföldi ténykedéseim során elsősorban játékvezetőnek tekintenek, nem pedig nőnek.”

Im Eun kiváló sportoló volt, szerepelt hazája hokiválogatottjában és futballcsapatában, így hát ismeri a játékosok érzéseit. Az 1990-es Ázsia-bajnokságon a leggyorsabb focisták közé tartozott. Nem meglepő. Korábban, a testnevelési főiskolán 12,8 másodperc alatt futotta a 100 métert.

1993-ban határozta el, hogy játékvezető lesz, s egy év múlva megszerezte a bírói képesítést. „Amikor a bírók közé kerültem, hazámban én voltam az első nő a szakmában. Gyorsan haladtam a ranglétrán, három év múlva – a 13 esztendős focisták meccseivel kezdtem – FIFA-játékvezető lettem.”

Villámkarrier. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy Koreában egy exlabdarúgónak hét-tíz évig is eltart, míg hasonló csúcsra jut. Sokan igyekeznek lebeszélni Im Eunt a vb-szereplésről. „Azt mondják, irreális az álmom, sohasem valósulhat meg. Én viszont azt mondom: hazámban én voltam az első női futballbíró, aki elsőként vezetett férfimeccset, s Ázsia legjobbjának nyilvánítottak.. Mindennek van kezdete. Ezért hát miért ne lehetnék az első nő, aki világbajnoki mérkőzést irányít”? (tv)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?