Nincs meglepetés: simán verték a szlovákok a magyarokat

Szentpétervár |

<p>A szlovák jégkorong-válogatott sima 4:1-es győzelmet aratott Magyarország ellen az oroszországi jégkorong-világbajnokságon. Mindkét csapatnak ez volt az első meccse a tornán. Az első két harmadban a szlovákok domináltak, a harmadikban a magyarok voltak aktívabbak.</p>

Hét év után találkozott ismét világbajnokságon a magyar és a szlovák jégkorong-válogatott. A szlovák együttes volt a találkozó esélyese, de jól mutatja a Zdeno Cíger megfiatalított csapatával szembeni bizalmatlanságot, hogy a szlovák közszolgálati televízió műsorvezetője nagyon óvatosan fogalmazott a mérkőzés előtt: "Olyan ellenféllel állunk szemben, amelyet akár le is győzhetünk..."

A szentpétervári Jubilejnij csarnokban egy teljes szektort megtöltöttek a lelkes magyar drukkerek, szurkolásuk a tévén keresztül is hallható volt, a magyar kispad mögött pedig egy óriási, Dunaszerdahely feliratú magyar zászló látszott. Az újonc magyar válogatott szimpatikusan kezdte a meccset, egy emberhátrányt is kivédekezett, a 8. percben azonban túlságosan kitámadtak a magyarok, a szlovákok pedig ezt kihasználva létszámfölénybe kerültek, és Marcinko révén vezetést szereztek - 1:0. Nem sokkal később Hrnka szabálytalansága után a magyarok kerültek emberelőnybe, és éltek is a lehetőséggel, Galló lövésébe a Konrád kapus előtt álló Frank Banham ért bele, s egyenlített - 1:1. A 41 éves kanadai születésű Banham élete első vb-jén vesz részt, és már bejelentette, az oroszországi torna után visszavonul. A kapott gól kissé megzavarta a szlovákokat, de még mielőtt görcsössé váltak volna, sikerült újabb gólt lőniük - két perccel az első harmad vége előtt Sekera bombalövésébe Jurčo tette bele a botját, s az irányt változtató korongot Rajna kapus már nem foghatta - 2:1. 

A második játékrészben a magyarok két emberhátrányt is kivédekeztek, a kapuban Rajna többször is nehéz helyzetben hárított, Sekera lövését pedig a kapuvas állította meg. A másik oldalon Konrádnak csak elvétve kellett játékba avatkozni. Kezdett megmutatkozni a jégen a két csapat közötti különbség, a szlovákok erősebb bajnokságokban hokiznak, és sokkal több a nemzetközi tapasztalatuk. A csapatkapitány Andrej Sekera igazi vezéregyéniség volt, a 36. percben Jurčoval játszott össze remek ütemben, és növelte a szlovákok előnyét - 3:1. 

A harmadik harmadban bekeményítettek a magyarok, sőt, olykor a keménységük durvaságba csapott át. Főleg Sofron viselkedett provokatívan, a korong nélkül álló Marcinko arcába durván belekönyökölt, a szlovák játékos sokáig nem bírt felkelni a jégről, és ezzel véget is ért számára a meccs. Ebben a játékrészben a magyarok háromszor is emberelőnyben játszhattak, Konrád már nem unatkozott, több kellemetlen lövést is kellett védenie. Az utolsó három percre Rich Chernomaz magyar szövetségi kapitány lehívta a kapust, ám a szlovákok megszerezték a korongot, és Lušňák pontosan célzott az üres kapuba - 4:1.

Ezzel eldőlt a mérkőzés, a szlovákoké lett mind a három pont, a magyarok az utolsó harmadban nyújtott teljesítményükre építhetnek. A magyar közönség így is felállva köszönte meg a csapatnak a mérkőzést, és a Himnuszt is elénekelték a játékosoknak a Jubilejnij csarnokban. 

Magyar részről Galló Vilmos, szlovák részről Andrej Sekera lett a meccs legjobbja. 

"Egyszerűen és hatékonyan játszottunk, ennek köszönhetően nyertük meg a mérkőzést. Jó tempóban hokiztunk, és kihasználtuk az ellenfél hibáit - mondta az RTVS stábjának a szlovák csapatkapitány. - A távoli lövéseknek akkor van értelmük, ha a többiek ott állnak a kapu előtt, ez a második gólunknál szépen megmutatkozott." 

 

A magyarok vasárnap 11.15-kor a címvédő Kanada ellen, a szlovákok ugyanaznap este 19.15-kor Franciaország ellen lépnek jégre.

 

Szlovákia-Magyarország 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Góllövők: Marcinko (8.), Jurčo (18.), Sekera (36.), Lušňák (58.), illetve Banham (14.)

SZLOVÁKIA: B. Konrád - A. Meszároš, Sersen, Marinčin, A. Sekera, Graňák, Juraj Mikuš, Ch. Jaroš, Švarný - Martin Bakoš, Réway, M. Daňo - T. Jurčo, Marek Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, T. Marcinko, M. Bartánus - Hrnka, A. Šťastný, P. Lušňák

MAGYARORSZÁG: Rajna - Wehrs, J. Dudas, Szirányi, Sagert, Vas M., Stipsicz, Garát - Nagy G., Bartalis, Sofron - Kóger, Sarauer, Galló - Sebők, Vas J., Kovács Cs. - Banham, Magosi, Benk - Nagy K.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?