NHL: Sok szupersztár, sok esélyes

hoki

A fogadóirodák szerint nem lesz címvédés az NHL új idényében, és lassan szlovák jégkorongozó is alig marad mutatóban a ligában. De tényleg berobban-e Connor Bedard? Lesz-e, aki pótolja a visszavonult Patrice Bergeront? És úgy általában: mire számítsunk a szezonban?

Megpróbáltuk megválaszolni a tengerentúli profi jégkorongbajnokság legfontosabb kérdéseit.

Vegasi trónfosztás?

Az előző idényben csúcsra ért a Vegas, mondhatni rakétasebességgel: a Golden Knights vitrinjébe a hatodik évében került be a Stanley-kupa, ilyen gyorsasággal – a ligalapítókat leszámítva – egyetlen klubnak sem sikerült bajnoki címet szereznie. A 2000-es években azonban nem túl jellemző a duplázás az NHL-ben, csak a Pittsburgh (2016, 2017) és a Tampay Bay (2020, 2021) a két kivétel. A fogadóirodák oddsai szerint a Vegas ott van az élmezőnyben, de több riválisa is esélyesebb a végső sikerre az új idényben. A leginkább talán a Carolina – a Hurricanes az előző két alapszakaszban nagyot ment, de a playoffban valami hiányzott a franchise-ból. A nagyobb tapasztalat most már megvan, a liga egyik legjobban védekező csapata 2006 után ismét bajnok lehet.

Az új üstökös

A mindenkori draft-elsőket általában megváltóként várják a ligában, korszakos egyéniségekkel szeretne büszkélkedni minden elsőválasztó klub. A mérleg felemás: két évtizede Ovecskin, Crosby vagy épp Kane és Stamkos beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, s ugyan az utóbbi években is születtek a drafton elsőnek elkelt hokisokból szupersztárok (MacKinnon, McDavid, Matthews), azért az olyan nevek, mint Lafreniére vagy Power nem sokat mondanak a rajongóknak. A szlovák Alexander Slafkovskýt, a tavalyi draft első számú kiválasztottját egyelőre egyik csoportba sem lehet besorolni hosszan tartó sérülése miatt.

Connor Bedard viszont a legnagyobbakra jellemző antréval nyitott: első előszezonbeli meccsén mesterhármast hintett (igaz, csak újoncok és másodévesek alkották a csapatokat), és három találkozó után 5 kanadai pont állt a neve mellett. 13 évesen már csodagyerekként írtak róla kanadai lapok – Chicagóban dörzsölik a tenyerüket, hogy a vélhetően továbbálló legenda, Patrik Kane után ismét lesz kire építeni a(z egyébként gyengécske) csapatot.

hoki

Ki fog legjobban keresni?

S ha már megemlítettük a coloradói Nathan MacKinnont: a kanadai hokis 12,6 millió éves gázsival az NHL legjobban fizetett játékosa. A kanadai táblázaton legutóbb ötödik helyen zárt támadó ugyanakkor jövőre visszacsúszik a második helyre: Auston Matthews ugyanis még nála is jövedelmezőbb, hosszú távú szerződést kötött a Torontóval, amely a 2024/25-ös idényben már 13,5 milliót garantál neki. Sőt, összességében a mindenkori NHL-történet leglukratívabb ajánlata alá kanyarította oda a nevét.

Nekik is köszönhetően a 2022-es bajnok Avalanche és a végső sikerre 1967 óta hiába áhítozó Maple Leafs is a legszűkebb favoritok közé tartozik – ahonnan az Edmontont sem felejthetjük ki. Az Oilers esélyességét ráadásul két „érv is alátámasztja. Az egyik Connor McDavid. A 26 éves kanadai az előző idényben galaktikus 153 pontot írhatott be a statisztikáiba 82 meccsen, Leon Draisaitlnek csak a második hely jutott a vonatkozó rangsorban 128 ponttal. S akkor ott kucorog a háziverseny harmadik helyén egy 108 (!) pontos Ryan Nugent-Hopkins is. Hogy akkor mégis miért nem a kanadai városba került a Stanyley-kupa? A válasz a kapusposzton keresendő, ahol a 90% körüli védési hatékonysággal rendelkező párosát – teljesen értehetetlen módon – idénre sem cserélte le a vezetés.

Búcsúzó legenda

Bostonban ellenben át kellett rakodni a szurkolói üzletek polcait: Patrice Bergeron (és David Krejči) mezei ugyanis a nosztalgiarészlegbe kerültek hátra. A legendás játékosok a nyár folyamán jelentették be, hogy visszavonulnak az aktív játéktól. Bergeron a 20. szezonját kezdhette volna a Bruinsnál, de 38 évesen már nem vállalt újabb idényt, és egy szokatlanul hosszúra sikerült nyílt levélben köszönt el második otthonától. Az olimpiai és világbajnok, Stanley-kupa-győztes játékoshoz hasonlóan Krejči is Bostonban töltötte teljes NHL-es pályafutását. A fénykorát bő tíz éve megélt franchise-nál így végképp kiteljesedhet honfitársa, David Pastrňák – már hogyha egy 113 pontos támadónak van még hova fejlődnie…

hoki

Öten maradtak

A cseh hokisok száma tavaly is túllépte a 40-et a ligában, ellenben a szlovákoké évek óta csökken/stagnál. A szezonrajtra biztosan csak hatan lesznek ott a csapatok első keretében: Adam Ružička (Calgary), Tomáš Tatar (Colorado), Juraj Slafkovský (Montreal), Erik Černák (Tampa Bay) és Martin Fehérváry (Washington). Hozzájuk bármelyik pillanatban csatlakozhat a kapus Jaroslav Halák, akinek egyelőre nincs klubja. És persze a menet közben a farmcsapatokhoz küldött játékosokból is számolhatnak néhányan rövidebb-hosszabb idejű visszatéréssel: Pavol Regenda (Anaheim) és Marián Studenič (Seattle) szinte biztosan, de Martin Pospíšil, Miloš Kelemen, Patrich Koch vagy Martin Chromiak is felbukkanhat a „nagyoknál”.

Náluk jóval nagyobbat ugrott a 26 éves Garát Zsombor, aki az Erste Ligából (Budapesti Jégkorong Akadémia) egyenesen a New York Islanders kempjében találta magát. Igaz, a szezont ő is az AHL-ben kezdi, de ez így is karrierje legjobb bajnoksága.

Érdekes

Az NHL csoportbeosztása

NYUGATI FŐCSOPORT

Központi divízió: Arizona Coyotes, Chicago Blackhawks, Colorado Avalanche , Dallas Stars, Minnesota Wild, Nashville Predators, St. Louis Blues, Winnipeg Jets

Csendes-óceáni divízió: Anaheim Ducks, Calgary Flames, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, San Jose Sharks, Seattle Kraken, Vancouver Canucks , Vegas Golden Knights

 

KELETI FŐCSOPORT

Atlanti divízió: Boston Bruins, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning, Toronto Maple Leafs

Metropolitan divíízió: Carolina Hurricanes, Columbus Blue Jackets, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, Washington Capitals

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?