Négyfordulatos nélkül

Valaha senki nem lehetett bajnok nélküle. Érmes is csak nehezen. Ma a világbajnoki címhez sem kell. A férfi műkorcsolyázás egykori ékkövéről, a négyfordulatosról van szó.
Az ékkőből azóta felesleges teher lett.

Valaha senki nem lehetett bajnok nélküle. Érmes is csak nehezen. Ma a világbajnoki címhez sem kell. A férfi műkorcsolyázás egykori ékkövéről, a négyfordulatosról van szó.

Az ékkőből azóta felesleges teher lett. Az új pontozási rend?szerben egy négyfordulatos alig ér többet, mint egy tripla, s az esés kockázatával összevetve egyszerűen nem éri meg próbálkozni vele. 2008-ra odajutottunk, Jeffrey Buttle, az aktuális világbajnok büszke rá, hogy négyfordulatos nélkül nyert, és nem is érzi szükségét, hogy ezt az ugrást is megtanulja.

Merthogy az is csak egy elem a sok közül. Mint a tripla axel, egy forgás, egy lépéssor. Merthogy a műkorcsolyasport nem csupán ebből az egyetlenegy elemből áll, hanem minden apró mozdulatból, ami a kűr 4 perc 40 másodperce alatt történik.

A rövidprogramról ne is beszéljünk, ott már végképp nem divat a négyfordulatos – Göteborgban csak négyen próbálkoztak vele, és hibátlanul csak a francia Joubert ugrotta meg. Joubert ezután a bíróknak is nekiugrott: ez így mégsem járja, a vb után, a szabadság alatt gondolkodjanak el a szabálymódosításokon, és a következő szezontól adjanak több pontot arra a fránya négyfordulatosra.

Az új világbajnok felháborodott: nem úgy van az, hogy csak a négyfordulatos számít, és az ugrások között csak az időt kell valamivel kitölteni, ő tudja, milyen az igazi műkorcsolya, mert ő Kurt Browningot nézve szerette meg ezt a sportot, és ugye Browningra is a tökéletes összhatású programjai miatt emlékszünk.

Aha, tényleg.

Meg azért is, mert 1988-ban ő ugrotta meg versenyen a korcsolyatörténet első négyfordulatosát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?