Négy címvédővel, az olimpia jegyében

Az összes címvédő ott lesz a ma kezdődő moszkvai műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokságon.Moszkva másodszorBár a kontinensviadal örökranglistáját magabiztosan vezetik az oroszok, akik összesen 319 érmet szereztek az Eb-ken, köztük 112 aranyat, Moszkva csak másodszor ad otthont Európa-bajnokságnak.

Az összes címvédő ott lesz a ma kezdődő moszkvai műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokságon.

Moszkva másodszor

Bár a kontinensviadal örökranglistáját magabiztosan vezetik az oroszok, akik összesen 319 érmet szereztek az Eb-ken, köztük 112 aranyat, Moszkva csak másodszor ad otthont Európa-bajnokságnak. Ezt megelőzően 1965-ben jöttek össze Európa legjobbjai Moszkvában, ám az orosz főváros a közelmúltban két vb-t is rendezhetett, 2005-ben és 2011-ben.

Mind a négy címvédő ott lesz az idei Európa-bajnokságon, a férfiaknál a spanyol Javier Fernández sorozatban hatodik, jégtáncban a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron sorozatban negyedik, a nőknél pedig az orosz Jevgenyija Medvegyeva sorozatban harmadik Eb-aranyát szerezheti. Párosban a szintén hazai Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov kettős másodszor érhet fel a csúcsra.

Fókuszban Pjongcsang

Mivel alig három héttel az Európa-bajnokság után már kezdődik a pjongcsangi olimpia, minden, ami az Eb-n történik, az ötkarikás játékokra is kihatással van. Sőt, talán az is, ami nem történik – a németek világklasszis párosa, Aljona Savchenko és Bruno Massot például éppen azért hagyja ki a moszkvai viadalt, hogy ezt a hetet is az olimpiai felkészülésnek szentelje. A rossz nyelvek szerint a Grand Prix-döntő győzteseiként nem akarták kockáztatni, hogy most esetleg kikapnak, más bennfentes információk szerint viszont a dobott tripla axelt gyakorolják gőzerővel.

A két egyéniző Eb-címvédő nem volt ott a Grand Prix-döntőn: Javier Fernández nem kvalifikált, Jevgenyija Medvegyeva pedig sérülés miatt hagyta ki a finálét, megszegve az elvét, hogy a verseny az első, ezért akár sérülten is kész jégre lépni. Most az olimpia érdekében kénytelen-kelletlen megvárta, hogy fáradásos törése teljesen rendbe jöjjön.

Magyar különmeccs

Bár sok helyen már megvannak a biztos olimpiai indulók, néhány országban az Eb-n nyújtott teljesítmény is befolyásolja a pjongcsangi csapat összetételét. A női mezőnyben két magyar korcsolyázó is bemutatkozhat: a tavalyi Eb-8. Tóth Ivett és a magyar bajnokságot meglepetésre megnyerő Medgyesi Fruzsina. Tóth Ivett felkészülése egy kellemetlen otthoni baleset miatt nem volt zökkenőmentes. Ha Medgyesi Fruzsina az Eb-n is meg tudja szorítani, akkor tovább álmodozhat a pjongcsangi részvételről. (Ez esetben ugyanis lenne még egy válogatóverseny kettejük között.) Ha azonban Tóth Ivett hozza azt, amit tavaly már megszokhattunk tőle, akkor gyakorlatilag kezdhet is pakolni Dél-Koreába.

Jégfoci a Vörös téren

A versenyek csak ma kezdődnek, de az edzések és különféle szponzori akciók már hétfő óta zajlanak Moszkvában. Javier Fernández egyik fő támogatója a spanyol futballbajnokság, a La Liga, amellyel közösen már több érdekes projektet megvalósítottak. A helsinki vb-n például meglátogattak egy helyi focicsapatot, a közelmúltban pedig egy reklámfilm is készült, amelyben Fernández a La Liga emblémáját karcolja a korcsolyájával a jégre. Hogy a futball és a műkorcsolya nem áll távol egymástól, azt a spanyol sztár Moszkvában is igazolta, ahol a Vörös téri jégpályán egy nem mindennapi jégfocimeccset abszolvált. Először csak dekázgatott a fotósok kedvéért, de aztán a kapuba is beállt, igaz, korcsolya nélkül. A többiek (azok a kiváltságosok, akik a jégen lehettek az ötszörös Európa-bajnokkal) korcsolyával a lábukon próbáltak gólt lőni Fernándeznek, ő azonban mindent könnyűszerrel kivédett, a jelen lévő néhány fanatikus rajongó nagy derültségére.

Ma délután már sokkal nehezebb feladat vár rá, a kontinensviadal ugyanis éppen a férfiak rövidprogramjával kezdődik.

Bőd Titanilla, Moszkva

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?