Milliós kérdés?

BŐD TITANILLAHol rendezték az első európai játékokat? Néhány évtized múlva elhangozhat ez a kérdés egy televíziós kvízben.

BŐD TITANILLA

Hol rendezték az első európai játékokat? Néhány évtized múlva elhangozhat ez a kérdés egy televíziós kvízben. De hogy milliós kérdés lesz-e, vagy csak bemelegítő kérdésként sorolják be, az azon múlik, mennyire lesz életképes az ötlet.

Az, hogy mikor és hol volt az első újkori olimpia, az általános műveltség része. Mindenki tudja a helyes választ (1896, Athén), mert az olimpiai mozgalom 120 évvel később is virágzik, sőt, nemcsak magasztos eszme, hanem prosperáló üzletág lett belőle. De a kezdetekkor ez egyáltalán nem volt biztos.

Ahogyan egyáltalán nem biztos, hogy az európai játékok ötlete beválik. Szüksége van-e Európának egy kontinentális multisporteseményre, ha egyszer minden sportágnak megvan a maga Európa-bajnoksága? Kell-e egy pluszrendezvény a már amúgy is zsúfolt versenynaptárba? Érdekelni fogja-e a szurkolókat egy olyan seregszemle, amelyen egyes sportágak a legjobbjaikkal, mások azonban csak a másod- vagy a harmadvonalbeli versenyzőikkel, esetleg juniorjaikkal állnak ki?

Az olimpia esetében csak a foci lóg ki a sorból (az az egyetlen sportág, amelyben a vb-győzelem többet ér az olimpiai bajnoki címnél), az európai játékoknál viszont már sokkal kuszább a kép.

A sportolók hozzáállása is változó: van, aki kijelenti, hogy ez a verseny még a vb-nél is fontosabb neki, van, aki kíváncsi az egészre, de elvárásai nincsenek, mások nagyobb presztízsű megmérettetéseket részesítenek előnyben.

Felmerül egy terminológiai probléma is: aki megnyeri az európai játékokat, az mi? Európa-bajnok nem lehet, mert az az Európa-bajnokság győztese. Európai bajnok? Ez könnyen összekeverhető az Euróba-bajnokkal. Vagy „az európai játékok bajnoka”? Ez meg túl hosszú, és nem fér be a címbe. (Ilyen problémákkal küzdenek az újságírók.)

Baku minden bizonnyal lélegzetelállító európai játékokat fog rendezni, mert bizonyítani akarja, hogy akár egy olimpiának is otthont adhatna. Az azeriek lenyűgöző létesítményeket emeltek, s az Agenda 2020 korában (amikor az olimpiákat is költséghatékonyabbá akarják tenni) milliókat fordítottak egy teljesen megjósolhatatlan kimenetelű projektre.

De még el sem kezdődtek az első európai játékok, s a következő házigazda, Hollandia visszalépett a rendezéstől. Nem kapták meg a szükséges kormánygaranciákat, a 2019-es eseménynek így új rendezőt kell keresni. Vagyis még azt is nehéz megjósolni, mi lesz a rendezvény sorsa négy év múlva, nem még azt, mi lesz 2045-ben.

Az első viszont az első. Érdemes Bakura figyelni – hogy ha egyszer az európai játékok is akkora esemény lesz, mint az olimpia, elmondhassuk, mi már az elsőt is láttuk; ha meg nem, akkor azért, hogy évek múltán rávághassuk a választ a milliós kérdésre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?