Mikóczy: Overdose-ban még van potenciál

<p>A tályog kialakulása kódolt, de nem törvényszerű, ezért bízni lehet, hogy Overdose még fog versenyezni. Mikóczy Zoltánnal, a csodalóként emlegetett versenyló tulajdonosával, nemcsak a sikertelen dubaji kirándulásról és Overdose jövőjéről beszélgettünk, hanem arról is, nem bánta-e meg, hogy ennyi pénzt ölt bele sérülékeny versenylovába.</p>

Mi történt pontosan Overdose-zal, ami miatt végül nem tudott versenyezni Dubajban, pedig januártól március közepéig ott tartózkodott?

A pataszerkezetében újra tályog keletkezett. Ez egyfajta hólyag, ami kéthetes vagy tíznapos szenvedés után utat talál, és kifakad. Ez most fenn, az úgynevezett pártaszélen fakadt ki, s az a kérdés, hogy közben milyen roncsolást vitt végbe a pata belsejében. Ha szerencsénk van, akkor rövidebb ideig tart a felépülése, de ha rosszul alakul a helyzet, akkor el is húzódhat, mert a részben tönkretett patarésznek le kell nőni, addig nem lehet a lovat terhelni.

Overdose-t Dubajból Angliába vitték. Miért?

Miután a dubaji állatorvosi konzílium úgy döntött, hogy nem javasolja a versenyszerű terhelést, Overdose-t átszállítottuk Angliába. Ez egy célszerű lépés volt, mert oda mentek haza a Dubajban lévő lovak, így velük utazott. A költségek egy részét a dubaji szervezők állták, egy részét én. Az angliai állatorvossal és a kováccsal konzultálva úgy ítéltük meg, hogy annak az egész járatnak, amelyen át a tályog felszínre jött, teljesen ki kell száradnia, és aztán ortopedikus módszerrel újra meg lehet patkolni a lovat. Ha ez sikerül, akkor tréningbe állítható, és behozhatja a lemaradását. Ha minden jól alakul, Overdose ott marad Angliában. A következő verseny, ami számításba jöhet, a Royal Ascot, erre kint készülhetne. Haza csak akkor hoznánk, ha nem lenne semmi esély, hogy a közeljövőben versenyen indulhasson.

Olvashattunk híreket arról, hogy Overdose-nak nem igazán tetszett a dubaji edzőpálya borítása. A tályog ennek a következménye?

Nem. A korábbi savós patairha-gyulladása után az irhalemezek, amelyek a patacsont és a szaru között helyezkednek el, nincsenek 100%-os állapotban. Ez tehát szinte kódolt dolog nála, hogy megterhelés következtében tályog alakul ki a patájában. Bármikor előjöhet, egy rúgás, egy rossz lépés után, míg egy teljesen egészséges lónál ilyesmi semmilyen következménnyel nem járna.

A tályog kialakulását nem lehet megelőzni, elkerülni?

Csak bízni lehet. Fokozott megterhelésnél nála egyszerűen hamarább keletkezik tályog, mint egy százszázalékos egészségi állapotban lévő lónál. A tályognak pedig van egy folyamata, amit tényleg csak tétlenül tudunk figyelni, bízva benne, hogy minél előbb túllesz rajta. Nem törvényszerű viszont, hogy nagyobb terhelésnél tályog keletkezzen, tehát reménykedhetünk, hogy ha most kikezeljük, akkor versenyre fogható a ló.

Overdose nem állt rajthoz Dubajban, de a kiutaztatása, ott-tartózkodása bizonyára sokba került.

Anyagilag nagyon ráfizetéses volt ez az út. Azért mentünk Dubajba, mert a pénzdíj nagyon kecsegtető volt, s azt gondoltam, ez lényegesen javíthat a versenyistálló anyagi helyzetén. Ez végül fordítva sült el, de hát ilyen a lóverseny.

Angliában milyen munkát végez Overdose?

Ezen a héten éppen csak mozog, mert a mozgás szükséges számára, de a patája nem kap terhelést. Azért sem, mert éppen ideális megoldás az a ragasztott patkó, amit a dubaji lókórházban kapott. Ha ez a seb, a tályog által kialakított csatorna teljesen kiszárad, akkor az angliai kovácsa újra megpatkolja, s ha bírja a fokozott terhelést, akkor minden esély megvan rá, hogy rövid időn belül versenyezzen.

Laikus szemmel nem túl reménykeltő, hogy Overdose többet betegeskedik, mint amennyit egészséges, sokan kételkednek, fog-e még egyáltalán versenyezni.

Én is sok helyről hallom, hogy a lovat már nem kellene versenyeztetni, inkább el kellene tenni fedezőménnek. Van ebben is sok igazság, de azt figyelembe kell venni, hogy azon a néhány napon kívül, amíg a tályog okozta fájdalom fennáll, Overdose nem szenved. Maximálisan kíméljük, csak akkor terheljük, amikor terhelhető – és hát ez egy versenyló, ha tudjuk, akkor versenyre készítjük. Az, hogy fedezőmén legyen belőle, most nem reális, mert már folyik a fedeztetési szezon, most már semmiképp nem lehet átminősíteni. Ennek is megvannak a nagyon szigorú szabályai. A lehetőségekhez mérten mindent megteszünk azért, hogy ha tud, akkor versenyt fusson, abban bízva, hogy a szíve, teljesítőképessége megvan.

Van még egy olyan versenyló ezen a szinten, amely annyira sérülékeny, mint Overdose?

Versenyben nincs. A hozzá hasonló lovakat már korábban átminősítik fedezőménnek, vagy nem kísérleteznek velük, mert vannak helyettük más lovak. Nekünk viszont nincs még egy olyan képességű lovunk, mint Overdose. Közép-Európában nagyon ritkán tűnik fel egy ilyen ló. Overdose-ban megvan az a potenciál, ami a többi lovamból hiányzik, azok képességei az európai mércét nem ütik meg. Ha a régió legjobb lovait kipróbáljuk Németországban vagy Olaszországban, rendre az utolsó helyeken futnak be. Ezt ahhoz hasonlíthatom, hogy hiába akarnánk bevetni az NB I-ben játszó futballistákat a Bajnokok Ligájában, ha egyszer nem oda valóak. A többi lóban nincs meg az a képesség, ami Overdose-ban megvan. Szeretnénk, ha be tudná bizonyítani, hogy a világ legjobbjai közé tartozik, csak az utóbbi időben a szerencse nem igazán szegődik mellénk.

Ez az Overdose-ban rejlő potenciál ér annyit, hogy komoly pénzeket öljenek az utaztatásába, kezelésébe?

Anyagilag biztosan nem. Bíztunk benne, hogy a dubaji szereplésnek köszönhetően anyagilag is fordul a kocka, hiszen ott olyan pénzdíjakat nyerhetett volna, amivel messzemenően nyereséges lett volna. Az európai Group I-es versenyeknek nagyobb a presztízsük, mint a pénzdíjazásuk, de megpróbálkozunk velük azért, mert most már csak ezek jöhetnek számításba. Sajnos Overdose versenyeztetése az utóbbi időben egyre nagyobb anyagi ráfordításokkal jár, de nem adjuk fel.

Egyelőre bírja ezt finanszírozni?

Muszáj úgy átcsoportosítani a vállalkozásaimból származó bevételt, hogy meglegyen a szükséges pénz. Anyagilag az volna a legegyszerűbb, ha most hazahoznánk a lovat, de ha meg sem adjuk neki a lehetőséget, hogy Angliában bizonyítson, akkor utólag hiába siránkozunk. Amíg van rá esély, hogy versenyezzen, addig minden erőnkkel azon leszünk, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk a felkészüléséhez.

Overdose sikerei csúcsán bizonyára azt hitte, ezzel a lóval anyagilag is nyert, most viszont úgy tűnik, inkább viszi a pénzt, mint hozza.

Ez teljes mértékben így van. Ha mérleget vonnánk, akkor mélyen veszteséges lenne ez az egész. De az ember nem anyagi megfontolásból csinálja ezt, hanem mert bízik az erkölcsi sikerben.

Nem bánta meg, hogy ennyit áldozott Overdose-ra?

Semmiképpen sem. Rengeteg pozitív élményben volt részem neki köszönhetően, s ezt nem lehet pénzzel megvenni vagy helyettesíteni. Olyan helyekre jutottam el Overdose-zal, ahová más lóval biztosan nem.

Ha most rendbe jön, mennyi verseny lehet még Overdose-ban?

Már korábban is kijelentettem, hogy ez az utolsó szezonja. Elméletileg a jövő év még beleférne, de kérdés, hogy a folyamatosan ismétlődő sérülések miatt volna-e értelme.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?