Mi lesz veled Ružomberok?

Rózsahegy. Könnyen megeshet, hogy a szombaton rajtoló honi női kosárlabda-bajnokságban hiányzik majd a kétszeres Euroliga-győztes Ružomberok. Ez, persze a lehető legkatasztrofálisabb forgatókönyv, amelyet a klubvezetés, a játékosok és a szurkolók elképzelnek, de a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem valótlan.

A rózsahegyi női kosárlabdacsapat fénykorában Az elmúlt héten a klub szülőatyja Jozef Smolek, aki Natália Hejková edzöőel olyan csapatot hozott létre, amelyet egész Európa irigyelt a parányi Szlovákiától. Annál inkább csodálkozik az ember, hogy ebben az országban, ahol rendkívüli tehetségek, eredmények, sikerek nem születnek százszámra, most, hogy a klub veszélybe került, nem akad senki, aki segítségére sietne. Amikor Hejková csapata 1999-ben és egy évre rá még egyszer elnyerte az Európa legjobbjának járó trófeát, vagy az elmúlt egy évtizedben, amikor hatszor jutott el kontinensünk legjobb négy együttesének tornájára (Final Four), mennyien sütkéreztek a siker fényében! Vállveregetve dicsekedtek a kis szlovák csapat nagy sikerével.

Az előzmények

A helyzet, persze, nem egyik napról a másikra éleződött ki. A hazai pénzmizériában, ami a legjobbakat sem kíméli, az utóbbi három-négy évben, még akkor is, ha ez a klub legsikeresebb időszakát is magában rejti, Jozef Smolek igazgató többször jelezte, hogy anyagiak tekintetében nem rószás a helyzet, s a veszély ott lógott a levegőben. A játékosok és az edzö sokáig nem kapták meg még az elsö Európa-bajnoki címért járó jutalmat sem, ugyanez volt a helyzet a második után is, sőt, a Sopronból épp a nyáron visszatért center Alena Kováčová az elmaradt pénz kifizetésétől tette függővé újraigazolását. Egyesektől, így a brazil de Oliveirától, a jugoszláv Mandicstól megvált a klub, helyettük mások jöttek – Lichnerová, az orosz Szitnyak. Csakhogy, ahelyett, hogy augusztus elején a csapat terv szerint elkezdte volna a felkészülést, a föő szponzor kívánságára kidobták Jozef Smoleket, a klub igazgatóját és mindenesét, annak ellenére, hogy a Smolek–Hejková kettős idejében a Ružomberok 13 bajnoki címet nyert – hármat még a közös cseh-szlovák ligában, a különválás után pedig egyeduralkodó a szlovák bajnokságban. Kétszer nyert Euroligát (1999, 2000), hatszor volt a legjobb négy között, legutoljára az idén. A Valenciennes idei elsőségétől eltekintve a megelőző öt évben két csapat uralta az európai mezönyt – a francia CJM Bourges és a Ružomberok.

Hol bujkálsz, Megváltó?

A helyzet egyre kilátástalanabb. A kassza üres, pénz nélkül pedig nincs csoda. A szponzor, az SCP, Rt., amelyben a főrészvényes osztrák Neusiedler vállalat képviselői úgy döntöttek, hogy ha más szlovák klub kijön évi hatmillió koronából, akkor a Ružomberoknak elég 15 millió, amit még az év elején kapott. Csakhogy ebből már 14 milliót elnyelt az Euroliga. Smolek 40 milliót kért, s közben a többi európai csapat költségvetésével érvelt – a legjobbak több mint 55 millióból gazdálkodnak, az Euroliga-győztes Valenciennes költségvetése évi 1,67 millió euró (73 millió korona). Erre a szponzor arrogáns válasza az volt, hogy ő nem tart ki amellett, hogy a csapat Euroligát játsszon. Ebből a kijelentésből is kitűnik, mennyire diletáns a hozzáállás, ugyanis ha nem játszhatnak Euroligát, nem maradnak a lányok, Bieliková, Lichnerová, Kováčová, Číkošová is új szerződés után néz, a jugoszláv Veszel hasonlóan, honfitársa Bogojevics, aki Jugoszlávia színeiben a kínai világbajnokságon szerepelt, vissza sem jön, ugyanígy Szitnyak, aki Moszkvában várja a fejleményeket. Egyelőre, ki-ki a maga módján, próbálja menteni a menthetőt. A városatyák verték a mellüket, hogy nem engedik veszni a csatát, új városi klubot hoznak létre, de egyelőre több pénzük nekik sincs. Smolek, aki a hírek elenére továbbra is ott van a klubban, is próbálkozik, a gond csak az, hogy kisebb szponzorok csak akkor szállnak be, ha beindul az élet. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a föszponzor, ha másképp nem, előlegezze esetleg a jövő évi összeget, ezzel a klub áthidalná az átmeneti nehézségeket.

A lányok a bizonytalan helyzet ellenére Hejková rábeszélésére készülnek az idényre, sőt kétszer naponta edzenek. Elvégre, ha maradnak, ha mennek a lányok, nem közömbös, milyen formában lesznek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?