Mi fán terem a media officer?

<p>A futballistákat, az edzőket és a játékvezetőket mindenki ismeri. De vajon kik azok az öltönyös háttéremberek, fülükben adóvevővel, akik a kispadok mellett vagy éppen az újságírószektorban állnak készenlétben, s a nemzetközi meccsek zavartalan lebonyolítását biztosítják?</p>

Ők az úgynevezett „media officerek”. Egyikőjük – a magyar Dinnyés Márton – az UEFA megbízásából ősszel a CFR Kolozsvár hazai Bajnokok Ligája-mérkőzéseit felügyelte. A nemzetközi mérkőzéseken szerzett tapasztalatairól kérdeztük.

UEFA media officer – mit jelent magyarul a kifejezés?

Leginkább sajtómunkatársnak nevezhetnénk. A media officer több dologra figyel, a BL-meccsek előtt például az újságírókat el kell látni sztorikkal és hasznosítható információkkal, ugyanakkor a labdarúgók nyugodt felkészülését is biztosítani kell, ügyelve arra, hogy senki se zargassa őket.

Ki nevezi ki az ilyen sajtómunkatársakat? Hogyan kerül egy magyarországi kommunikációs szakember a CFR Kolozsvárhoz?

A BL-mérkőzések magas nívójú „sajtóhátterének” garantálása az UEFA hatáskörébe tartozik. Közel tíz éve dolgozom a Magyar Labdarúgó-szövetségben, és 2002 óta vagyok az uefa.com magyarországi tudósítója, sajtómunkatársként pedig több Európa- és világbajnokságon vettem részt a magyar válogatottal (futsal, korosztályos válogatottak). Az ilyen tornák során az ember kapcsolatba kerül a külföldi kollégákkal, mígnem az egyik továbbképzésen megkérdezték tőlem, nincs-e kedvem BL-meccseken dolgozni.

Melyik volt az első nemzetközi mérkőzése?

A 2008-as Európa-bajnokságon három rendkívül hasznos hetet töltöttem el Genfben és Bernben, ahol tévéinterjúk előkészítése volt a feladatom. Az UEFA számára a vizsgamunkám a 2009-es Debrecen–Liverpool BL-mérkőzés volt. Aztán az Unirea Urziceni–Liverpool EL-meccsre küldtek, majd ugyancsak az Európa Ligában a Werder Bremen–Valencia összecsapás következett.

Kolozsvárott már nem egy meccsre, hanem az egész BL-csoportkörre szerződtették. Mikor értesítették a felkérésről?

Nyár végén, hogy legyen elég időm a felkészülésre, a tájékozódásra. A CFR Kolozsvár hazai BL-meccsei előtt két nappal a helyszínen kellett lennem, de szerencsére minden flottul ment, a CFR egy profi klub, profi munkatársakkal, élmény volt együtt dolgozni velük.

Mire kell ügyelni meccs közben?

Az UEFA-tól kapunk egy részletes kézikönyvet, amely a kötelező és a javasolt kritériumokat is tartalmazza, s előírja azt is, mi a tilos. Mondok néhány példát: a kapu mögött elhelyezett, távirányítással működtetett fényképezőgépek állványának maximális magassága például 12 centiméter lehet, a vendégcsapat edzésének első negyedórája kötelezően nyilvános, de szabályozva van az is, hogy a meccsek után ki és hány másodpercig készíthet villáminterjút (super flash interview) a pálya szélén, és így tovább. Az UEFA mindent aprólékosan előír, mi pedig azért vagyunk a helyszínen, hogy ezeknek az előírásoknak érvényt szerezzünk, speciális esetekben pedig gyors és szakmailag megalapozott intézkedéseket foganatosítsunk.

Adódnak-e váratlan helyzetek?

Abból kell kiindulni, hogy a nemzetközi meccseken a váratlan helyzet az alaphelyzet. Egy példa: közvetlenül az AS Roma elleni mérkőzés előtt Claudio Ranieri, az olasz csapat edzője megváltoztatta az összeállítást, ami már el volt készítve, ki volt nyomtatva – s akkor rekordsebességgel gyártani kellett egy újat az újságírók részére, ráadásul figyelemfelkeltő, sárga színű papíron, hogy mindenki első ránézésre lássa, változás történt.

Vészhelyzetben kire hagyatkozhat?

Még a bátyámra, Gergelyre is, aki megszállott futballőrült, minden statisztika a fejében van, s ha éppen a Bayern München sajtótájékoztatóját készítem elő, és szükségem van valamilyen adatra, akkor már küldi is.

Milyen ember Pászkány Árpád, a CFR tulajdonosa?

A kolozsvári klub nagyszerűen működik, s ez sokat elárul a tulajdonos személyéről. Mint ahogyan az is, hogy a csapat mellett minden évben költött az infrastruktúrára, a stadion fejlesztésére is.

Van-e román-magyar ellentét a kolozsvári szurkolók között?

A magyar szurkolók külön szektorban ülnek, de sem gyűlöletet, sem ellentétet nem éreztem. Sőt: személy szerint engem megkülönböztetett szeretettel fogadtak mindenütt.

Egy media officer látja-e, hogy mi zajlik a pályán, vagy úgy van vele, mint a bírók, akik végig ott vannak, de egészen másra figyelnek, nem a játékra?

Amikor dolgozom, akkor elsősorban a saját feladatomra figyelek, amikor pedig egy pohár sör mellett nézem a futballt, akkor a játékot élvezem. Igyekszem minél több magyar focit megnézni, de a szakbarbárság távol áll tőlem, én elsősorban a labdarúgás szurkolójának, s nem szakemberének tartom magam. (G.J.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?