Meglepetések sorozata

London/Bázel/ Madrid/Lyon. Bár több, kedden pályára lépő csapatnak is esélye volt arra, hogy már az első szakasz negyedik fordulójában bejusson a labdarúgó Bajnokok Ligája második csoportkörébe, azaz a legjobb 16 közé, egyik sem élt a lehetőséggel.

Tomáš Rosický (Dortmund) szabadrúgása nem talált utat a vendégek hálójábaTASR/EPA-felvételAz eddig egyformán százszázalékos Arsenalnak és Valenciának elég lett volna győznie, de az angolok hazai pályán, a spanyolok pedig idegenben vesztettek pontokat. A Premier League-ben címvédő londoni együttes négy napon belül a második fájó vereséget volt kénytelen elkönyvelni: szombaton – december 18-a óta először – az Evertontól kapott ki a bajnokságban, majd kedden az A-csoportban eddig még nyeretlen Auxerre késztette megadásra. Mindkét találkozót 2:1-re vesztette el. A BL-meccs napján 53. születésnapját ünneplő Arsene Wenger vezetőedző természetesen csalódott a kudarcok miatt, de úgy véli: még nem kell vészharangot kongatni. – Sem szombaton, sem most nem játszottunk jól, de minden szezonban akad egy-két ilyen időszak. Pánikra semmi ok, fizikailag és mentálisan is erősek vagyunk, túl fogunk jutni ezen a perióduson – mondta a találkozó után a francia szakember, majd elismerte: – A vendégek megérdemelten nyertek. Az Arsenal a váratlan fiaskó ellenére továbbra is vezeti a csoportot.

Héthónapos kihagyás után újra játszott az Arsenal labdarúgócsapatában Robert Pires, a 72. percben állt be, és a rendelkezésére álló időben ígéretes produkcióval rukkolt elő.

A Valencia továbbjutását Ivan Ergic utolsó percben szerzett gólja akadályozta meg: a házigazda FC Basel másodszor eredményes játékosa ekkor alakította ki a 2:2-es végeredményt. A svájciak ezzel némileg elégtételt vettek a három héttel korábbi, megalázó (6:2) spanyolországi vereségért, továbbá megőrizték az esélyüket arra, hogy bekerüljenek a 16 közé.

Az Arsenalhoz és a Valenciához hasonlóan a címvédő Real Madrid is bebiztosíthatta volna továbbjutását a BL-ben, de a vendég AEK Athén – amely három héttel ezelőtt hazai pályán is döntetlent ért el a spanyol sztárcsapat ellen – az utolsó húsz percben ledolgozta kétgólos hátrányát, s kiegyenlített.

Vicente del Bosque, a királyi gárda vezetőedzője szerint játékosai elkönnyelműsködték a találkozót. – Biztos vagyok benne, hogy már a második körben érezték magukat, pedig valamennyien tudják, hogy minden meccs az utolsó sípszóig tart – mondta az összecsapás után a szakember. – Továbbra is kedvező helyzetben vagyunk, de a folytatásban nagyon oda kell figyelnünk. Amíg riválisainknak matematikai esélye van arra, hogy megelőzzenek bennünket, addig minden bizonytalan.

Először lépett pályára nemzetközi mérkőzésen a Real Madridban Ronaldo. Produkciójával vegyes érzelmeket váltott ki a szurkolókból, akik ugyan elismerték jól sikerült megmozdulásait, ugyanakkor néhányszor füttyel jelezték, hogy látják: fizikailag nincs a legjobb állapotban. A kiváló csatár jelentős szerepet vállalt a hazai csapat második góljából, amikor egy átlépős csel után a mögüle érkező Steve McManamanhez passzolt, aki azután ki is használta a kínálkozó lehetőséget. A második félidőben Ronaldo akár el is dönthette volna a mérkőzést, önhibáján kívül azonban ez mégsem sikerült neki. A spanyolok kétgólos vezetésénél remek labdát kapott angol társától, de hiába rúgta be, a játékvezető les címén érvénytelenítette a – tv-felvételek tanúsága szerint – szabályos találatot.

A C-csoport másik mérkőzésén is döntetlen született: a házigazda AS Roma gól nélküli meccset játszott a Genkkel, így elméletileg még mind a négy együttes továbbléphet.

A D jelű kvartettben még szintén nyílt a továbbjutás kérdése, a negyedik fordulóban mind a négy együttes egy pontot szerzett. Az éllovas Olympique Lyon hazai pályán változatos mérkőzésen, kétszeri vezetés után végül az egyenlítésért küzdött az Internazionale ellen. (MTI, sr)

BL-EREDMÉNYEK

A-CSOPORT: Arsenal–Auxerre 1:2 (0:2), góllövők: Kanu (53.), ill. Obou (8.), Fadiga (27.); Dortmund–Eindhoven 1:1 (1:0), Koller (10.), ill. Bruggink (47.).

1. Arsenal 4 3 0 1 8:2 9

2. Dortmund 4 2 1 1 6:5 7

3. Auxerre 4 1 1 2 3:4 4

4. Eindhoven 4 0 2 2 2:8 2

Legközelebb – október 30., szerda: Eindhoven–Auxerre, Dortmund–Arsenal.

B-CSOPORT: Szpartak Moszkva–Liverpool 1:3 (1:1), góllövők: Danisevszkij (23.), ill. Owen (29.,70., 90.); FC Basel– FC Valencia 2:2 (1:1), góllövők: Ergic (32., 90.), ill. Baraja (35.), Torres (72.).

1. Valencia 4 3 1 0 13:4 10

2. Liverpool 4 2 1 1 9:4 7

3. Basel 4 1 2 1 7:9 5

4. Szpartak 4 0 0 4 1:13 0

Legközelebb – október 30., szerda: Szpartak Moszkva–FC Basel, Liverpool–Valencia.

C-CSOPORT: AS Roma–Genk 0:0, Real Madrid–AEK Athén 2:2 (2:0), góllövők: McManaman (24., 43.), ill. Katszouranisz (74.), Centeno (86.).

1. Real Madrid 4 2 2 0 14:5 8

2. AS Roma 4 1 2 1 1:3 5

3. AEK Athén 4 0 4 0 5:5 4

4. Genk 4 0 2 2 0:7 2

Legközelebb – október 30., szerda: AEK Athén–Genk, Real Madrid-AS Roma.

D-CSOPORT: Lyon–Internazionale 3:3 (2:1), góllövők: Anderson (21., 75.), Carriére (44.), ill. Cacapa (31. – öngól), Crespo (56., 66.); Ajax– Rosenborg 1:1 (1:0), Ibrahimovic (41.), ill. Nilsen (88. – 11-esből).

1. Lyon 4 2 1 1 11:6 7

2. Inter 4 1 2 1 7:7 5

3. Ajax 4 1 2 1 3:3 5

4. Rosenborg 4 0 3 1 3:8 3

Legközelebb – október 30., szerda: Olimpique Lyon–Ajax Amsterdam, Internazionale–Rosenborg. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?