Még mindig a legjobb traplövő

Kedden kelt útra Ausztráliába a négytagú szlovák traplövőcsapat, hogy rövid edzőtáborozás után jövő héten elinduljon a perth-i Világ Kupán, a sportág idei első komolyabb nemzetközi megmérettetésén.

Kedden kelt útra Ausztráliába a négytagú szlovák traplövőcsapat, hogy rövid edzőtáborozás után jövő héten elinduljon a perth-i Világ Kupán, a sportág idei első komolyabb nemzetközi megmérettetésén. Talán a legnagyobb meglepetés, hogy a távoli országba repült a hidaskürti Varga Béla is, pedig tavalyelőtt már végzett a válogatottban. Visszatérésének indítékairól elutazása előtt kérdeztem az ötvenéves, kései érésű remek lövőt.

Mi történt? Megint rábeszélték a sportág vezetői?

Nem kellett győzögetniük. Az igaz, hogy becsaptam már magam mögött a válogatott kapuját, de utána gondolkodni kezdtem: ha meglőttem a Top-szintet, vagyis a hazai minősítés legfelső osztályát, ráadásul még mindig én vagyok a legjobb traplövő az országban, akkor miért mondanék le önként a válogatottságról. Beszéltem a szövetség elnökével, s tavalyi eredményességem alapján újra visszakerülhettem a címeres mezbe. Egyelőre két VK-versenyre, Perth-be és Új-Delhibe szól a nevezésem. Még szívesen elindulnék a spanyolországi Granadában sorra kerülő VK-n, és persze a brünni Eb-n. Aztán a szlovák bajnokságon végleg elköszönnék az élsporttól.

Ebben azért nem vagyok annyira biztos, mert a visszavonulás nem tartozik az erősségei közé. Olvastam, hogy a múltkori, kéthetes ciprusi edzőtáborozáson is zsebre vágta a hazai élmezőnyt. Ez azt jelenti, hogy még mindig a legjobb traplövő Szlovákiában?

Nem merném azt mondani, hogy nem. Vagyok olyan lövő, mint Vlado Slamka. Igaz, neki jobb helyezései vannak a világversenyeken, de én jóval kevesebbszer jutottam szóhoz. Ő mindegyiken ott van, s a sokból összejön egy-egy kiugró eredmény. Én tavaly is csak a suhli VK-n indultam.

Most azonban kínálkozik a lehetőség, s azzal a nem titkolt szándékkal indulnak Perth-ben, hogy újabb olimpiai kvótát szerezzenek az athéni olimpiára. Mit kell elérnie, hogy ez sikerüljön?

Meglepett ezzel a kérdéssel, mert nincs áttekintésem arról, hogy hány vetélytársam szerzett már kvótát. Azt tudom, hogy Perth-ben és Új-Delhiben is csak egyetlen athéni helyet lehet szerezni. Azért pedig hatalmas lesz a csata. Ebbe szeretnék beleszólni. Sokkal nagyobb lesz a kvótaszerzési esély a brünni Eb-n, mert ott hat helyet osztanak ki, s mivel addigra már sokan szereznek indulási jogot az olimpián, könnyen meglehet, hogy a 12. hely is kvótás lesz. Oda kell tehát a legjobb csapattal kiutazni, én is úgy érzem, ott rúghatunk a legnagyobb labdába.

Névre szóló az ötkarikás kvóta?

Nem az, hiszen mindenki az országnak harcolja ki a helyet. Ám Szlovákiában eddig az volt a gyakorlat, hogy az utazott az olimpiára, aki meglőtte a kvótát. Azért is szeretném meglőni, s kíváncsian várnám, hogy mi lesz akkor. Mert nem vagyok benne biztos, hogy neveznének is.

Újra feltűnően sok időt szentel a traplövésnek. Két hét Cipruson, most Ausztrália és India együttvéve újabb egy hónap. Ilyen már nem volt régen...

Fiam, Erik idén kiesett a válogatott keretből, mert egyszerre két iskolát fejez be, ezért felmentését kértük. Jövőre majd visszatér. Én meg úgy gondoltam, hogy kár lenne, ha a Varga név hiányozna a 2003-es rajtlistákról. Ráadásul őrzöm a teljesítményemet: tavaly kétszer 122 korongot lőttem. valamennyi versenyemen pedig elértem a 120-at, ami az öt huszonötös sorozatnál mindegyikben mindössze egy-egy rontással ér fel. Nemrég Cipruson ugyanezt megismételtem, s ezzel az eredménnyel Perth-ben is elégedett lennék. Utolsó alkalmam van az olimpiai részvétel megszerzésére, önmagam ellen cselekednék, ha nem tennék meg érte mindent.

Tehát ötven évesen is az athéni játékok járnak a fejében?

Mi tagadás, foglalkoztat a kijutás lehetősége, mint minden sportolót, aki előtt felcsillan az esély. Egy athéni rajt igazi nagy pont tenne élversenyzői pályafutásom végén. Erre szerintem elsősorban Brünnön keresztül vezet az út, így elsősorban az Eb-válogatókon akarok helytállni, hogy nevezhessenek a morva városba. Egy Shanaker nevű pisztolyos 58 évesen nyert olimpiát. Én még annyi sem vagyok.

Emiatt azonban újra kénytelen lesz elhalasztani idei visszavonulását.

Abban igaza van, de egy ilyen alkalmat nem szabad elszalasztani. Tudja mit, inkább várjuk meg a végét: ha meglövöm a kvótát, vajon engem visznek-e ki Athénba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?