Sport

Másfél milliárd forintból épül fociakadémia Rimaszombatban

Rimaszombat | Az NB I-es Diósgyőr labdarúgóklub nagyszabású fejlesztési tervei között szerepel egy felvidéki akadémia létrehozása is, most kiderült, hogy ennek helyszíne Rimaszombat lesz. A projektre a magyar kormány 1,5 milliárd forintot (4,8 millió eurót) különített el.
Bőd Titanilla

2018. január 8. 16:15

rimaszombat stadion
- Michal Lichanec felvétele

A DVTK sportfejlesztési terve egy tavaly júliusi kormányhatározat értelmében csaknem 10 milliárd forint (32,3 millió euró) állami támogatásban részesül. A terv keretén belül Diósgyőrben megépül egy multifunkciós sportcsarnok, felújítják az egri és a salgótarjáni infrastruktúrát, valamint létrejön egy határon túli labdarúgó-akadémia is. Ennek helyszínét sokáig titkolták, csak múlt héten derült ki, hogy Rimaszombatban tervezik létrehozni az intézményt.

Közös klub

Miroslav Bitala, a rimaszombati városi labdarúgóklub ügyvezetője lapunknak elmondta, már többször tárgyaltak a diósgyőriekkel a lehetséges együttműködésről. „Már nagyjából fél éve zajlanak az egyeztetések, városunk polgármestere is találkozott a diósgyőriekkel. Az egész környék futballjának jót tehetne az akadémia, hiszen a legközelebbi hasonló intézmény Podbrezován van, Nagykürtöstől Kassáig nincs futballakadémia. Egyelőre előzetes megállapodást kötöttünk a diósgyőriekkel, ennek értelmében közös klubot hoznánk létre, amelybe bizonyos pénzforrásokat a DVTK, másokat pedig, ahogy eddig is, Rimaszombat városa biztosítana” – magyarázta Bitala.

Az ügyvezető hozzátette, a közel 5 millió eurós támogatás nagyjából 90%-át az infrastruktúra kialakítására fordítanák, de az akadémiával kapcsolatos néhány egyéb, technikai kiadást is ebből fedeznének. Azokat az alkalmazottakat, akik eddig is a klubban dolgoztak, továbbra is a városi költségvetésből fizetnék, a támogatásból csak az újonnan kialakuló pozíciókat betöltő személyek bérét lehetne fedezni.

Megújulhat a stadion

Az infrastrukturális fejlesztések keretében felújítanák és modernizálnák a rimaszombati stadion főpályáját és a körülötte lévő edzőpályákat is, valamint két új edzőpályát is kialakítanának (a főtribün mögötti füves pályát bővítenék, illetve az uszoda és a városkert közötti területen is létrejöhetne egy pálya), és egy fedett csarnok is épülne.

qdwsxdDXD

A megállapodásra azonban még a városi képviselő-testületnek is rá kell bólintania. „A polgármester létrehozott egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy vizsgálja meg ezt az egész kérdést – mondta lapunknak Bitala, aki maga is képviselő, s ennek a bizottságnak is a tagja. – Bízom benne, hogy a januári vagy a februári testületi ülésen a képviselők dönthetnek a projektről. Az előzetes visszajelzések alapján pozitívan állnak hozzá.”

Fókuszban a fiatalok

Az akadémia az 5–19 éves korosztályra koncentrál. A rimaszombati klub diákcsapatai az I. ligában szerepelnek, a többi ifjúsági együttes alacsonyabb osztályban játszik. A felnőttcsapat tavaly esett ki a III. ligába (azt megelőzően húsz éven át legalább a II. ligában szerepelt, négy szezon erejéig pedig élvonalbeli volt), ahol a tabella harmadik helyén telelt, és versenyben van a feljutásért.

„Az akadémia célja a fiatal játékosok kinevelése, a felnőttcsapat ugyanúgy fog működni, ahogy eddig, a város biztosítja a költségvetését. Bízunk benne, hogy idővel az ifik feljutnak a legfelsőbb osztályba, és a felnőttek is kiharcolják a feljutást, legalább a második, de akár az első ligát is szeretnénk megcélozni” – tette hozzá Bitala, aki abban bízik, az erős utánpótlásból a felnőttek is profitálni fognak.

Régi ismerősök

A rimaszombati és a diósgyőri futballklub között régóta jó a kapcsolat. A két csapat rendszeresen találkozik felkészülési mérkőzéseken, és több rimaszombati futballista is játszott Diósgyőrben, elég csak a tragikusan elhunyt Július Nôtát megemlíteni. A rimaszombati klub jelenlegi utánpótlás-nevelésért felelős igazgatója, Rubint Richard is futballozott a miskolciaknál.

WDQWDXWSXA

Milliárdok a határon túlra

A Menedzsmentfórum című lap összesítette, hogy az elmúlt két évben a magyar kormány összesen 19,73 milliárd forintot (63,9 millió eurót) fordított a határon túli futballra. Rimaszombat a kilencedik település, amely támogatásban részesül, Munkács, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Eszék, Lendva, Topolya, Dunaszerdahely és Komárom után.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Slezákné

Kulisszák mögött: Így néz ki az Új Szó és a Vasárnap szerkesztősége a járvány idején (VIDEÓ!)

agro

A gazdák kiakadtak az EU környezetbarát programjától

Ivan Korčok

Korčok: Kicsi az esély arra, hogy a vírus Szlovákiából fog tovább terjedni

mm
Frissítve

Matovič megegyezett a fitneszközpontok tulajdonosaival

b

Tragédia: lezuhant a hídról az autó, egy személy életét vesztette

Vadkerti Imre

Trianonról írnak dalt Vadkerti Imréék

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.