Martikán a zászlóvivő

Pozsony. A Szlovák Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága előterjesztette a közgyűlésre az olimpián résztvevő sportolók névsorát, amelyet a testület jóváhagyott. Ennek értelmében 64 szlovákiai sportoló utazik a görög fővárosba, 12 sportágban állnak majd rajthoz.

Az eredetileg javasolt névsorból mindössze egyetlen sportoló, a diszkoszvető Jaroslav Žitňanský esett ki, helyette a maratoni futó Marcel Matanint nevezték. A törölt diszkoszvető nem hagyja annyiban, bepereli a Szlovák Olimpiai Bizottságot: „A bécsi meghívásos versenyen teljesítettem a kiküldetési szintet, s ezzel kvalifikáltam magam az olimpiára. Ezért nem látok semmi okot a törlésemre. Ha nem történik döntés a javamra, bíróságra adom a Szlovák Olimpiai Bizottságot. Biztos vagyok benne, hogy megnyerem a pert” – mondta a sértett sportoló.

Nem kell, hogy végleges legyen a 64-es szám. Lehet kisebb és nagyobb. Ugyanis az atléták – a NOB döntése értelmében – augusztus 9-ig teljesíthetik a kiküldetési szintet, így még valaki „kiküldheti” magát... A sportolók küldöttsége akkor lenne karcsúbb, ha az olimpiáig valaki fennakadna a doppingszűrőn.

A sportküldöttség legnépesebb részét a kajak-kenusok alkotják, 16-an szállnak vízre. A sportolókon kívül 44 orvos, masszőr és edző utazik a játékokra. Ahogy a számokból kiderül, az idei olimpiára a legkisebb szlovák küldöttség utazik, ami azzal magyarázható, hogy a kollektív sportokban nem sikerült kiharcolni az olimpiai részvételt. Négy esztendővel ezelőtt Sydneyben 112 szlovákiai sportoló szerepelt és 1996-ban, amikor az önálló Szlovákia debütált a játékokon, 71 versenyző állt rajthoz.

A hivatalos küldöttségen kívül egy 11 tagú szakmai stáb is Athénba utazik, hogy optimális feltételeket biztosítson a versenyzőknek azokban a sportágakban (úszás, kajak-kenu, tenisz), amelyekben jó helyezés várható. Az olimpiai küldöttség vezetője, František Chmelár, a sportküldöttség első embere Vladimír Miller, a sajtófőnök Anton Zerer.

Az ünnepélyes eskütételre július 29-én kerül sor Pozsonyban, az eskü szövegét az olimpikonok nevében a sportlövő Andrea Stránovská és a kötöttfogású birkózó Bátky Attila mondja el. A zászlóvivő Michal Martikán lesz, aki Atlantában arany, Sydneyben pedig ezüstérmet szerzett a víziszlalomban. A két korábbi olimpián is olimpiai érmesek vitték a zászlót, 1996-ban a szabadfogású birkózó Jozef Lohyňa, az 1988-as szöuli játékok bronzérmese, négy évvel ezelőtt Sydneyben Slavomír Kňazovický; ő Atlantában nyert ezüstérmet kenu 500 méteren.

A 37 éves Páleš negyedik olimpiáján vesz részt, három alkalommal mindig bekerült a döntőbe. Ugyancsak negyedszer indul a játékokon Martina Moravcová úszónő s a kajak-kenus Róbert Erban.

Ahogy Vladimír Miller, a sportküldöttség vezetője elmondta, öt éremre számítanak és a nemzetek nem hivatalos sportversenyében 52 pontra.

ATLÉTIKA(12): Milan Haborák, Mikuláš Konopka (súlylökés), Libor Charfreitag, Miloslav Konopka (kalapácsvetés), Marián Bokor (gerelyhajítás), Matej Tóth (20 km-es gyaloglás), Peter Korčok, Miloš Bátovský, Kazimír Verkin (50 km-es gyaloglás), Lucia Klocová (800 m), Zuzana Malíková (20 km-es gyaloglás), Marcel Matanin (maratoni futás).

KERÉKPÁR (9): Matej Jurčo, Martin Riška (országúti kerékpár), Janka Števková, Ľuboš Kondis (hegyikerékpár), Peter Bazálik, Jaroslav Jeřábek, Jan Lepka, Jozef Žabka, Martin Liška (pályakerékpár).

CSELGÁNCS (2): Jozef Krnáč (66 kg), Pálkovács Zoltán (100 kg).

TORNA (2): Zuzana Sekerová, Katarína Prokešová.

VITORLÁZÁS (1): Martin Lapoš.

KAJAK-KENU (16) – víziszlalom (6): Michal Martikán (C1), Ján Šajbidor (K1), Pavol és Peter Hochschorner (C2), Gabriela Stacherová, Elena Kaliská (K1); síkvízi kajak-kenu (10): Riszdorfer Richárd és Mihály, Erik Vlček, Juraj Bača (K4), Martin Chorváth (K1 500 m), Róbert Erban (K1 1000 m), Marián Ostrčil (C1 500 m), Peter Páleš, Daniel Biksadský (C2), Marcela Erbanová (K1).

ÚSZÁS(4+1): Martina Moravcová (50, 100 és 200 m gyors, 100 m pillangó), Ľuboš Križko (100 m hát), Veronika Feriancová, Katarína Havlíková (szinkronúszás).

SPORTLÖVÉSZET (3): Jozef Gönci (kisöbű sportpuska és légpuska), Andrea Stranovská (skeet), Matej Mészáros (légpuska).

TENISZ(7): Dominik Hrbatý, Karol Beck, Daniela Hantuchová, Martina Suchá, Ľubomíra Kurhajcová (egyes és páros), Karol Kučera (egyes), Janette Husárová (páros).

SÚLYEMELÉS (3): Miroslav Janíček (69 kg), Rudolf Lukáč (77 kg), Martin Tešovič (105 kg).

EVEZÉS(2): Ľuboš Podstupka, Lukáš Babač (kétpárevezős).

BIRKÓZÁS (3): Fernyák István (szabadfogás, 66 kg), Peter Pecha (szabadfogás, 96 kg), Bátky Attila (kötöttfogás, 84 kg). (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?