Magyar éremesély a kultúra és a technológia olimpiáján

pjongcsang

Magyar idő szerint ma délben fellobban a dél-koreai Pjongcsangban az olimpiai láng. Közel negyven év után ez lesz az első téli olimpia, amelyen magyar éremben reménykedhetünk. A 23. téli olimpia azonban a fagyos éjszakákról, a hangtalan takarítórobotokról, az eltiltott oroszokról és az NHL-esek nélküli hokitornáról is emlékezetes maradhat - jelenti helyszíni tudósítónk Pjongcsangból.

Fókuszban a shorttrack

A 19 tagú magyar küldöttség éremvárományosai a rövidpályás gyorskorcsolyázók, főleg a többszörös vb- és Eb-érmes Liu Shaolin Sándor, valamint öccse, Liu Shaoang, aki ifjúsági olimpián már állt dobogón. Magyaroszág 38 év után szerezhetne újra érmet, 1980-ban a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős ezüstérmes volt. Magyar arany még soha nem született téli játékokon, az eddigi két ezüstöt és négy bronzot mind a műkorcsolyázók gyűjtötték.

A szlovákok a sílövő Anastasia Kuzminától, valamint az alpesi sízőktől, Petra Vlhovától és Veronika Velez-Zuzulovától várnak érmet. Éppen Zuzulová lesz a szlovákok zászlóvivője, a magyar zászlót pedig Nagy Konrád hosszúpályás gyorskorcsolyázó fogja vinni a megnyitón.

Hat új résztvevő

Pjongcsangban 102 versenyszámban osztanak érmeket, ez néggyel több, mint Szocsiban. A játékokon 92 állam 2925 sportolója indul, hat ország, Ecuador, Eritrea, Koszovó, Malajzia, Nigéria és Szingapúr először szerepelhet téli olimpián. Hosszú ideig kétséges volt Észak-Korea részvétele, ám az utolsó pillanatban ők is úgy döntöttek, ott lesz a küldöttségük Pjongcsangban. A két Korea a nyitóünnepségen közösen fog felvonulni.

Dél-Korea egyébként az ötödik ország (Németország, Franciaország, Olaszország és Japán után), amely a világ mind a négy legnagyobb sporteseményének (nyári, illetve téli olimpia, labdarúgó-vb és atlétikai vb) otthont adhatott.

Könyvtár a médiafaluban

A házigazdák minden lehetőséget megragadnak, hog kultúrájukat és fejlett technológiájukat is megmutassák a világnak, ezért a sportesemények mellett gazdag fesztiválprogramokat is kínálnak a látogatóknak, az újságírók szállásán pedig még könyvtár is van, amely a koreai irodalom remekeit hozza házhoz. Több tucat angol, francia, spanyol és kínai könyv mellett három cseh és két magyar nyelvű fordítás is szerepel a kikölcsönözhető kötetek között, magyarul Han Kang Man Booker-díjas Növényevője mellett Yi Mun-yol Torz hősünk című műve olvasható.

Robotok szolgálatban

A játékok alatt összesen 85 robot teljesít szolgálatot, az útbaigazító-robotok mellett falfestőrobotokkal, takarítórobotokkal, sőt, még egy fáklyavivő robottal is találkozhatunk az olimpiai helyszíneken. A telefonos ügyfélszolgálatra érkező egyszerűbb, a játékok műsorát, közlekedési lehetőségeket és turistalátványosságokat érintő kérdéseket mesterséges intelligencia válaszolja meg, csak a komplex kérdéseket továbbítják az emberi dolgozókhoz.

 

Kapcsolódó cikkünk

Mínusz 21, mínusz 40

A pjongcsangi játékok egyik legtöbbet ragozott kérdése a hideg. A megnyitó idejére ugyan enyhe időt jósolnak, szombat estére viszont, amikor az Alpensia Biatlonközpontban Anastasia Kuzmina címvédőként áll rajthoz a sprintben, mínusz tizenkét fokot ígérnek a meteorológusok. Ráadásul a szél miatt a hőmérsékletet mínusz 21 foknak érezhetjük majd. Ám a nézőknél sokkal jobban megszenvedik a hideget a versenyzők: egy svéd biatlonedző az egyik tréningen hőmérőt erősített védencére, és az egyik lejtős szakaszon mínusz negyven fokot mért vele!

A biatlonosok számára a hideg komoly gondot jelenthet, mert merev ujjakkal sokkal nehezebb pontosan célozni. Az alpesi sízők pedig egy csúszás után eldobják a léceiket, mert ekkora fagyáskor a hókristályok már komolyan károsítják a léc felületét.

NHL-esek nélkül

1994 után ismét a világ legjobb hokisai nélkül rendezik a jégkorongtornát, az észak-amerikai profiliga ugyanis nem tudott megegyezni az olimpia szervezőbizottságával, így az NHL-es játékosok nem lehetnek ott Pjongcsangban. Korábban öt játékok alatt (Naganótól Szocsiig) mindig szünetelt az NHL az olimpia idejére. Most nem így lesz, s ez a színvonalon sokat ronthat, de az erőviszonyokat kiegyenlítheti, így izgalmas tornára van kilátás.

OARRRRRmy

Az orosz sportolók a szocsi olimpia után kirobbant doppingbotrány miatt nem hazájuk zászlaja alatt, hanem semlegesként, OAR (Olympic athletes from Russia - Olimpiai sportolók Oroszországból) megjelöléssel versenyezhetnek Pjongcsangban. Az orosz piacon már kaphatóak olyan pólók, amelyek egy morduló medvét ábrázolnak, "We are OARRRRRmy" felirattal (lefordíthatatlan szójáték, amely a medve üvöltését, az orosz csapat rövidítését és az "army", azaz hadsereg szavakat is magában foglalja).

Az orosz küldöttségre szigorú szabályok vonatkoznak, versenyzőik nem fogadhatják el a nézők által a pályára benyújtott orosz zászlót sem, nem rendezhetnek maguknak saját eredményhirdetéseket, és még az olimpiai falu erkélyeire sem akaszthatják ki a zászlójukat. Ha betartják az előírásokat, a NOB kilátásba helyezte, hogy a záróünnepségen már a saját zászlajuk alatt vonulhatnak fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?