Ma kezdődik a fociőrület!

Párizs |

<p><span style="font-size: 12px;">A Franciaország&ndash;Románia nyitómérkőzéssel ma megkezdődik Franciaországban a labdarúgó-Európa bajnokság.&nbsp;</span></p>

A nyitómeccset a magyar Kassai Viktor fújja. A tornán Magyarország és Szlovákia is ott lesz, a futballünnepet azonban beárnyékolja a terrorveszély. 

Először vesz részt 24 csapat a kontinensviadalon, s valószínűleg hosszú időre ez az utolsó torna, amelyet egy országban rendeznek meg (a 2020-as Eb meccseinek különböző európai városok adnak majd otthont). A házigazda nincs könnyű helyzetben: a novemberi párizsi terrortámadások óta rendkívüli állapot van az országban, de a sztrájkok és a kiszámíthatatlan időjárás is nehezíti a szervezők dolgát. A szervezők nem zárták ki azt sem, hogy biztonsági okokból zárt kapus mérkőzéseket is kell rendezniük. 

A futballdrukkereket azonban ez nem tartja vissza attól, hogy a helyszínen biztassák kedvenceiket: kétmillió turistát várnak Franciaországba. Magyarország 44 év után szerepelhet ismét Európa legjobbjai között, Szlovákia fennállása során először jutott ki a kontinensviadalra. A B csoportba került szlovákok holnap Bordeaux-ban, Wales ellen játsszák első csoportmeccsüket, Magyarország jövő kedden, szintén Bordeaux-ban mutatkozik be Ausztria ellen az F csoportban. 
Mindkét országban futball-láz uralkodik, Magyarországról szervezetten ötezer drukker készül az Ebre, Szlovákiából csak az egyik utazási iroda 2000 szurkolót utaztat Franciaországba. 

A létszámbővítésnek köszönhetően nemcsak a csoportok első két helyezettje, hanem a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut az egyenes kieséses rendszerbe. A magyar drukkerek bizakodóak: a Nézőpont Intézet felmérése szerint a teljes felnőtt népesség 47%-a bízik a továbbjutásban. 

A torna fő esélyesei a házigazda francia válogatott, a világbajnok német csapat, valamint a címvédő spanyol gárda. A William Hill fogadóiroda is őket tartja a favoritoknak: a franciák sikerével négyszeres, a németekével ötszörös, a spanyolokéval hatszoros pénzt lehet nyerni. A franciák mellett szól, hogy hazai pályán szinte verhetetlenek: az 1984-es Eb-n és az 1998-as vb-n is diadalmaskodtak. A 24 csapatos mezőnyben Szlovákia a 22., Magyarország a 23. a bukmékerek rangsorában, egy szlovák Eb-cím 151-szeres, egy magyar diadal 251-szeres pénzt jelentene a fogadónak. 

Az Eb-részvétel a válogatottaknak is jó üzlet: minden résztvevő csapat alapból 8 millió eurót kap az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA), amely összesen 301 millió eurót oszt szét a 24 válogatott között. A győztesnek 27 millió euró jár. 

A tornáról helyszíni tudósításokkal jelentkezünk: Franciaországban van tudósítónk, Szabó Zoltán és fotósunk, Somogyi Tibor.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?