Kuzmina gyermeket vár

<p>Besztercebánya. Sajtótájékoztatón jelentette be Anastasia Kuzmina, hogy gyermeket vár. A kétszeres olimpiai bajnok sílövő az aktuális szezonban egyetlen Vk-versenyen sem indult, s idén már nem is fog versenyezni.</p>

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

Kuzmina tavaly Szocsiban megvédte olimpiai bajnoki címét a 7,5 km-es sprintben (ő volt az első női biatlonos, akinek egyéni számban sikerült a címvédés), ez az eredmény pedig a szlovákiai Év sportolója-ankéton első helyet ért. Kuzmina a gálaesten nem akart arról beszélni, miért nem állt még rajthoz az aktuális Vk-szezonban, úgy fogalmazott, „jelenlegi egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé”. A találgatások azonban már másnap megindultak, a bulvárlapok címlapon foglalkoztak Kuzmina esetleges várandósságával, az Oroszországból honosított versenyző ezért úgy döntött, a tervezettnél korábban a nyilvánosság elé áll.

Kuzmin: „Újra apa leszek”

„Köszönöm a megértést azoknak, akik tiszteletben tartották a magánszférámat. Sajnos, túl sok volt már a spekuláció az állapotom körül, a lapok mindenfélét írtak, az utcán többen megállítottak, azt mondták, aggódnak értem. Eredetileg csak január végén akartam beszélni a megváltozott helyzetünkről, de muszáj most megszólalnom. Ezt azonban Daniel szebben el tudja mondani” – kezdte Kuzmina, majd férje vette át tőle a szót: „Újra apa leszek!” A bejelentést taps követte.

„November közepéig teljes erőbedobással készültem a szezonra. Ha ez a terhesség is olyan lenne, mint az első, legalább egy Vk-versenyen rajthoz álltam volna. A jelenlegi egészségi állapotomban azonban nem tudnék lépést tartani a legjobbakkal” – mondta Kuzmina, akinek már van egy hétéves kisfia, Jeliszej, második gyermekét pedig júliusra várja.

Mint az olimpiai érem

A 30 éves Kuzmina számára ez ideális időpont a gyerekvállalásra, az olimpiát követő szezon nem olyan jelentős, és a szülés után elég ideje van arra, hogy csúcsformába kerüljön a 2018-as játékokra. A kérdésre, hogy tervezték-e a babát, azonban Kuzmina így válaszolt: „A terhesség olyan, mint az olimpiai érem, nem lehet betervezni, ez valahol máshol dől el.”

Kuzminát érzékenyen érintette, hogy már december végén a terhességéről cikkeztek a lapok. „A várandós nőnek joga van rá, hogy három hónapig ne beszéljen az állapotáról. Ezzel az információval érzékenyen kell bánni” – hangsúlyozta Kuzmina, és csak csóválta a fejét, amikor egyesek arról faggatták, berendezte-e már a gyerekszobát, kiválasztotta-e már a szóba jöhető neveket: „Értsék meg, még a harmadik hónapnak sem vagyunk a végén!”

Nem neheztelnek rá

Kuzmina első gyermeke, Jeliszej 2007-ben született, ez pedig gyakorlatilag megpecsételte a sportoló sorsát az orosz válogatottban. Kiszorult a nemzeti csapat keretéből, s nem akarták lehetővé tenni számára, hogy az edzőtáborokban a fiával legyen. Kuzmina ekkor döntött úgy, hogy férjéhez hasonlóan Szlovákiába költözik, és bekopogtatott a Szlovák Biatlonszövetség ajtaján, nem fogadnák-e be.

Ami ezután következett, azt aranybetűkkel írták be a szlovákiai sport krónikájába: mindenki Nasztyája már 2009-ben szerzett egy bronzérmet a világbajnokságon, majd jött egy arany és egy ezüst a vancouveri olimpián, tavaly pedig egy újabb ötkarikás győzelem Szocsiban.

„Nagyon örülünk Nasztya boldogságának, és egyáltalán nem neheztelünk rá amiatt, hogy most egy évig nélkülöznünk kell. Ő már így is rengeteget tett a szlovák biatlonért, és itt az ideje, hogy a többiek is megmutassák, mire képesek” – hangsúlyozta Alan Hyža, a szövetség elnöke.

„Szlovákia

az otthonom”

A tyumenyi születésű sílövő Szlovákia legsikeresebb női olimpikonja, identitása körül azonban még mindig vannak viták. A szocsi olimpia alatt nagy visszhangot váltott ki Kuzmina szlovákul elmondott, angolra pontatlanul lefordított, majd az AP hírügynökség anyagából szlovákra visszafordított nyilatkozata. Kuzmina akkor azt mondta: „Oroszországban született szlovák nő vagyok”, de sok fordítás után az lett belőle: „Orosz vagyok, szlovák útlevéllel.” Hovatartozásának sokadszori megkérdőjelezése már nagyon zavarja a sportolót. A tegnapi sajtótájékoztatón olyan kérdés is elhangzott, hol képzeli el a jövőt a család: Szlovákiában vagy Oroszországban? „Nem tudom, miért akarnak még mindig visszaküldeni Oroszországba – válaszolt félig nevetve, félig bosszúsan Kuzmina. – Már sokszor elmondtam, hogy Szlovákia az otthonom, tehát itt fogunk élni. Az pedig hülyeség lenne, ha Oroszországban szülnék.”

A cél Pjongcsang

„Az első terhességemet szinte nem is éreztem, a harmadik hónapban még versenyeztem, és utána is teljes erőbedobással edzettem, csak az utolsó trimeszterben kíméltem magam – mesélt korábbi tapasztalatairól Kuzmina. – Az orvosok úgy tartják, hogy a terhesség után ugyanúgy kilenc hónap kell, hogy a test regenerálódjon, de minden helyzet más és más. Jeliszej születése után három hónappal már edzettem, újabb négy hónap után pedig már versenyeztem. Igyekszem a várandósságom alatt megőrizni a kondíciómat, ahogy állapotom engedi. Jövőre Oslóban lesz a világbajnokság, ahol jól megy nekem, így szeretnék ott lenni. De a fő cél természetesen a pjongcsangi olimpia – ott szeretnék harcba szállni egy szép eredményért.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?