Kuzmina az öccsének is nyert egy ezüstöt

Anastasia Kuzmina eddigi pályafutása során korábban sosem volt dobogós 15 km-en. Első érmét ebben a számban a pjongcsangi olimpián szerez-te, két lövőhibával a 2.

Anastasia Kuzmina eddigi pályafutása során korábban sosem volt dobogós 15 km-en. Első érmét ebben a számban a pjongcsangi olimpián szerez-te, két lövőhibával a 2. helyen végzett a hibátlanül lövő svéd Hanna Öberg mögött.

Ajándék Antonnak

„A verseny előtt és alatt is sokat gondoltam a testvéremre, Antonra. Igazi példakép számomra, aki képes egy versenyen négy nullát lőni. (lőhiba nélkül abszolválni egy négylövészetes versenyt – a szerk. megj.) Szerettem volna, ha nekem is sikerül” – mondta boldogságtól ragyogva a verseny után Kuzmina. Öccse, Anton Sipulin nem lehet ott Pjongcsangban, mert ő is azon orosz sportolók közé került, akiket a NOB nem hívott meg az olimpiára. Kuzmina az indoklás nélküli döntést nem kommentálja, de azt nem titkolja, hiányzik neki a testvére. A szülei viszont ott vannak Dél-Koreában, bár először, amikor megtudták, hogy fiuk nem indulhat az olimpián, nem is akartak elutazni. Antonnak kellett rájuk szólnia: „Ne találgassatok, ott lesz Nasztya! Neki is szüksége lesz rátok.”

Az üldözéses verseny második helye után Kuzmina azt mondta, azt az ezüstöt a gyermekeinek ajánlja, de Antonnak is szeretne nyerni egy érmet. A 15 km-es versenyen sikerült.

Két lőhiba

Kuzmina a mezőny elején, hatos rajtszámmal vágott neki a nagy szél miatt szerdáról csütörtökre halasztott versenynek. A várakozásoknak megfelelően most is magasan a mezőny leggyorsabb versenyzője volt. Az első lövészetnél mind az öt lövése pontos volt, a következőnél azonban az egyik nem talált célt – a visszajátszásokban látszott, hogy talán csak egy milliméter hiányzott.

A 15 km-es versenyben a hibákért nem büntetőkör jár, hanem egy percet hozzáírnak a versenyző idejéhez. Kuzmina jelenlegi formájában egy lőhibával még aranyérmes lett volna, de a 3. lövészetnél is rontott egyet.

Nem találni, dolgozni!

A negyedik lövészetnél viszont ismét hibátlan volt – a legutolsó, huszadik lövés előtt hosszan kivárt, s végül az is pontos volt. „Tudatosítottam, hogy még egy hiba már a harmadik büntetőpercet jelentené, ekkora hátrányt pedig már nem lehet a pályán ledolgozni. Ezért inkább még egyszer be- és kilélegeztem, és pontosan a célpont közepébe lőttem” – magyarázta Kuzmina a mixzónában, miközben még zajlott a verseny. Akkor már tudta, hogy a svéd Hanna Öberg húsz lövésből hússzor talált, és majdnem fél perc előnnyel az élre állt, de azt nem sejthette, nem előzi-e meg esetleg valaki más is.

Kuzmina azt is elmondta, nagyon felelősségteljesen állt minden lövéshez: „Nem találni akartam, hanem minden egyes lövésért külön megdolgozni.”

Fialková ötödik helye

A sprintben Kuzmina előtt végző Paulína Fialková is nagy versenyt ment csütörtökön Pjongcsangban – csak egy lövést rontott, és sokáig a harmadik helyen állt. Végül bejött elé a sprint és az üldözéses verseny győztese, a német Laura Dahlmeier, aki bronzérmes lett, valamint honfitársa, Franziska Preuss. Fialková így is pályafutása legnagyobb eredményét érte el az olimpiai 5. hellyel. „Még mindig úgy érzem, hogy álmodom – nyilatkozta boldogan a breznói születésű versenyző, aki az üldözéses versenyben 8 lövést hibázott el. – Ott nagyon peches voltam, de ebben a kedvezőtlen körülmények is közre játszottak, ám nem omlottam össze.”

Ismeretlen bajnok

Az olimpiai bajnokokat ritkán szokták megkérni a diadalukat követő sajtótájékoztatón, hogy ugyan már, mondjanak egy pár szót magukról, de a 22 éves Hanna Öberg ezt a kérdést is megkapta Pjongcsangban. Ez is mutatja, mennyire váratlan volt a svéd versenyző sikere. „Ez a második szezonom a Világkupában, tavaly indultam először felnőtt vb-n is. Előtte viszont kétszer junior világbajnok voltam, és az volt ezt megelőzően az utolsó alkalom, amikor sikerült húsz lövésből hússzor találnom” – mondta nevetve az östersundi származású versenyző.

Fiatal ellenfelét a 33 évesen utolsó olimpiáján, de korábbi nyilatkozatai szerint nem utolsó szezonjában induló Kuzmina is dicsérte: „Az új generáció feltörekvése mindig izgalmas. A fiataloknak lelkesítő egy ilyen eredmény, nekünk pedig új kihívás.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?