Krul, a csodacsere: beállt és védett

<p>Kapuscsere a tizenegyespárbaj előtt? Cillessen kissé értetlenül nézett, de Louis van Gaal tudta, mit csinál: a hosszabbítás utolsó percében beállított Tim Krul két büntetőt is kivédett, így Hollandia története során ötödször került be a legjobb négy közé a világbajnokságon.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Costa Rica a legalacsonyabban rangsorolt együttes a negyeddöntőbe került csapatok közül, de négy meccsen csak két gólt kapott. A közép-amerikai meglepetéscsapat a hollandok ellen is 120 percen át tartotta a 0:0-t.

Sneijder kapufái

Az Oranje megmentője (hasonlóan a Mexikó elleni negyeddöntőhöz) Wesley Sneijder lehetett volna, ám a Galatasaray középpályása a rendes játékidő végén és a hosszabbításban is a felső lécet találta el. De eldönthette volna a mérkőzést Van Persie is, aki a 90 perc ráadásában közvetlen közelről bénázott el egy helyzetet. „Nem tudom, hány százalékban birtokoltuk a labdát, hányszor találtuk el a kapufát, vagy hány helyzetünk volt. A meccs végén úgyis a gólok számítanak” – nyilatkozta már a lefújás után Louis van Gaal, a hollandok szövetségi kapitánya.

Kapuscsere

A nagy stratégaként ismert holland szakember a 121. percben meglepőt húzott: lehívta Cillessen kapust, és Tim Krult küldte pályára. „Ez csak egy blöff” – mondogatták a televíziós kommentátorok, de Van Gaal egyáltalán nem blöffölt. A cserepadról beálló Tim Krul ugyanis mindegyik tizenegyesnél jó irányba vetődött, s kettőt ki is védett – Ruiz lövését a második sorozatban, s Umanáét az utolsóban. Holland részről senki sem hibázott, így a narancssárga mezesek Krul második védése után önkívületben ünnepelhették kapusukat: bejutottak az elődöntőbe!

„Ez egészen szürreális”

A vb-k történetében korábban sosem volt rá példa, hogy a tizenegyespárbaj előtt egy csapat kapust cseréljen. (Alacsonyabb szinten azért előfordult már ilyesmi: a Szlovák Kupában például egyszer a rimaszombatiak küldték fel a szétlövésre a tizenegyesölő hírében álló Branislav Benkót a Kremnička elleni, döntetlenre végződött meccsen: Benko ki is védett hat tizenegyest, miközben egyet maga is értékesített, és továbbjuttatta csapatát.)

„Ez egészen szürreális. Egész idő alatt a padon ülsz, aztán beállsz, és te döntöd el a meccset. Ahogy a fiúk futottak felém, arra gondoltam: mindig erről álmodtam, amikor a tévében ilyen jeleneteket láttam, és most velem történik” – nyilatkozta a Newcastle-ben védő 26 éves Tim Krul, aki korábban pályafutása során húszból két büntetőt hatástalanított, utoljára 2011-ben a Chelsea elleni meccsen Frank Lampard lövését védte ki.

„Tudom, hová rúgod”

A Costa Rica-iak a görögök ellen minden tizenegyesüket berúgták, most azonban kétszer hibáztak. Krul minden egyes tizenegyes előtt odasétált az éppen lövésre készülő Costa Rica-i játékoshoz, s valamit mondott neki. „Csak annyit szóltam oda nekik: tudom, hová rúgod. Emlékeztem, hogy Lampard ellen ez működött, hát gondoltam, megpróbálom most is” – árulta el titkát Hollandia új hőse.

Van Gaal elsősorban az edzéseken tapasztalt formája miatt szavazott bizalmat Krulnak. „Gyakoroltuk a büntetőket, és egyértelműen Tim volt a legjobb. Ráadásul magasabb is Cillessennél, nagyobb az esélye, hogy eléri a labdát. Már korábban megfogalmazódott bennem a terv, hogy ha szétlövésre kerül a sor, őt küldöm be. Ezt meg is beszéltem vele, hiszen fel kellett készülnie. Cillessennek azonban nem szóltunk, hogy ne zavarjuk meg a koncentrációját, ne legyen előre csalódott” – mondta a holland kapitány.

A lecserélt kapus (aki pályafutása során még nem hárított tizenegyest) nehezményezte is, hogy lehívják a pályáról, zaklatottan kérdezgette a kapusedzőt, miért történt ez. A továbbjutást érő védés után aztán ő volt az első, aki Krul nyakába ugrott, s amiatt sem kell aggódnia, hogy kiszorul a kapuból. „A következő meccsen ismét Cillessen kezd majd” – szögezte le Van Gaal.

Büszke búcsúzók

A mérkőzés emberének a Costa Rica-iak kapusát, a hét védést bemutató Keylor Navast választották. „Ez a vb nagyszerű tapasztalat volt számunkra. Emelt fővel búcsúzhatunk, nem vallottunk szégyent. Vesztett meccs nélkül estünk ki, a tizenegyespárbaj nem vereség” – jelentette ki Navas. (bt, fifa)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?