Korpási ezüst-, Lévai bronzérmes

<p>A bakui európai játékok első magyar érmese a birkózó Korpási Bálint, aki a második helyen végzett kötöttfogásban a 71 kilogrammosok között. A szlovák küldöttség első érmét szintén egy birkózó, a honosított Lévai István szerezte, aki a 66 kilósok között a vigaszágon jutott el a bronzmeccsig, ahol legyőzte ukrán ellenfelét.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szombati versenynapon megszületett az első magyar érem a bakui európai játékokon.

Nem tud örülni

az ezüstnek

A 71 kg-os kötöttfogású Korpási Bálint svéd, német és grúz riválist vert a döntőbe vezető úton, a fináléban pedig a hazai Rasul Chunayevvel találkozott, akivel szemben alulmaradt.

„Az éremben kiegyeztem volna a viadal előtt, a döntő után azonban nem tudok örülni az ezüstnek, nagyon nyerni akartam – mondta a mob.hu-nak Korpási, aki felnőtt versenyen még nem állt dobogón. – Chunayevnek nagy erőt adott a hazai pálya. Az első menetben nem sikerült visszavernem a támadását, megemelt, és ezt a hátrányt nem tudtam behozni.”

Korpásinak egyébként jól megy Bakuban. „Három éve már nyertem itt egy Golden Grand Prix-t, nagyon sajnálom, hogy a győzelem ezúttal elmaradt, de azért így is szép ez az eredmény. A szeptemberi világbajnokságon az érmet tovább szeretném fényesíteni.”

Lévai István bronzérmes

Vasárnap a Magyarországról honosított, szlovák színekben versenyző Lévai István 66 kg-ban egy görög és egy olasz ellenfelet felülmúlva bejutott a negyeddöntőbe, ott azonban kikapott az orosz Szurkovtól. Mivel azonban Szurkov a döntőig menetelt, Lévai a vigaszágon folytathatta, és a dán Bjerrehuust legyőzve a bronzéremért harcolhatott. A bronzmeccsen az ukrán Demjankov ellen az első menetben még vesztésre állt, de a másodikban megfordította a csatát, és megszerezte a szlovák küldöttség első bakui érmét, ami egyben Eb-bronzéremnek számít. Lévai István honosítása óta minden kontinensviadalon dobogón állt, 2012-ben győzött, azóta pedig sorozatban három bronzot szerzett.

A 130 kilogrammosok között a magyar Lám Bálint is a vigaszágon jutott el a bronzmérkőzésig, ahol az észt Heiki Nabi ellen lépett szőnyegre. Lám nagy küzdelemben 1:0-ra kikapott, így negyedik lett.

Richard Varga

ötödik helye

A szlovák küldöttség zászlóvivője, a triatlonos Richard Varga érmes reményekkel érkezett Bakuba, végül az 5. helyen végzett, 1:01 perc lemaradással a győztes brit Gordon Bensontól. Varga az 1500 m úszás után az első helyen állt, ezt a pozícióját megőrizte a 40 km kerékpározás után is, a 9945 m futás során azonban nem sikerült ott maradnia dobogós helyeken.

„Vegyes érzéseim vannak. Pályafutásom legjobb eredményét értem el nemzetközi szinten, de érzem, hogy jobb is lehetett volna. A lehetőség megvolt, de a lábam nem úgy vitt, ahogy szerettem volna. Sokat kivett belőlem a biciklizés, amikor meglógtam a mezőnytől. A szervezetemen ez aztán megmutatkozott a futás során” – nyilatkozta a verseny után Varga.

Vlčekék ma éremért harcolnak

A kajakosoknál tegnap az elő- és a középfutamokkal kezdődtek meg a küzdelmek. A szlovákiai Vlček Erik, Tarr György K2-es 1000 méteren egyenes ágon, rögtön az előfutamból jutott a mai döntőbe. A Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin összeállítású K4-esnek a középfutamot is abszolválnia kellett, de végül ők is biztosították helyüket a fináléban.

A magyar egységek is jól szerepeltek, csupán a férfi K1-ben induló Solti László nem került döntőbe, a többi hét hajó ott lesz a fináléban.

Ma öt érmet osztanak Mingacsevirben (a kajak-kenu versenyek helyszíne 300 km-re található Bakutól): férfi K1 1000 méteren, férfi K2 1000 méteren, férfi C1 1000 méteren, férfi C2 1000 méteren és női K4 500 méteren.

Őrizetbe vették a sofőrt

Egyre több részlet derül ki az európai játékok legszörnyűbb momentumáról, a megnyitó előtt egy nappal történt buszbalesetről. Egy hivatalos busz belehajtott az úton éppen átkelő osztrák szinkronúszólányok csoportjába. A jelenetről nyilvánosságra került egy videófelvétel, amelyet látva az a csoda, hogy nincs halálos áldozata a gázolásnak… Két lányt átszállítottak Bécsbe, egyiküket, Vanessa Sanihovicot azóta is mesterséges kómában tartják, nincs életveszélyben, de az orvosok óvatosan beszélnek a felépülési esélyeiről. A harmadik szinkronúszó, Verena Breit könnyebb sérülésekkel megúszta, ő szombaton társaival együtt a kombinációs kűrben versenyzett is. Az osztrákokat vastaps fogadta, a versenyzők a könnyeikkel küszködtek.

Közben őrizetbe vették a gázoló sofőrt, mivel felmerült a gyanú, hogy esetleg ittasan vezette a buszt. Az alkohol- és a drogteszt végül negatív lett, a busz sem volt műszaki hibás. A sofőr azt állítja, egyszerűen összekeverte a féket és a gázt… (SITA, MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?