Kezdődik az egy hónapos fociláz

<p>Mától egy hónapon át futball-lázban ég a világ: Sao Paulóban a Brazília&ndash;Horvátország mérkőzéssel megkezdődik a labdarúgó-világbajnokság. Az év legjobban várt sporteseményét azonban tüntetések és sztrájkok is beárnyékolják.</p>

Ez a huszadik futball-vb, Dél-Amerikában 36 év után rendeznek ismét világbajnokságot. 1978-ban Argentína volt a házigazda, a brazilok ezt megelőzően 1950-ben adtak otthont a tornának. Akkor Brazília csak második lett, ami óriási indulatokat váltott ki az országban.

A brazilok számára hazai pályán csak az aranyérem elfogadható, Luiz Felipe Scolari együttese mellett azonban esélyes még a címvédő Spanyolország, a mindig felkészült Németország, s meglepetést okozhat Uruguay vagy Argentína is. Az amerikai kontinensen eddig mindig dél-amerikai győztest avattak.

Az idei vb 64 mérkőzését 12 városban rendezik, a ma esti (közép-európai idő szerint 22 órakor kezdődő) Brazília–Horvátország találkozónak Sao Paulo ad otthont.

Brazília legnépesebb városában még egy nappal a vb-rajt előtt is munkálatok zajlottak a stadionban, s a metrósztrájkot is csak ideiglenesen függesztették fel néhány napra. Sao Paulo példája jól mutatja az egész brazíliai vb fő problémáit: a rengeteget csúszó építkezéseket (amelyek halálos áldozatokat is követeltek), illetve a vb-ellenes tüntetéseket, munkabeszüntetéseket. Dél-Amerika legnagyobb országában ugyanis nagyon több millió ember él a szegénységi küszöb alatt, a vb-rendezés pedig milliárdokat emésztett fel. A világbajnokságot ellenzők szerint stadionok helyett inkább kórházakra, működőképes iskolarendszerre volna szükség az országban.

Brazíliában azonban a futball szinte vallás, s ha a hazai válogatott jól szerepel, akkor fantasztikus hangulatú vb-re számíthatunk.

A forgalomba került 3,1 millió jegyből már 2,9 milliót eladtak, ám még az élcsapatok, a németek, a franciák vagy az olaszok mérkőzéseire is lehet jegyet váltani.

A brazilok öt vb-győzelmükkel rekorderek, a második helyen a négyszeres világbajnok olaszok állnak. Címvédésre eddig csak két alkalommal került sor, a bravúr legutóbb a braziloknak sikerült még 1962-ben.

A világbajnokságnak nincs magyar résztvevője – a magyar válogatott 1986 óta nem tud kijutni a vb-re, s magyar játékvezető sem kap szerepet a tornán. A szlovák válogatott sem lesz ott Brazíliában, ahogy szlovák bírót sem neveztek.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség összesen 423,28 millió eurót oszt szét a részt vevő országok között. A világbajnok 25,72 millió eurót kap, a döntő vesztese 18,37 milliót, a csoportmérkőzések után búcsúzó csapatok pedig 5,8 millió eurót tehetnek zsebre.

A döntőre július 13-án kerül sor a Rio de Janeiró-i Maracana-stadionban.

Bővebben az Új Szó nyomtatott változatában olvashatnak a VB-ről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?