Sport
Ivan Bukin (j)  már pózolt is az oroszok semleges melegítőjében, de Pjongcsangban nem lesz ott  - SITA/AP-felvétel

Két orosz műkorcsolyázó sem mehet Pjongcsangba

Bőd Titanilla

2018. január 23. 14:14

A moszkvai műkorcsolya-Európa-bajnokságon a hazai versenyzők bizakodtak, hogy sportágukat nem fogják érinteni a NOB szankciói, és mindenki ott lehet Pjongcsangban, aki kivívta a részvétel jogát. Kedden robbant a bomba, hogy Kszenija Sztolbova és Ivan Bukin is szerepel a feketelistán.

Olimpijszkaja komanda

A Vörös téri jégpálya felügyelői ötkarikás, óriási RUSSIA feliratú pehelykabátban köröznek a vígan korcsolyázó moszkvaiak és turisták között. Ez még az előző, a szocsi játékokra készült kollekció. Pjongcsangban nem látunk majd hasonlót sem.

A moszkvai könyvesboltokban január közepén is teljesen áron árulják az "Olimpijszkaja komanda Rossziji" című 2018-as naptárakat. Pedig Dél-Koreában legfeljebb oroszországi sportolók olimpijszkaja komandája lesz, nem Oroszországé.

A moszkvai műkorcsolya-Európa-bajnokságon két kategória eredményhirdetésén hallhattuk az orosz himnuszt - a párosok és a nők versenye után. Bár mindkét győztes favorit lesz az olimpián is, az orosz himnusz helyett Pjongcsangban az olimpiai himnusz fog szólni nekik, ha győznek.

Akkor is oroszok

A műkorcsolyázók és jégtáncosok kontinensviadalának nem volt meghatározó témája az oroszokkal szembeni NOB-döntés, amely a szocsi játékok doppinghátterét feltáró McLaren-jelentés eredményeire hivatkozva az országot felfüggesztette, így az orosz sportolók nem Oroszország képviseletében, hanem "Olimpiai sportolók Oroszországból" feliratú melegítőben, a fehér, ötkarikás olimpiai zászló alatt szerepelhetnek Pjongcsangban.

De ha nem is ez volt a fő téma, megkerülni nem lehetett. A nőknél ezüstérmes Jevgenyija Medvegyeva például aktívan kivette a részét a NOB-bal szembeni lobbiból, nyílt levelet is írt, amelyben úgy fogalmazott, nem tudja elképzelni, hogy ne a háromszínű orosz zászló alatt lépjen jégre Dél-Koreában. Ez még a NOB határozata előtt született, a 18 éves versenyző azonban azóta is gőzerővel készül a játékokra.

"Számítottam erre a kérdésre" - felelt nagyon határozottan Medvegyeva, amikor a kűr utáni sajtótájékoztatón szembesítették az ellentmondással. "Nem változott meg a véleményem. Nagyon örülök, hogy a NOB talált egy kompromisszumot. Bár a fehér olimpiai zászló alatt fogunk versenyezni, akkor is oroszok vagyunk, az egész világ tudni fogja, kit képviselünk" - hangsúlyozta Medvegyeva.

Azt a kérdést azonban ő is, és honfitársa, az újdonsült Európa-bajnok Alina Zagitova is elhárította, befolyásolta-e az olimpiai felkészülésüket a NOB döntése.

An, Sipulin és Usztyugov nélkül

A rövidpályás gyorskorcsolyázó Viktor An, a sílövő Anton Sipulin és a sífutó Szergej Usztyugov sem lesz ott a pjongcsangi olimpián. Sipulin, Usztjugov és An soha nem bukott meg a doppingvizsgálaton. "A sok doppingteszt, amit a karrierjük során leadtak, bizonyítja, hogy tiszta sportolók" - fogalmazott Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság alelnöke. Hozzátette, a lista még előzetes, s a NOB-nál rákérdeznek majd az okokra. A dél-koreai születésű Ant (korábbi nevén An Hjun Szut) a Szport-Ekszpressz című orosz sportlap szerint azért húzta ki a NOB engedélyező testülete a listáról, mert a neve szerepelt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság által az orosz doppingügyekről szereplő jelentésben. Anton Sipulinnal kapcsolatban (aki egyébként a szlovák színekben induló Anastasia Kuzmina bátyja) egyes lapok arról spekulálnak, azért büntethetik, mert egy Martin Fourcade-dal szembeni vitában honfitársa, a korábban doppingoláson ért Alekszandr Loginov mellé állt. (MTI, idnes)

Még bizakodtak

A sportági szövetség az Eb-eredmények fényében kijelölte az olimpiai csapatot, a listát azonban el kell fogadnia a NOB-nak is. Moszkvában a versenyzők elmondták, amíg nem érkezik meg a hivatalos meghívójuk az olimpiára, Japánban fognak akklimatizálódni a távol-keleti időzónához.

"Biztos vagyok benne, hogy közülünk senki jelentkezését nem fogják elutasítani" - jelentette ki a jégtáncos Jekatyerina Bobrova, az egyetlen, akinek a közelmúltban volt "doppingügye" - a 2016-os pozsonyi Eb után meldonium használata miatt felfüggesztették, de aztán tisztázták a vádak alól. (A meldonium akkor került fel a tiltott szerek listájára, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség még nem rendelkezett elég információval arról, milyen gyorsan is ürül ki az anyag a szervezetből, így rengeteg sportolónak lett pozitív a tesztje, azonban ha csak egy bizonyos mennyiség alatt mutatták ki az anyagot a szervezetükben, akkor nem tiltották el őket.) "Azt gondolom, a műkorcsolyázók és jégtáncosok mind meg fogják kapni a meghívót a játékokra. Nekem volt egy kellemetlen sztorim a meldoniummal. Nem indultunk a 2016-os vb-n, mert épp fel voltam függesztve, de nem voltunk eltiltva. Nincs semmilyen kapcsolatom a doppinggal. Bízunk benne, hogy mi is megkapjuk a meghívót" - hangsúlyozta Bobrova, aki Dmitrij Szolovjevvel az oldalán ezüstérmet szerzett Moszkvában.

500-ból 389

A NOB a nevezett 500 orosz sportolóból 389-nek adta meg a pjongcsangi részvétel lehetőségét, és lassan kezdenek kiszivárogni a nevek, kiket húzott ki a listáról. Óriási meglepetésre műkorcsolyázók is vannak az elutasítottak között: a párosban ezüstérmes Kszenija Sztolbova és a jégtáncosoknál bronzérmet szerző Ivan Bukin is azok között van, akik nem vehetnek részt a dél-koreai olimpián. Egyiküknek sem volt pozitív doppingtesztje, Bukin még csak nem is versenyzett a négy év ezelőtti szocsi játékokon. Értelemszerűen ezzel partnereik - Fjodor Klimov, illetve Alekszandra Sztyepanova - is lemaradnak az olimpiáról.

Bukin a moszkvai Eb egyik legboldogabb embere volt, a rövidtánc és a kűr után is majdnem elszállt az örömtől a lihegőben. A kontinensviadal után ő is egyike volt azoknak a sportolóknak, akik már pózoltak a NOB előírásainak megfelelő, semleges formaruhában, de ezek szerint korán örült.

Hivatalos indoklás még nincs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis hivatalosan csak január 28-án közli, mely orosz sportolók indulhatnak Pjongcsangban.

Önnek ajánljuk