Két négyes csatája a Zemníken a vb-ért

<p>A hétvégén a Horvátjárfalu melletti Zemník tavon rendezik a szlovákiai kajak-kenu válogatókat, amelyeken eldől, kik képviselhetik az országot az augusztusi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.</p>

BŐD TITANILLA

A legnagyobb érdeklődés a két kajaknégyes csatáját övezi: a nem is olyan régen még „olimpiai egységként” emlegetett Marek Krajčovič, Matej Michálek, Jakubík Gábor, Demin Viktor összetételű hajó a néhány hete összeállt Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor alkotta egységgel csap össze. A két hajó eddigi egyetlen konfrontációjából a duisburgi Vk-n az új négyes jött ki jobban, bronzérmet szerzett, míg Deminék hetedikek lettek.

Jakubíkék nyerni akarnak

A bakui európai játékokon Jakubíkék hajója indult, s végül a hetedik helyen zárt. „Nagyjából ilyen eredményt vártam, se jobbat, se rosszabbat” – mondta lapunknak a somorjai Jakubík Gábor, hangsúlyozva, nagyon szeretnék megnyerni a válogatót, hogy ott lehessenek a vb-n. Bár az idény elején a szövetség illetékesei arról beszéltek, nem akarják, hogy megismétlődjön a 2012-es olimpiát megelőző szituáció, amikor hetekig-hónapokig ment a huzavona a négyes összetételéről, most mégis lesz ellenfele a korábbi junior világ- és Európa-bajnok egységnek. „Az lenne az ideális helyzet, ha nem kellene válogatót beiktatni, mert ezzel elment két hét, ami alatt nyugodtan készülhettünk volna a vb-re. De ez van, ezzel a helyzettel kell megbirkóznunk” – hangsúlyozta a somorjai kajakos, az ellenfelek kapcsán pedig megjegyezte: „Olyan is van, hogy egy négyes legelőször megy a legjobban, aztán később már nem tudja megismételni azt a teljesítményt.”

Két esély jobb, mint egy

A kilencszeres világbajnok Vlček Erik számára a válogatón a páros 1000 m és a négyes 1000 m a prioritás. „Azt szeretnénk, ha mindkét számban nyernénk. Jobb lenne, ha Milánóban két esélyünk lenne a riói kvóta megszerzésére. Akkor viszont már nem férne bele a programunkba a páros 500 méter. De ha valamelyik nem sikerül az ezres számok közül, akkor a páros 500-ra is koncentrálni fogunk” – mondta lapunknak Vlček, aki Bakuban a negyedik helyen végzett Tarr-ral 1000 méteren.

„Sajnáltuk, hogy lecsúsztunk az éremről, három tized kellett volna hozzá. De így is elégedett vagyok a szereplésünkkel” – szögezte le Vlček, aki bizakodó a válogató előtt. „A négyesben már első alkalommal nagyon jól éreztük magunkat együtt. Úgy éreztük, van ebben potenciál, és Duisburgban megmutatkozott, hogy a megérzésünk nem csalt. Azóta még edzettünk néhányszor együtt, ki is javítottunk néhány apróságot” – magyarázta Vlček.

Hazai pályán

Több évtizednyi várakozás után idén végre versenyt rendeznek a Zemníken. A vízfelületet már 30 éve kialakították, az infrastruktúra azonban hiányzott hozzá, hogy ténylegesen a kajak-kenu és az evezés központja lehessen. A szlovák szövetség most úgy látja, három éven belül megkezdődhet a szükséges épületek kiépítése, állami támogatással és befektetők segítségével is számolnak.

Addig is, amíg kiépül a minden igényt kielégítő sportközpont, a vízfelületet versenyzésre alkalmassá tették, így nem kell a kajakosoknak Ausztriába vagy a csehországi Račicébe utazniuk a hazai válogató miatt.

„Ha minden jól fog menni, akkor természetesen mindannyian örülni fogunk neki, hogy nem kellett annyit utaznunk. Ha viszont nem fognak simán menni a dolgok, például gond lesz a rajtgépekkel, akkor arra fogunk gondolni, hogy bizony inkább utaztunk volna!” – mondta a helyszín kapcsán Vlček Erik.

A program ma és holnap is 10 órakor kezdődik, a férfi K4-esek csatájára ma 10.30-kor, a férfi K2-esek 1000 méteres számára 14.40-kor, a férfi K1 1000 méteres versenyre pedig 18.15-kor kerül sor. Holnap rögtön az első szám a férfi K2 500 méter lesz, a programot pedig 15 órakor a férfi K1 5000 m zárja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?