Kenuban is tarol a vízi szlalom kajakkirálynője

<p>Január közepén vállműtéten esett át, azóta lábadozik. Ha zavartalan lesz a felépülése, néhány hét múlva újra hajóba ülhet. Akkor már Ausztráliában fog tartózkodni Jana Dukátová, a vízi szlalom tavalyi legnagyobb csillaga, aki két női számban is hangadó a világon. Vele beszélgettem.</p>

A vízi szlalomban egyetlen versenyszám is sok veszélyt rejteget magában, ön viszont kettőt is kipróbált tavaly, és kiválóan helytállt. Mi késztette arra, hogy a kajak egyes mellett a kenu egyest is beiktassa versenyzői műsorába?

Mikor a nőknek is megengedték, hogy nemzetközi versenyen kenuba térdeljenek, nagyon vonzónak éreztem a kínálkozó lehetőséget. Technikai versenyszámról van szó, én pedig nem vagyok erőtípus, hanem éppen a vizet és a technikámat igyekszem kihasználni. A kajakozás mellett nekifogtam a kenuzásnak, s mikor láttam, hogy az is megy, elindultam a nemzetközi versenyeken.

És nem akármilyen eredményeket ért el, hiszen 2010-ben a taceni világbajnokságon kenu egyesben győzött, kajak egyesben pedig második lett, a dunacsúnyi Eb-n pedig kajakban nyert, kenuban ezüstérmes lett. Gondolom, az a véletlen műve, hogy az év világversenyein mindkét versenyszámban váltakozva végzett az első és a második helyen. Ennél többre vágyott? Inkább akkor lett volna csak elégedett, ha mindkét viadalról két-két aranyéremmel érkezik haza?

Sportágunkban soha nem tudja az ember, mi vár rá a pályán, ahol sok váratlan dolog történhet. Nagyon is elégedett voltam, hogy ennyi érmet összegyűjtöttem mindkét világversenyen. Nem lehetetlen mindent megnyerni, de számomra ez nem volt fontos. Azzal, hogy kajakban Európa-bajnok lettem, teljesítettem 2010-re kitűzött legnagyobb célomat, ezért a vb-n az ezüstérem is megörvendeztetett.

És a kenuzás? Azt ráadásnak szánta?

Igen. Lehetőséget láttam benne, fel is voltam készülve rá, de a kenu még több kockázatot rejt magában, mint a kajak. Mivel a nők technikai felkészültsége még messze nem tökéletes, sokkal hamarabb előfordul a hiba, mondjuk, kihagyja valaki a kaput, felborul a hajóval vagy bármi, és ezután már nem marad esélye a jó helyezésre.

De más veszély is leselkedik a versenyzőre, amikor kajakosként a kenut is kipróbálja. Versenyzésének szervezése sem egyszerű, több kockázattal jár, rosszul végezhet emiatt kajak egyesben, ami a fő száma. Megéri ennyi bizonytalanságba bonyolódni?

Ez felmerült bennem is a szezon elején, hogy a kenu felvállalása nem megy-e majd a kajakeredményeim rovására, előny vagy hátrány lesz-e számomra a kenuzás. Edzőm, Róbert Orokocký bátran kezelte a helyzetet, megérezte a lehetőséget, és támogatott elhatározásomban, úgy vélte, van bennem annyi versenyzői potenciál, hogy sikeres legyek mindkét számban. Egész évben úgy viszonyultunk ehhez, hogy sehova sem mentem azzal a céllal, hogy kenuban is indulni fogok. Versenyről versenyre döntöttem a kenurajtról, és a körülmények úgy alakultak, hogy végül mindenhol a másik számban is versenyeztem. Még a vb előtt is nagy bizonytalanságban voltunk, érdemes-e felvállalni a kenu egyest, mert a víz is nagyon nehéz volt Tacenben. Időnként csak közvetlenül a rajt előtt született meg a döntés.

Tehát előfordulhat, hogy jön egy világverseny, és a C1-et kihagyja…

Igen. Fáradtságom, pszichikai állapotom lesz mindig a mérvadó. Ha nem lelném örömömet a kenuzásban, az eredményességemen is megmutatkozna.

De a két szám felvállalásából adódó leterheltség sem akármilyen.

Ezzel nincs bajom, minél nagyobb a leterheltségem, annál nagyobb fokozatra tudok kapcsolni.

Kajak egyesben erős hazai riválisai vannak Stacherová és Kaliská személyében. Az olimpián, így a jövő évi londonin is, csak egy versenyző indulhat hármuk közül. Ha nem sikerülne K1-ben kiharcolni az ötkarikás részvételt, pótlásképpen a C1 sem jöhetne számításba, mert utóbbi egyelőre még nincs az olimpia műsorában. Pedig egy másik lehetőséget kínálna Jana Dukátovának.

Az igaz, de a valóság más: csak kajak egyesben juthatok ki Londonba. Van olyan törekvés, hogy 2016-ra Rio de Janeiróban már kenuzhassanak a női vízi szlalomozók. Hogy bekerül-e a műsorba második versenyszámom is, azt nehéz előre megmondani.

Tavaly kajak egyesben megnyerte a Világkupát, kenu egyesben pedig harmadik lett. Milyen jelentőséget tulajdonít a sorozatnak?

Ez teljesen más versengés, mint az Eb vagy a vb. Kimenetelét nem az dönti el, hogy az esemény napján éppen milyen formában van valaki, hanem az, hogy egész évben mennyire kiegyensúlyozott a teljesítménye. Valahol mindenkinek a képességeiről is árulkodik. A közvélemény a világ- és Európa-bajnokságot rangosabbnak tartja, számomra azonban a Vk-siker sportértékét tekintve is elég értékes.

Tavaly másodszor volt az ország legjobb sportolói között: 2006-ban második, 2010-ben ötödik lett. Utóbbi sikerét szlovák diadalokban és eseményekben gazdag évben könyvelhette el. Önmagát hányadik helyre rangsorolta volna?

Nem egyszerű ezt megtenni, mert valóban sok mindenből kellene választani. A szavazók sem álltak könnyű feladat előtt. Inkább nem tippelnék, de azt elárulom, hogy helyezésemmel elégedett vagyok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?