Katinka-show: arany 100 háton is!

Rio de Janeiro |

<p>Második számában második aranyérmét nyerte Hosszú Katinka a riói olimpián: az Iron Lady hétfő éjjel 100 m háton diadalmaskodott. Ő lett az első sportoló, aki két aranyat szerzett Rióban, a magyarok ezzel már három elsőségnél járnak.</p>

A 100 hát nem Hosszú Katinka fő száma, az esélylatolgatások így nem egyértelműek. „Nyerni fog. Vasból van” – szögezi le egy kolléga az esti döntőkre várakozva. „Egytől nyolcig bármi lehet” – mondja egy másik.

Arany lesz. Hosszú Katinka csak hatodikként fordul, de már elsőként jön fel a vízből, fantasztikusat hajrázik, s végül 58,45-ös idővel, három tized előnnyel csap a célba az amerikai Kathleen Baker előtt.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242471","attributes":{"alt":"","author":"Kép: MTI","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"368"}}]]

„Ez része volt a taktikának – mondja Katinka helyi idő szerint már jócskán éjfél után, amikor végre van ideje a sajtóval beszélni. – Beszéltünk erről Shane-nel, hiszen nagyon jó a forduló utáni kidelfinezésem, a rövid pályán ezt jól begyakoroltam, de nem használtam ki sem az előfutamban, sem a középdöntőben. Tudtam, hogy ez még bennem van, azt pedig nem tudhattam, hogy az ellenfelek mennyit tartalékoltak a döntőre. Én próbáltam a saját pályámra koncentrálni, és sikerült mindent úgy összeraknom, ahogy szerettem volna.”

Káprázatos olimpiai bajnoki cím lett belőle. Ez katarzis, igazi katarzis, Shane Tusup üvölt a pálya mellett, ez még nekik is sokk volt, vallja be utóbb. Négyszáz vegyesen csak az volt a kérdés, meglesz-e a világcsúcs, a száz hát viszont bizonyos szempontból lutri. „Annyira rövid ez a száz méter, hogy itt tényleg bármi lehet. Ha valamit elrontok, nincs idő javítani, nem úgy, mint a négy vegyesen – fejti ki az immár kétszeres olimpiai bajnok. – De tudtam, ha minden összejön, ott leszek a dobogón. Az aranyban nem voltam biztos.”

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242472","attributes":{"alt":"","author":"Kép: MTI","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"413"}}]]

Hosszú Katinka eddigi két riói aranya teljesen eltérő módon született, s mindkettőnek más a szépsége. „Négyszáz vegyesen favoritként, világcsúccsal, szinte versenyzés nélkül sikerült nyernem. Erről is álmodtam, milyen jó lenne úgy nyerni, ahogy anno Egér nyert, hogy még 50 volt hátra, és már lehetett tudni, hogy ő lesz az olimpiai bajnok. De az is érdekes, amikor izgulni kell a végén. Így talán izgalmasabb volt a nézőknek, hogy vajon hányadiknak csapok a célba” – mosolyog Katinka, még annál is felszabadultabban, mint az első aranya után.

Érezd jól magad – ezzel küldte vízbe edzője-férje, Shane Tusup. Messziről lerí róluk, mindketten valami elképesztő flow-állapotban működnek Rióban. Katinkára a száz hát döntője után még vár a kétszáz vegyes középdöntője, az eredményhirdetés előtt/alatt izeg-mozog, próbálja melegen tartani az izmait. „Egy picit túl sok idő is volt a két szám között, szinte lemerevedtem” – magyarázza később.

A himnusz alatt aztán van egy pillanat, amikor még az Iron Lady is elérzékenyül. Pár perc múlva már ismét vérprofi, hozza a kötelezőt, ezzel ott van a kétszáz vegyes döntőjében is.

Úgy fest, akármennyit bír versenyezni. „Született versenyző típus. Ez mindig is a program része volt, hogy használjuk ki az erősségeit, neki pedig az az erőssége, hogy imád versenyezni. Sokan azt hiszik, a sok verseny csak a pénzről szól, de ez mindig is a terv része volt. Az pedig miért baj, ha a pénzét is megkeresi vele? Ezáltal is csak a sportágnak segít, hiszen klubot alapítunk” – nyilatkozza Shane, hangja még mindig alig van. De nem bánja. „Nyugodtan csináljanak belőlem hülyét, higgyék azt, hogy nem vagyok komplett. Ha Katinka csak egyszer is meghallja, ahogy ordítok a medence szélén, és ez csak egy kicsit segít neki, már megérte.”

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242473","attributes":{"alt":"","author":"Kép: MTI","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"398"}}]]

Szavaiból elképesztő energia árad, még az idegeneket is képes motiválni, el lehet képzelni, milyen rettenetesen erős ez a két ember együtt. „Senki sem ismer minket igazán. Mindenki olyannak lát, amilyennek akar, valaki azt hiszi, pszichopata vagyok, más a szerető férjet látja bennem. Mindenki gondoljon, amit akar, amit csinálunk, az működik” – szögezi le Shane.

Katinka eközben elgondolkodva áll a riói uszoda folyosóján, a falnak dőlve, fejben talán már a másnapi döntőre hangolódva. A show még nem ért véget, és a folytatást is élvezni fogjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?