Kajak-kenu vb - aranyérmes a magyar női kajaknégyes 500 m-en

Budapest/Dartmouth |

<p>A Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma összeállítású 500 m-es női kajaknégyes fantasztikus versenyzéssel aranyérmet szerzett a kanadai Dartmouth-ban zajló kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapján.</p>

A rajt után - már-már szokásos módon - a németek és a magyarok kiváltak a mezőnyből, előbbiek féltávhoz mintegy két beülőnyi előnnyel érkeztek. A Kozák vezette magyarok azonban nem adták fel a küzdelmet, méterről méterre dolgozták le hátrányukat, a célba pedig együtt érkezett a két hajó, szabad szemmel nem volt látható a különbség közöttük. A magyarok örültek, a németek pedig búslakodtak, de percekig nem volt egyértelmű, hogy melyik egység is nyerte a versenyt, míg végül az eredményjelzőre felkerült, hogy 1. Magyarország!
    A magyar kvartett a 2006-os, szegedi vb óta először tudta legyőzni a nagy rivális németeket világversenyen. A két hajó között mindössze négy ezredmásodperc (!) volt a különbség a célban. Kozák, Kovács és Janics a tavalyi, pekingi olimpián is ott ült a magyar hajóban, amikor - a németek mögött - második lett a csapat.
    A nagy sikert megelőzően a férfi 1000 m-es döntőkben nem termett babér a magyaroknak.
    Az idén alakult, s azóta már Eb- és Vk-ezüstöt is begyűjtött Gönczy Gábor, Kökény Roland kajakos duó remekül versenyzett, de végül a dobogóról éppen lemaradva negyedikként ért célba. Óvatosan kezdtek, 600 m-nél azonban - köszönhetően nagyszerű ritmusú evezésüknek - már az élen haladtak. A finisben a spanyolokkal vívtak nagy csatát, de az utolsó méterekre elfáradtak, s végül a győztes Merchan, Cosgaya kettős mellett az ausztrálok és kubaiak is megelőzték őket.
    A Sáfrán testvérek, Mátyás és Mihály kenupárosa - amely a csütörtöki előfutamból egyenes ágon jutott a fináléba - a júniusi, brandenburgi Eb-n némi meglepetésre aranyérmet szerzett, s ezúttal is a dobogóra igyekezett. A táv második feléig úgy tűnt, el is érik céljukat, a végén azonban visszaestek, és ötödikként futottak be. Győzött a német Erik Leue, Tomasz Wylenzek páros.
    Sáfránékhoz hasonlóan a Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes is ötödikként ért a célba a leghosszabb távon, bár sokáig úgy látszott, elcsíphetnek egy érmet. A verseny és befutó is rendkívül szoros volt, végül a fehéroroszok örülhettek, a második és harmadik helyen pedig a franciák, illetve a szlovákok végeztek.
    A tavaly Eb-második, az idei világversenyeken azonban eddig gyengén teljesítő Kucsera Gábor (K-1) hetedik lett, míg a címvédőként érkezett, olimpiai bajnok Vajda Attila (C-1) csalódást keltve csupán nyolcadikként zárt a döntőben. Féltávnál még az élbolyban haladt, a folytatásban aztán visszaesett, és a tőle megszokott remek hajrá is elmaradt, s végül esélye sem volt a dobogóra kerülni. Előbbi számot a német Max Hoff, utóbbit pedig - rajt-cél győzelmet aratva - az üzbég Vagyim Menkov nyerte.
    A további program magyar idő szerint:
    később:
további 1000 m-es döntők (női K-1, K-2 és C-4) 16:10 ó
200 m-es előfutamok 18:10 ó
200 m-es középfutamok 20:55 ó  
    vasárnap:
500 m-es döntők 14 ó
200 m-es döntők 16:40 ó
váltó előfutamok 19:20 ó
váltó döntők 20:10 ó

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?