Joseph Blatter legalább boldog

Jokohama. Amolyan ,,ferencjóskás“ szimultán sajtótájékoztatót tartott szombat délelőtt Joseph Blatter, a FIFA elnöke a jokohamai médiaközpontban. Az érdeklődő újságírók Szöulban kísérhették figyelemmel a tájékoztatót, és természetesen ők is feltehettek kérdéseket.

Jokohama. Amolyan ,,ferencjóskás“ szimultán sajtótájékoztatót tartott szombat délelőtt Joseph Blatter, a FIFA elnöke a jokohamai médiaközpontban. Az érdeklődő újságírók Szöulban kísérhették figyelemmel a tájékoztatót, és természetesen ők is feltehettek kérdéseket.

Az elnök pedig az egykori Kaiser mintájára, többnyire mindig oda lyukadt ki, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, és természetesen mindennel nagyon meg van elégedve. Ez tőle cseppet sem meglepő, az egyéniségéből fakad, hogy nem kényezteti el a külvilágot jelentősebb konkrétumokkal.

A bevezetőjében elmondta, hogy a csoportmérkőzések lezárultakor boldog elnöknek vallhatja magát, mert minden jel szerint nagyszerű világbajnokság zajlik Japánban és Dél-Koreában. A szervezést tökéletesnek minősítette, a média a visszajelzések szerint kifogástalanul végzi a munkáját, köszönettel tartozik a kereskedelmi partnereknek is, és természetesen a csapatok is kitesznek magukért. A torna népszerűségére jellemző, hogy a www.fifaworldcup.com honlapon az elmúlt két és fél hétben több mint egymilliárd belépőt regisztráltak.

„Azért is kiemelkedő jelentőségű ez a világbajnokság, mert a tornát először rendezik Ázsiában – magyarázta. Ez merőben új motívumokat hozott a versenybe, eddig nemigen ismert ambíciók törtek felszínre. A két rendező ország válogatottja bizonyítani akar, és eddig maradéktalanul meg is tette, külön öröm, hogy mindkettő továbbjutott. Felhívom a figyelmet arra is, hogy csoportukban az élen végeztek, tehát nem szerencsével léptek tovább a nyolcaddöntőbe. A mezőny még sohasem volt ennyire kiegyensúlyozott. Bár a tizenhatba jutottak között kilenc európai ország van, Ázsiából még sohasem élte túl az első kört két ország, és idegen földrészen még sohasem jutott el idáig két közép-, illetve észak-amerikai csapat sem. Ez már a huszonöt éves fejlesztési programunk eredménye. A társrendezés úgy látszik, bevált, a FIFA csak elismeréssel szólhat a két ország szervezőmunkájáról is. A stadionok csodálatosak, minden igényt kielégítenek. Az egyetlen gond a jegyek elosztásakor jelentkezett. Vizsgálatot rendeltem el, hogy kiderítsük, ki a felelős azért, mert a lelátók sok helyen üresek maradtak, miközben ezrek kerestek jegyeket. Ám a FIFA a világbajnokság főrendezője, így természetesen nekünk kell ezért is vállalnunk a felelősséget. Egyébként az elosztást módosítottuk menet közben, és most az internetes módszer már jó megoldásnak tűnik.“

Ezután következtek a kérdések, amelyeknek zöme éppen a belépők árusítására vonatkozott. Az elnök 1978 óta vesz részt az ezzel a kérdéssel is foglalkozó bizottság munkájában, de állítása szerint azóta sem sikerült rálelni az optimális megoldásra, reméli, négy év múlva a németeknek sikerül. Szóba került az is, hogy az európai élcsapatokban futballozó sztárok kimerülten érkeztek ide, és a világ fáradt futballistáknak szurkol. Az elnök elhárította a felelősséget arra hivatkozva, hogy a világbajnokság időpontja két éve ismert, az európai szövetségeknek kellett volna másként alkalmazkodniuk, ha valóban fontos nekik a jó szereplés.

Nagy vitát váltott ki, hogy a stadionok mátrixkivetítőjén a nézők láthatják a televíziós közvetítés képeit, ám a gyakorlat nem egységes. Egyes helyeken mindent megmutatnak, másutt viszont a szabálytalanságokat nem, nehogy hergeljék a közönséget a játékvezetők ellen egy-egy téves ítélet lelepleződése esetén. Joseph Blatter személyes véleménye az volt, hogy mindent mutatni kell, de szombatra ígérte a döntést az egységes gyakorlatról.

Akadt még egy kényes kérdés, az örökzöld téma: a játékvezetők ténykedése. Az elnök a probléma gyökerét abban látta, hogy a játékosok mind tökéletesen professzionalisták, a játékvezetők és az asszisztensek egy része viszont nem az. Leszögezte, hogy gyorsan kell találni valamilyen hatékony megoldást a lesek objektívabb megítélésére, akár a negyedik játékvezető bevonásával is.

Azt, hogy mire gondol konkrétan, nem árulta el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?