Jónás László íjászkirálysága

Jónás László

Tájainkon kevésbé ismert sportág, a 3D-íjászat szlovákiai legjobbja. Másfél évtized eredményei alapján hirdették ki győztesnek Jónás Lászlót. Négy ország bajnoka, világbajnoki és Eb-érme is van, közel 450 versenyen indult, s annak több mint a felén első lett. Ismerkedjünk a deáki földmérővel, íjászvilágával.
 

Ímelyen 2004-ben indult élete első versenyén, amikor még nem is létezett Szlovákiában országos szövetség. Mire emlékszik belőle?
Nagy élmény volt! Akkor még internetem se volt. Galántán van egy internetkávézó, abban kezdtem érdeklődni az íjászat iránt. Ott találtam egy íjászverseny-hirdetést, az ímelyiét. Akkor semmit se mondott nekem a 3D-íjászat. Én inkább arra voltam kíváncsi, hogy milyen pontosságot lehet elérni a favesszővel, hogyan lőnek mások. Fogalmam se volt még a távokról sem, a célokról nem is beszélve. 

Ott talált rá a 3D-íjászat szépségére?
Felhívtam telefonon a rendezőt, érdeklődtem a körülményekről. Gyere el, mondta, minél többen leszünk, annál jobb, s azt is elárulta, hogy állatformákra lőnek. Széthelyezik őket a természetben, és különböző távolságból céloznak rájuk. Elég sokan jöttek a versenyre, meglepődtem, mikor láttam az érkezők számát. Megpróbáltam én is. Ha eltaláltam a célt, örültem, ha nem, akkor kerestem a veszőt a bokorban. Az volt az igazi élmény, hogyan milyen sok íjásszal találkoztam, később minél több versenyre jártam, annál több volt az ismerősöm. A kétezres évek közepén összetartó gárda gyűlt össze, mindannyian lövünk még. 


Azóta már eltelt jó néhány év. Időközben négy ország – Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Csehország – bajnoka lett. Június végén pedig hazai bajnoki eredményei alapján, ami nyolc arany- és öt ezüstérmet jelent, kihirdették tizenöt év legjobb 3D-íjászának Szlovákiában. Csak a bajnoki érmeknek köszönheti, hogy maga mögé utasította a teljes mezőnyt?
Igen. A minap új elnököt választottak, aki utánanézett a szövetség múltjának, felkutatta a régi eredményeket, megkereste a régi képeket. S miután az országos bajnokságokra fókuszálva összeállította az éremtáblázatot, abból kiderült, hogy én vagyok a legeredményesebb. Az új elnök statisztikai énje vitt az élre. Bár tartottam attól, nem biztos, hogy ennyi érmem lesz. Mert az első szlovák bajnokságokon nekem magyar versenyengedélyem volt a nemzetközi mezőnyben. Azt feltételeztem, hogy kihúznak a győztesek közül, mivel nem volt szlovák versenyengedélyem. Szerencsére nem tettek különbséget a verseny-engedélyek között, és végül szlovákiai bajnokságként könyvelték el az elsőket is. Később, mikor feltételként szabták, hogy szlovák bajnok csak az lehet, aki szlovák verseny-engedéllyel indul a nemzetközi bajnokságon, akkor én is megszereztem. 

Négy íjászágazatban – 3D, történelmi íjászat, terepíjászat, teremíjászat – is versenyez. Világversenyekről 3D-ben van három Eb-ezüstje, történelmiben viszont vb-bronza. Melyiknek örült jobban?
Mindegyiknek, nem tudok különbséget tenni, mert mindig az első helyre vágytam. Az íjászat minden formáját szeretem. 

Voraui Eb-ezüstje után a szlovák szövetség még arra sem méltatta, hogy megköszönje teljesítményét. Ezért azóta nemzetközi szinten Magyarország színeiben versenyez. Milyen sikereket hozott a 2009-től eltelt időszak?
Vorau után magyar színekben Kőszegről és Sopronból hoztam Eb-ezüstöt. Azokkal együtt teljes az éremgyűjteményem. Jelenleg is párhuzamosan van szlovák és magyar versenyengedélyem. Nincs ezzel semmi gond, indulhatok mindkét ország bajnokságán.

Közel négyszázötven versenyen rajtolt, s ezeknek több mint a felét megnyerte. Vélhetően rászokott a győzelmekre. De mi van akkor, ha nem Jónás László az első?
Egy kis csalódottság. De mindennek megvan az oka, elfogadom, mikor legyőznek, elsőként gratulálok a legjobbnak. A siker tovább motivál. Soha nem voltam versenyzőtípus, de az íjászat ezt belém lopta. Már verseny alatt is érzem, amikor nem én nyerek. Nem meglepetés, mikor nem engemet szólítanak a dobogó tetejére. 
 

Érdekes

Mi a 3D-íjászat?

Hogy mit érdemes tudni az 3D-íjászatról, azt Jónás László mondta el: „Háromdimenziós állatformára lövünk. Például egy medvét oldalba, fejbe, bárhova célozhatjuk, ami mind találati zóna. A tüdő és a szív a több pontot jelentő találat, ki vannak jelölve az állaton, de távolból nem látjuk. Voltaképpen a vadászat imitációjáról van szó, Amerikából került Európába a 20. század elején. A vadászat gyakorlására használták. Eltérő távolságokból lövünk, ráadásul az íj felépítése szerinti kategóriák és különböző korosztályok is vannak, s az állatméret szintén változhat.” ⋌(jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?