Ivanovics a Chelsea nyerőembere

<p>A Chelsea nyerte a labdarúgó Európa Ligát, miután az amszterdami döntőben 2:1-re legyőzte a Benficát. Ivanovics lett a meccs hőse, a szerb védő a 93. percben fejelte a győztes gólt.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A londoni együttes először diadalmaskodott a második számú európai kupasorozatban, s mivel korábban a BL-t, s az azóta megszűnt KEK-et is elhódította, így a Juventus, az Ajax, és Bayern után a negyedik csapat, amely mindhárom kontinentális trófeát megszerezte, s az első, amely a BL-siker utáni évben nyerte meg az EL-t.

Pedig nem úgy indult a mérkőzés, hogy a Chelsea-é lesz a trófea, a Benfica nagy rohamokkal kezdett, és az első félidőben lefocizta a favoritot. A londoniak védői nem bírtak a gyors és technikás játékosokkal, akik a kapura lövés helyett addig cifrázták az akciókat, míg a kékek felszabadítottak. Lampardék legutóbb az Atlético Madrid elleni európai Szuperkupa-találkozón kezdtek ilyen langyosan, ám akkor Falcao bő negyedóra alatt hármat vágott nekik.

Hiába játszott a szünet után is mezőnyfölényben az egyetlen portugál játékossal pályára lépő Benfica, Torres megvillant, és már vezetett is a Chelsea. A spanyol csatár az egész Premier League-idényben mindössze hétszer talált a hálóba, az EL-ben viszont kilenc meccsen hat gólt lőtt. Egy kezezésért megítélt büntetővel egyenlítettek a lisszaboniak. Már szinte mindenki elkönyvelte a hosszabbítást, amikor Mata szöglete után Ivanovics a hálóba fejelt.

„Nagyszerű érzés sorsdöntő gólt szerezni. A csapat megérdemelte ezt a sikert. Nehéz idényünk volt, sok mérkőzéssel. Most eljött az ünneplés ideje” – nyilatkozta boldogan Braniszlav Ivanovics.

„Csodálatos időszak volt ez mindannyiunk számára. A legutóbbi két évben hullámvölgyek és hullámhegyek váltották egymást, ez viszont most egy hatalmas siker. Ivanovics fantasztikus volt, és megmentett minket” – jelentette ki a 34 esztendős Frank Lampard, aki tegnap egy évvel meghosszabbította júniusban lejáró szerződését.

„Kiváló második félidőt produkáltunk egy nagyszerű csapat ellen, de a szünetig nekünk kellett alkalmazkodnunk az ellenfélhez. A játékosaim rettentő keményen dolgoztak, nagyon büszke vagyok rájuk és mindenkire, aki hozzájárult ehhez a sikerhez” – mondta Rafa Benítez, a Chelsea távozó menedzsere, akit ezúttal nem tituláltak „dagadt spanyol pincérnek” az örömittas londoni drukkerek.

A Benfica négy napon belül másodszor bukott el a ráadásban kapott góllal (Porto 1:2). Jorge Jesus, a lisszaboni csapat edzője morális győztesnek tartja csapatát: „Olyan, mintha lelőttek volna. Érzelmileg borzasztóan nehéz ezt feldolgozni. Ismét az a szerencsétlen 93. perc. Pontosan így kaptunk ki Portóban is. Két remek csapat vívta a döntőt. Kitűnően játszottunk, de rendkívül pechesek voltunk. A vereség ellenére játékosaim előtt le a kalappal.”

„Nagyon jól futballoztunk, de nem voltunk szerencsések. Jobbak voltunk, több helyzetet alakítottunk ki, mégsem lett miénk a trófea, mert a futballban nem mindig a jobb csapat diadalmaskodik” – szögezte le az egykori kassai Nemanja Matics, aki éppen a Chelsea-től igazolt Lisszabonba, és a hírek szerint a kékek leendő mestere, José Mourinho vissza akarja csábítani Londonba.

A sorozatban hetedik európai kupadöntőjüket elbukó portugálok a balszerencsét emlegetik, a lisszaboni újságírók viszont a Guttmann-átokról írnak. Guttmann Béla irányításával 1961-ben és 1962-ben BEK-et nyert a Benfica, mégis elküldték a magyar edzőt, aki mérgében megátkozta őket: „Száz évig ne nyerjetek európai kupát!” Azóta 51 esztendő telt el… (sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?