Iron Lady világcsúccsal nyert

Rio de Janeiro |

<p>A női 400 m vegyes döntője előtt már fogadni sem volt érdemes Hosszú Katinkára, a magyar úszó győzelmét 1,02-es szorzókkal adták a fogadóirodák. A papírforma be is jött, Katinka rögtön az első napon begyűjtött egy aranyat a riói olimpián, ráadásul káprázatos világcsúccsal győzött.</p>

Mint oly sok riói történet, ez is Londonban kezdődött. Hosszú Katinka 400 vegyesen esélyesként állt rajthoz, de csak negyedik lett. A kínai Je Si-ven győzött, megdönthetetlennek tűnő világcsúccsal, az utolsó ötvenet gyorsabban úszta, mint Ryan Lochte.

Je Si-ven Rióban be sem jutott a döntőbe. A megdönthetetlennek hitt világcsúcsa már az előfutamban majdnem áldozatul esett, a döntőben pedig végleg az enyészeté lett. Az új uralkodót úgy hívják: Iron Lady.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242250","attributes":{"alt":"","author":"Kép: MTI","class":"media-image","height":"319","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Londonban még Katinka volt. Katinka, a 2009-es világbajnok, aki úgy gondolta, most van itt a lehetőség, hogy olimpiai bajnok lehessen. „Elképesztően ideges voltam a döntő előtt. Nem is ideges, inkább ijedt. Féltem, hogy mi lesz, ha nem nyerek” – idézte fel négy évvel ezelőtti érzéseit.

Nem nyert. S hogy mi lett? Hát nem nyitott szépségszalont, ahogy a korábbi edzője, Dave Salo javasolta neki egy elhíresült történet szerint.

Ehelyett kedvese, Shane Tusup irányítása alatt kezdett edzeni, és megkezdődött Katinka transzformációja Iron Ladyvé. „Ha versenyzem, Katinka otthon marad, a medencében Iron Lady úszik” – mondta alteregójáról egy korábbi interjúban a bajai úszó.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242247","attributes":{"alt":"","author":"Kép: MTI","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"319"}}]]

A becenevet egy japán laptól kapta egy Vk-verseny után, ahol szokása szerint rengeteg számban elindult. Ez lett az új felkészülési stratégiája, a versenyzés vált számára edzéssé. Az Iron Lady imidzsét pedig teljesen magáévá tette: céltudatos és kemény, legyen szó verseny előtti bemelegítésről, vagy az úszószövetség elnökével való nézeteltérésről. Kegyetlen tempót diktál saját magának: „Az elmúlt négy évben nem fordult elő, hogy egyetlen napnál többet kihagyjak.”

Rióban elképesztő versenyen győzött. Az előfutamban 0,15 másodperccel elmaradt a világcsúcstól, de mindenki érezte, a döntőben meglehet. „Tudtam, hogy este lehetek még gyorsabb is. De igaz, hogy arra nem számítottam, hogy ennyire gyors leszek” – mondta nevetve. Száz méter után már több mint egy másodperccel járt a világcsúcs részidőn belül, az utolsó százra fordulva öt másodpercnél is több volt az előnye fordult a 2012-es Je Si-vennel szemben. A gyorsúszás volt korábban a kritikus pont, az a bizonyos „gyorsabb, mint Ryan Lochte” szakasz, ahol eleddig a „csík” mindig megelőzte Katinkát. Most nem. Hosszú Katinka most 4:26,36-os idejével 2,07 másodpercet vert a világcsúcsot jelképező vonalra.

„Régóta üldözöm már ezt a rekordot, úgy hét éve” – jegyezte meg az Iron Lady, aki Magyarország második aranyát nyerte Rióban.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"242248","attributes":{"alt":"","author":"Kép: MTI","class":"media-image","height":"355","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A tavalyi kazanyi vb-n, ahol a rövidebbik vegyes szám rekordját döntötte meg, azt nyilatkozta, a világcsúcs több számára az olimpiai bajnoki címnél. Most a kettőt egyszerre érte el. „Hogy milyen olimpiát nyerni? Eléggé hasonló a vb-hez. Csak mi csapunk körülötte nagy felhajtást, mert csak négyévente van. Mostantól viszont elmondhatom magamról, hogy olimpiai bajnok vagyok. Ez pedig elég nagy változás” – mosolygott Hosszú Katinka.

Négy éve mindent megadott volna egy olimpiai bajnoki címért. Most csak jól akarta érezni magát az olimpián, és kihozni magából a legtöbbet. Az Iron Ladynél pedig ez csak egyet jelenthet: a győzelmet. És még nincs vége.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?