Interjú a friss ezüstérmessel

<p>Több mint három hónapos bizonytalanság után magyar ezüstéremmel gazdagodott a pekingi éremkollekció. A fehérorosz kalapácsvetők tesztoszteronszintje nem hazudott, így Pars Krisztián már hivatalosan is olimpiai ezüstérmesnek mondhatja magát. A 26 éves dobóatlétát éppen egy doppingellenőrzés után értük el telefonon…</p>

Van pár szabad perce?
Most már igen. A hivatalos bejelentés, vagyis csütörtök óta szinte folyamatosan csöng a telefonom. Alig győzöm fogadni a gratulációkat, ami nagy boldogsággal tölt el. Eddig mindenki azt kérdezte, hogy mikor születik döntés, most meg már azzal vannak elfoglalva, hogy mikor kapom meg az érmet.

És mikor kapja meg az ezüstöt?
Ha minden igaz, akkor január közepén. Először Tyihonnak és Gyevjatovszkijnak vissza kell juttatniuk az érmeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székházába, s csak utána adhatják át azokat. Január közepén tartja a NOB a közgyűlését, valószínűleg akkor kapom meg az ezüstöt Schmitt Pali bácsitól.

Mennyire kifürkészhetetlen a sors: Athénban és Pekingben is kizárások miatt léphetett előre az olimpiai ranglétrán. Négy évvel ezelőtt, Annus Adrián kizárása miatt ötödik lett, most azonban a képzeletbeli dobogóra is felállhat…
A sportnak nagyon rossz reklámot jelentenek ezek a doppingesetek. A csalók azonban nyerjék el a büntetésüket! Tény, hogy a Madárfészekben, 90 ezer ember előtt fantasztikus érzés lett volna dobogóra állni, de így is nagyon örülök. Már a 4. helyezést is óriási sikerként könyveltem el. Pár év múlva azonban már nem a körülményekre, csak a tényekre fognak emlékezni az emberek: Pars 2008-ban olimpiai ezüstérmes lett.

Szerettei hogyan fogadták a hírt?
Mindenki izgult, de velem együtt nagyon boldogok. Annak is nagyon örülök, hogy Németh Pali bácsinak is szereztem végre egy olimpiai érmet, neki is ez az első (Németh Pál, akit csak Dobópápaként emlegetnek, volt a két doppingoláson ért atléta, Annus Adrián és Farkas Róbert edzője - a szerző megj.). A doppingellenőrök azonban továbbra is gyakori vendégeim.

Miért?
Most is itt jártak nálam, az előbb fejeztük be a doppingvizsgálatot. Az olimpia óta négyszer adtam mintát, idén majdnem hússzor teszteltek.

Nincs már elege ebből?
Meg kell szokni. Egyébként az nagyon furcsa, hogy az olimpiai bajnok Primoz Kozmust az ötkarikás játékok óta még nem vizsgálták… Nemrég találkoztam vele, s többek között erről is beszélgettünk.

Pars Krisztiánra rászállt a WADA?
Nem hinném. Legalábbis nagyon bízok benne, hogy nincs így. Az athéni események óta azonban érthető, hogy a magyar atlétáknak nagyobb figyelmet szentelnek.

Tervek, célok 2009-re?
Berlinben lesz az atlétikai vb, mindenképpen csúcsformában szeretnék ott lenni. Életem egyik legjobb szezonja volt az idei. Ötször is 81 méter fölött dobtam. A technikámat kell még tökéletesíteni. Célom, hogy folyamatosan 82 mkörüli eredményeket dobjak.

Első felnőtt érmét szerezte Pekingben, jövőre még fényesebb is lehetne a medália…
Nem lenne rossz, de még mindig csak 27 éves leszek. Az ideális kalapácsvetőkor 28 és 32 között mozog. Akkorra érik be igazán az atléta. Mindezek ellenére dédelgetett álmom, hogy átírjam a sporttörténelmet, hiszen atlétikában még nincs magyar világbajnoki aranyérem. (Kovács Barnabás)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?