„Imádok edzeni, imádok birkózni”

Molnár Zsuzsanna péntek óta birkózó Európa-bajnok. Alig tizenhét évesen a kadett lányok 69 kilós súlycsoportjában lett első. A nagymegyeri lány Szkpojéban szinte lesöpörte a szőnyegről ellenfeleit.

Molnár Zsuzsanna péntek óta birkózó Európa-bajnok. Alig tizenhét évesen a kadett lányok 69 kilós súlycsoportjában lett első. A nagymegyeri lány Szkpojéban szinte lesöpörte a szőnyegről ellenfeleit. A dunaszerdahelyi sportakadémia másodikosa edzője, Raisz Attila születésnapján aratta páratlan sikerét.

Nagy nap volt Zsuzsi számára 2018. május 18. Felért a földrészünk legjobbjainak felállított dobogó tetejére. Mestere harmincöt év edzői tapasztalataiból merítve már reggel kiérezte, hogy védence kirobbanó formában van. „Nem bőbeszédű, de kevés szavából is megértettem, nagyon jól érzi magát. Ragyogott a szeme, brutális erő lakozott benne. Dinamikus birkózást vártam tőle” – eleveníti fel az aranyút előzményeit Raisz Attila.

Első ellenfele a magyarországi Nagy Alexa Anna volt, tavaly nagy meccset vívtak. „Most szétszedte, technikai fölénnyel 10:0-ra nyert” – folytatja Raisz, amihez tanítványa hozzáteszi, a negyeddöntőben még nem kellett mindent beleadnia. Következett az észt Marta Pajul, akinek már szintén volt Eb-helyezése. „Jól felkészültünk belőle, videón megnéztem, kielemeztem gyengéit, elmondtam Zsuzsinak, mit kell csinálnia, és ő ezt véghezvitte a szőnyegen. Mindent betart, amit mondok neki. Kis bakival, de megvalósította, és megint technikai fölénnyel 13:2-re nyert. Ezzel már biztos érmes volt. Óriási öröm kerítette hatalmába, de ő olyan, hogy nem elégszik meg az ezüsttel – mondja a mester, aki boldogan említi, hogy éppen aznap volt a születésnapja. – Zsuzsi is tudott róla, de semmi jele nem volt annak, hogy gratuláljon. A meglepetés az öröm pillanataiban érkezett. Győzelme után Zsuzsi odarontott hozzám, és a fülembe mondta: Boldog szülinapot! Rám is gondolt, mikor őt ünnepeltük.”

Hogyan élte át az éremig vezető perceket a nagymegyeri lány? „Tavaly kikaptam az elődöntőben, most azonban döntős akartam lenni. S miután sikerült odajutnom, azt mondtam, a fináléban már nem kaphatok ki az orosztól. Nem tartottam tőle, meg se fordult a fejemben a vereség. Az első félidőben megpróbáltam felmérni az ellenfelet, bevetettem kedvenc fogásomat, az ablakot is. Szünetben azt mondta az edzőm, hogy a folytatásban kapcsoljak rá. Onnantól kezdve daráltam, de erős volt, ezért elkezdtem ráncigálni, s ezzel elvesztette az erejét.” Raisz Attila viszi tovább a fonalat. „A tavalyi Európa-bajnokkal birkózott. Előtte hajnali negyed négyig elemeztem a videón stílusát, s rájöttem, kevés gyengéi közül, mire lehetne építeni a taktikát. Nem szereti a rángatást. Ezért ezt mindenképpen be kellett vetnünk. És talonban volt az ablakunk is. Válldobással kísérletezett Anasztazija Kozlova, ezt még Zsuzsinak nem sikerült megkontráznia, de a második válldobásnál már igen, amiből ellenfele szinte két vállra került” – meséli az edző, és elmondja, hány ablakba csalta bele tanítványa a címvédő orosz tinit.

Molnár Zsuzsanna mindössze négy éve birkózik. Két éve tizenötödik, tavaly ötödik volt az Eb-n. Idén már nem talált legyőzőre. „Kemény csaj, jól felkészült. A verseny előtt három-négy napig pihentettem, hogy a szőnyegszagot se érezze, és az Eb-n ismét kapjon étvágyat a birkózáshoz. Mert előtte napi három edzésen készültünk. Azt is elárulom róla, hogy még nem súlyzózik, kötéllel tornázik, fekvőtámaszozik, erősítőgumival dolgozik. Ebből merít a dinamikus, rugalmas birkózáshoz. Csodálatos génállománya van. Nagymegyeren ő az első birkózó-Európa-bajnok, úgy tudom, kadett korosztályban Szlovákiának sem volt még kontinensbajnoka. Bomba nagy sikert értünk el! Haverok adományaiból, saját pénzünkből készültünk fel, ezután talán már mások is felfigyelnek ránk.”

A friss Európa-bajnok nem tartja magát nagy tehetségnek. „Egyáltalán nem vagyok az, de iszonyú sokat edzettem. Reggel, délben, este… Szinte ez az életem. Imádok edzeni, imádok birkózni” – vallja magáról.

Raisz Attilának van még egy tehetséges fiatal versenyzője, Kocsis Rebeka, aki a közelgő győri U15-ös Eb-n indul. Aztán július elején Zágrábban lesz a kadett-világbajnokság, ahonnan Molnár Zsuzsanna sem akarna üres kézzel hazatérni. Konkrétumokról nem beszél, de szkopjei feltörése után a vb-dobogó nagy vonzerejébe került.

A szlovákiai szereplés Szkopjéban a Hírkosárban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?