Hosszú Katinka "karcolja" álmai világcsúcsát

Rio de Janeiro |

<p>Hosszú&nbsp;Katinka elképesztő időeredménnyel, a világcsúcshoz közeli teljesítménnyel első helyen jutott a 400 méter vegyes esti - magyar idő szerint vasárnapi hajnali - fináléjába a riói olimpia úszóversenyeinek szombati nyitányán.</p>

 Az első versenynap legnagyobb favoritja egyértelműen Hosszú Katinka 400 méter vegyesen: a szám háromszoros világbajnoka - aki az elmúlt években abszolút egyeduralkodó - rögtön erődemonstrációt tartott, féltávnál több mint két és fél másodperccel volt jobb a kínai Je Si-ven 4:28.43 perces világcsúcsánál, a gyorsra pedig 3.25 másodperc előnnyel fordult. A kínai címvédő - aki még az előfutamból sem jutott tovább - londoni játékokon elért rekordjának éppen a gyors az erőssége, Hosszú azonban kis híján már most megdöntötte a csúcsot, 4:28.58 perc alatt ért célba. Ez új Európa-csúcs, azonban ha maradt benne még tartalék, akkor a döntőben megdöntheti azt a rekordot, amelyet elmondása szerint évek óta üldöz.

A futam másik magyarja, Jakabos Zsuzsanna 4:38.52 perccel hatodik lett, de összesítésben ez csak a 13. helyre volt elég.

"Tizenkettedik idő az enyém az idei ranglistán, a nevezések alapján még hátrébb vagyok. Ugyanakkor bíztam abban, hogy gyorsabb leszek. Közben azt éreztem, hogy valóban jobban megy, de végül megint hiányzott másfél másodperc. Az élet megy tovább, koncentrálok a következő számokra" - mondta Jakabos a futam után.

Szombaton elsőként a férfi 400 méter vegyes előfutamait rendezték meg az Olimpiai Uszodában, a szám két magyar versenyzője, a tavaly Kazanyban világbajnoki ezüstérmes Verrasztó Dávid, valamint Gyurta Gerely egyaránt a harmadik futamba kapott besorolást.

Verrasztón már a pillangót követően látszódott, hogy nincs túl jó állapotban, a világranglista-vezető japán Hagino Koszuke óriási előnnyel haladt az élen. Verrasztó hiába fordult harmadikként az utolsó 100 méterre, végül futamában hetedikként, 4:15.04 perces idővel csapott célba, ez idei (4:12.21 perc) és egyéni (4:09.90 perc) legjobbjától is messze elmaradt. Gyurta Gergely 4:14.81 perccel - amely mindössze két századdal rosszabb egyéni legjobbjánál - honfitársát megelőzve a hatodik lett. Gyurta így a 11., Verrasztó pedig a 12. helyen zárt.

"Ez van, nem tudok mit mondani. Minden jól ment négy évig, pont ez nem jött össze. Ha tudnám a megoldást, hogy mi történt, az jó lenne. Tudok én ennél sokkal jobbat, ezt bizonyítottam párszor, tényleg nem tudok mit mondani" - nyilatkozta a medence mellett Verrasztó.

"Azt gondolom, jó jel ez így olimpiai kezdésének. Kicsit erősen kezdtem, a vége nagyon fájt már, de nem lehetek elégedetlen" - mondta Gyurta Gergely, aki 1500 méter gyorson áll még rajthoz Rióban.

Női 100 méter pillangón Szilágyi Liliána képviselte a magyar színeket: a 19 éves magyar versenyző a szám címvédője, az amerikai Dana Vollmer mellett úszhatott, ez pedig "húzta" is őt, hiszen 57.70 másodpereces idejével mindössze 16 századdal maradt el országos csúcsától, ezzel futamában a harmadik lett, összesítésben pedig tizedik helyen került az elődöntőbe.

"Ez most meglepően jó volt, a legjobbamtól kevesebb, mint két tizeddel maradtam el, ami szinte semmi. Hatalmas élmény volt számomra, hogy a korábbi világcsúcstartó, a címvédő amerikai mellett úszhattam, hiszen ő a példaképem. Adta a ritmust, próbáltam lépést tartani vele, ugyanakkor valaki mögött menni mindig kicsit nehezebb a hullámok miatt" - mondta jókedvűen Szilágyi, aki szerint ez délutánra mindenképpen jobb lesz, mert mindig az első úszás a legnehezebb.

Férfi 400 méter gyorson Kis Gergő a harmadik, Bernek Péter pedig a hetedik előfutamban kapott helyet. Előbbi 3:54.15 perces idővel futamában a negyedik, utóbbi pedig 3:48.58 perccel nyolcadik lett. Összesítésben Bernek a 21., Kis pedig a 38. lett. Főként előbbinek hatalmas csalódás ez, hiszen tavaly a kazanyi világbajnokságon ebben a számban ötödik lett, az idei Eb-n pedig bronzérmes. 

"Csak annyit tudok mondani, hogy sajnálom. Egyszerűen 250 méternél elfogytam, nem tudom, mi lehetett az oka. Legfőképpen az edzőmet, Nagy Pétert sajnálom, ennek nem így kellett volna lennie, de holnapra összekapom magam" - mondta kissé "leforrázva" a szám rövidpályás világbajnokaként Bernek, aki vasárnap 200 méter gyorson is rajthoz áll. "Egyszerűen nem tudom, mi az oka annak, hogy amit rövidpályán tudok, azt nem tudom áthozni az 50-esbe, de megtaláljuk".

A 400 méter gyors előfutamának egyik legmeghatóbb jeleneteként a brazil közönség tapsviharral bíztatta a spanyol Miguel Durant, aki kiugrott a rajtnál és sírva jött ki medencéből. Végül nem zárták ki, mert úgy ítélték meg, hogy csak beesett a vízbe, a publikum pedig hatalmas tapsban részesítette, amikor újra felállt a rajtkőre.

Utolsó magyarként a 200 méter mell címvédője, Gyurta Dániel ugrott medencébe 100 méteren, futamában 1:00.26-tal hatodik lett, ezzel holtversenyben a 16. helyen végzett, azaz szétúszással dőlt volna el a továbbjutás közte és az új-zélandi Glenn Snyders között, Gyurta azonban gondolva a 200-ra ettől már elállt.

"Első úszásnak ez teljesen jó volt, látva azt, hogy a kétszázasok például nem is nagyon voltak itt. Akik pedig igen, azok nagyjából velem hasonló időt úsztak. Jó lett volna egy percen belül kerülni, de pár hibát elkövettem, ami miatt sok időt vesztettem. Pláne, hogy csak a kétszázra készültünk, bármi is történik, csak elvesztettünk egy százas úszást" - mondta a 27 éves Gyurta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?