Holnap rajtol a Tour

<p>A holnapi Leeds–Harrogate szakasszal elrajtol a Tour de France 101. kiírása. A 200 fős mezőnyben két szlovák kerekes is lesz: Peter Sagan (Cannondale) és Peter Velits (BMC).</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A világ legrangosabb kerékpárversenye először látogat el a brit szigetekre, az első három szakaszon Leedsből Londonba kerekezik a mezőny. A háromhetes viadal során a korábbiaktól eltérően nemcsak az Alpokban és a Pireneusokban, hanem a Vogéz-hegységben is helyt kell állniuk a kerékpárosoknak. A 21 szakasz közül öt végződik hegyi befutóval, és mindössze egyetlen időfutam lesz, az utolsó előtti napon. A mezőny 3656 km megtétele után, július 27-én érkezik a párizsi célba.

A verseny legnagyobb esélyese a brit Chris Froome, illetve a spanyol Alberto Contador. Froome tavaly megnyerte a jubileumi, 100. Tourt, s idén is a Sky csapat első számú versenyzője lesz. Fő segítője az ausztrál Richie Porte. A Sky másik nagy ásza, Bradley Wiggins nem indul a Touron, mivel közismerten rossz viszonyban van Froome-mal, így az istálló nem akart kockáztatni egy esetleges konfliktust.

Contadort is komoly favoritként tartják számon, még úgy is, hogy doppinggyanú miatt nem indulhat fő vízhordója, a cseh Roman Kreuziger, aki tavaly összetettben az 5. helyen végzett. A Tinkoff-Saxo csapat azért vonta vissza a 28 éves versenyző nevezését, mert 2011-ben és 2012-ben a szokásostól eltérő értékek bukkantak fel a biológiai útlevelében.

A pontverseny tavalyelőtti és tavalyi győztese, a szlovák Peter Sagan harmadik Tourján ismét a zöld trikó megszerzését tűzte ki célul. Ha összejön neki a mesterhármas, akkor a történelmi ranglistákon Erik Zabel mögé ugrik, a legendás németet azonban egyhamar nem éri be, mivel Zabel zsinórban hatszor szerezte meg a zöld trikót.

A Cannondale ásza idén kevesebb szakaszgyőzelmet aratott, mint tavaly az első fél évben (7:13), de a Tirreno–Adriatico viadalon, a kaliforniai körversenyen és a svájci körversenyen is ő volt a legeredményesebb a pontversenyben. Sagan két fő riválisa a zöld trikóért folytatott harcban Mark Cavendish és Marcel Kittel lesz.

Peter Velitsnek ez lesz a hatodik Tourja, s a BMC csapat tagjaként elsődleges feladata az lesz, hogy segítse az istálló frontemberét, az amerikai Tejay van Garderent. „A klubvezetés azonban biztosított mindenkit arról, hogy lesz alkalmunk arra is, hogy az egyéni ambícióinkat beteljesítsük” – nyilatkozta Velits. Eddigi legjobb eredménye az összetettben egy 18. hely 2011-ből, tavaly a 25. helyen végzett, ezen a pozíción most javítana. (SITA, bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?