Holman gyorsan beilleszkedett

<p>Hétszázezer euróért érkezett, négy évre írt alá az égszínkékekhez. Hamar beilleszkedett a csapatba, és magyarellenes megnyilvánulásokkal sem találkozott. Holman Dáviddal, a pozsonyi Slovan labdarúgójával beszélgettünk.</p>

Otthon érzi már magát Pozsonyban?

Nagyon szép a város, Budapesthez hasonló, a Duna szeli ketté, és vannak nagyon szép részei. Jól érzem itt magam, nagyon gyorsan befogadtak a srácok, mindenki segítőkész a klubban, nem csak Robo Vittek, akivel már régebb óta jóban vagyok.

Amikor leigazolták, a klubvezetés hangsúlyozta, nagyon fontos erősítést jelent a középpályára. Azóta rendszeresen játszik, a Slovan azóta lejátszott mindhárom bajnokiján kezdő volt, és már két gólpasszt adott.

Sokszor játszottam már hasonló játékrendszerben, és ilyen jó játékosokkal könnyű együtt játszani. Nagyon jól érzem magam a pályán Rabiuval, De Kampsszal, Hološkóval, Jakub Marešsel… De nem akarok kiemelni senkit, mert senkivel nincs gond. Remélem, minél több győztes meccsünk lesz.

Mit tart a Slovan legnagyobb erősségének?

Sok a kreatív játékos, ezért is tudunk meccsenként sok helyzetet kialakítani, és ezeket általában gólra is váltjuk. Most egy kicsit többet kihagytunk a legutóbbi mérkőzésen Trencsénben, de elég nehéz dolgunk volt, műfüvön játszottunk, kemény ellenféllel. Elhoztunk egy pontot, de nyerhettünk is volna.

A szakemberek szerint a Fortuna Ligában jelenleg a Slovannak van a legerősebb kerete. Mekkora nyomást jelent, hogy a cél egyértelműen a bajnoki cím?

Ehhez hozzá lehet szokni. Az ország legnagyobb klubja vagyunk, itt a győzelem mindig elvárás. Ez pluszlökést ad nekünk.

Sokáig vacillált, hogy elfogadja-e a Slovan ajánlatát?

Gyorsan szerettem volna pontot tenni az ügy végére, de sajnos elhúzódott. Az átigazolási időszak eleje óta le akart igazolni a Slovan, ám különböző okok miatt ez nem valósult meg előbb.

Voltak más ajánlatai is?

Több klubtól is kaptam konkrét ajánlatot, Spanyolországból és Portugáliából is, de ők nem tudtak annyi pénzt fizetni, amennyit szeretett volna értem kapni a Debrecen. Ezért is volt jó, hogy a Slovan kitartó volt. Magyarországról is volt ajánlatom, de örülök, hogy ez most így alakult.

A hírek szerint ezen a nyáron ön volt a legdrágább magyar játékos, a Slovan 700 000 eurót adott önért.

Ha valakiért sok pénzt fizetnek, a szurkolók még többet várnak tőle. Ez számomra nem nyomás, hanem kihívás, aminek próbálok megfelelni. Mindig játszom a játékomat, igyekszem élvezni a focit, és kiszolgálni a társakat.

A szerződés aláírása után azt nyilatkozta, azt várja, Pozsonyban keményebbek lesznek az edzések, mint a Lokinál voltak. Ez beigazolódott?

Igen. A válogatott szünet alatt is mindig napi két edzésünk volt, meccs előtt is voltak kemény edzéseink, úgyhogy az történt, amit vártam.

Mi a hivatalos nyelv a Slovan öltözőjében? A tréner szerb, van sok légiós a csapatban…

Nyilván gyakori a szlovák beszéd, de nagyon sok az angol is. Megértjük egymást, az a lényeg.

Tanul szlovákul is?

Csak azt, amit a játékostársak tanítanak… Nem biztos, hogy azt most el kellene ismételnem…

Korábban Lengyelországban is futballozott, segít ez a nyelv megértésében?

Vannak hasonlóságok, de Lengyelországban csak egy évet töltöttem, annyi idő alatt nehéz sok mindent megtanulni. És hát ott sem a szép szavakat tanulta meg elsősorban az ember…

A Slovannal kapcsolatban sokan emlékeznek a Fradi elleni, majd a DAC elleni meccseken történt szurkolóverésre, ezért a Slovant sokan magyarellenes klubként tartják számon. Önt hogyan fogadták?

Hallottam erről, kicsit tartottam is tőle, de semmit nem éreztem ebből. Amint megérkeztem, mindenki azonnal segíteni akart, ez egy nagyon pozitív társaság. A városban sem érzek utálatot vagy ellenszenvet azért, mert magyar vagyok, sőt, sok olyan emberrel találkoztam, aki magyarul beszél. A klubban is sokan tudnak magyarul, ezért is éreztem magam rögtön itthon.

Ismeri a lengyel, a magyar és a szlovák bajnokságot is. Mik a fő különbségek és hasonlóságok köztük?

A szlovák és a lengyel foci nagyon hasonlít, a fizikum, az állóképesség nagyban befolyásolja a meccseket, míg Magyarországon inkább a technikás, de lassabb tempójú foci dominál. De szerintem nincs nagy különbség a három bajnokság között.

Egy évet töltött a Lech Poznan csapatánál. Hogyan értékeli ezt az időszakot?

Nehéz időszak volt, mert mielőtt kimentem kölcsönjátékra, már meg akartak vásárolni, de az akkor meghiúsult, mivel volt egy tüdőműtétem, ami miatt fél évet ki kellett hagynom. Szinte elölről kellett mindent kezdenem, egy tízméteres séta is nehézséget okozott. Elég rossz erőnlétben kerültem ki Lengyelországba, ráadásul egy bajnokcsapathoz, ahol még nehezebb bekerülni a kezdőbe. Az edzőváltás után elkezdtem játszani, az Európa Ligában is lehetőséget kaptam. Szó volt arról, hogy megvásárolnának, de már nem éreztem ott jól magam, ezért szerettem volna hazajönni Magyarországra. Nem volt könnyű időszak, de erőnlétileg és lelkiekben is megerősített.

Milyen műtéte volt pontosan?

Légmell miatt kellett műteni. Akkor még a Fradiban játszottam, s egy edzés végén a levezető futás során nagyon erős mellkasi fájdalmat éreztem. Nagy volt az ijedtség, azt hitték, hogy szívinfarktusom van, de kiderült, hogy légmell. Ez azt jelenti, hogy vannak a tüdő körül kis légbuborékok, és ha ezek kipukkadnak, levegő jön ki belőlük, ami összenyomja a tüdőt. Ez egy nagyon gyors folyamat, azonnali beavatkozást igényelt, és szerencsére azóta nincs komoly baj. De a műtét utáni időszak nagyon nehéz volt, mert még a mosdóba kimenni is nagyon nagy megterhelést jelentett.

Az is fenyegette, hogy esetleg nem futballozhat többé?

Nem, szerencsére ma már az orvostudomány elég magas szinten van. Ha esetleg még egyszer előfordulna hasonló, akkor komolyabb operációra volna szükség, de azután is futballozhatnék.

Mit jelent egy olyan klubban játszani, amelynek az egész országban vannak drukkerei, mint a Fradinak vagy a Slovannak?

Akárhová mentünk a Ferencvárossal, mindenhol megkülönböztetett figyelmet kaptunk. A Slovannal is azt érzem, hogy mindenhol tudják, mit jelent ez a klub. Egy játékos számára megtiszteltetés ilyen klubokban játszani.

Négy évre írt alá a Slovanhoz, mit szeretne elérni az égszínkékekkel?

Rengeteg bizalmat kaptam az elejétől kezdve, nyilván azért is, mert sok pénzt fizettek értem. Ezt a bizalmat mindenképpen szeretném meghálálni, ezt pedig úgy tehetem, ha jól játszom, gólpasszokat adok, gólokat rúgok.

Ivan Vukomanovics edzővel milyen a kapcsolata?

Nagyon emberi edző, mindig egyenesen elmondja, amit gondol. Rendkívül pozitív személyiség, megfelelően tartja meg a távolságot a játékosokkal, tud szigorú is lenni. Bízom benne, hogy megmarad ez a pozitív kapcsolat.

Említette, hogy Róbert Vittekkel még Debrecenből ismerik egymást. Hogy látja Vittek szerepét a Slovanban?

Egy igazi legenda. Bárhová megyek vele, mindenhol megismerik! Nagyon barátságos, mindig segítőkész, és nagyon jó a humora. Nekem rengeteget segített már eddig is.

Bár a Slovan játékosa, nyilván nem kerülte el a figyelmét a dunaszerdahelyi futball-láz. Mit tud a DAC-ról?

Láttam néhány mérkőzésüket, a szurkolók nagyszerű hangulatot teremtenek. Minél több olyan pálya van az országban, ahol sok a szurkoló, annál inkább futballistának érzi magát az ember, úgyhogy örülök, hogy Dunaszerdahelyen ilyen jó a hangulat.

Amikor Priskin Tamás a Slovanban játszott, Dunaszerdahelyen kapott hideget-meleget. Nem tart attól, hogy önre is ez vár?

Biztos vagyok benne, mert kaptam már egy pár üzenetet az átigazolásom után, de azokat nem is olvastam el. Nem foglalkozom ezekkel, a pályán is elég jól ki tudom zárni a bekiabálásokat. A Slovan játékosa vagyok, mindent megteszek azért, hogy győzzön a csapat, ellenféltől függetlenül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?