Sport

Hazai edző jöhet a DAC-ba

Dunaszerdahely | Hazai edző ülhet a DAC futballcsapatának kispadjára Tomislav Maric távozása után. Az sem elképzelhetetlen, hogy a sportigazgatói posztot betöltő Németh Krisztián fogja irányítani a dunaszerdahelyi együttest.
Bőd Titanilla

2016. május 19. 21:28

A németországi horvát Tomislav Maric a pénteki Ružomberok–DAC bajnoki után fejezi be ténykedését a Fortuna ligás együttesnél. Úgy tudjuk, Maric helyét hazai szakember veszi át. 
 
Nem elképzelhetetlen, hogy a jelenleg sportigazgatóként dolgozó Németh Krisztián lesz a vezetőedző. Németh többször volt már másodedző a sárga-kékeknél, és vezetőedzőként is irányította a DAC-ot az élvonalban: a 2011/12-es szezonban a 4. forduló után vette át a csapatot, amely vezetése alatt emlékezetes meccseken legyőzte a Slovant és a zsolnai együttest is. (Az égszínkékek elleni 1:0-s DAC-siker után a Slovan akkori edzője, Vladimír Weiss mérgében taxival utazott vissza Pozsonyba.) Németh 18 bajnokin irányította a csapatot, aztán Werner Lorant vette át a helyét, ám Németh Krisztián asszisztensként mellette maradt.
 
A DAC most búcsúzó trénere, a 43 éves Tomislav Maric nem lett a szurkolók kedvence. Másfél évet töltött Dunaszerdahelyen, és irányítása alatt a klub nem szerepelt rosszul a bajnokságban, s több jó sorozata is volt az együttesnek, a szurkolók körében nem volt népszerű. Bár érkezésekor azt ígérte, három hónapon belül már tudni fog szlovákul, végül itt-tartózkodása alatt végig horvátul vagy németül kommunikált. Ezáltal nehéz volt közvetlen kapcsolatot létesíteni vele, amihez a dunaszerdahelyi drukkerek korábban hozzá voltak szokva.
 
Maricot azért is sokan bírálták, hogy a klub tehetségeinek nem adott esélyt: Černákot például sokáig jegelte. A fiatal csatár az idei szezonban csak kétszer volt kezdő. 
Egri Dezsőnek azonban Maric lehetőséget adott, pont a Slovan elleni rangadón állította be középhátvédként, miközben korábban még sosem játszott a Fortuna Ligában. Egri azóta öt bajnokin lépett pályára.
 
A tréner meghonosította a német fegyelmet és hozzáállást a klubnál, ám népszerűségét az olyan döntések nem növelték, amikor kedvezőtlen állásnál az utolsó percekre csatár helyett középhátvédet hozott fel, Antonio Asanovicot egyszer kifütyülte a közönség. Vladimír Koník pedig egy DAC-meccs közvetítésének szakkommentátoraként megjegyezte: „Ha Horváth Béla neve -ic-csel végződne, akkor sokkal többet játszana.”
 
Maric általában a mérkőzések után kevés konkrétumot mondott, márciusban azonban komoly visszhangot kiváltó nyilatkozatot tett a rózsahegyiek elleni, 1:1-gyel végződött hazai mérkőzés után. „Szeretném megjegyezni, hogy a DAC-nak el kell felejtenie Európát. Arra kell koncentrálnunk, hogy tovább építsük a csapatot, hogy a jövőben egyre jobbak és jobbak legyünk” – mondta akkor Maric, miközben a DAC még játékban volt a Szlovák Kupában is, ahonnan szintén elérhető a nemzetközi porond. 
 
Úgy tudjuk, a szakvezetőt nem dicsérték meg ezért a nyilatkozatáért, ő azonban azzal védekezett, ezzel próbálta meg levenni játékosairól a terhet.
 
Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Drogdíler testvérpárt fogtak Dunaszerdahelyen

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?