Hapal: „Mindenki csődöt mondott”

<p>A zsolnaiak elhitték, lehet keresnivalójuk a francia bajnok ellen. Nagyobbat már nem is tévedhettek volna.</p>

Két hete a Stade Velodrome-ban egy ideges, pont nélkül és rúgott gól nélkül álló csapat volt az ellenfelük, az egyetlen francia csapat, amely valaha labdarúgó Bajnokok Ligáját nyert, s amelyet roppant kínosan érintett volna, ha ezúttal még a csoportból sem jut tovább, sőt, nincs is harcban a továbbjutásért. Marseille-ben a frusztrált Olympique meghökkent a merész zsolnai támadások láttán, a szlovák bajnok pedig felszabadultan játszhatott – elvégre két vereség után senki nem várt tőle csodát.

Így eshetett, hogy az Olympique hazai pályán csak nagy keservesen tudott győzni a Žilina ellen, amelynek játékosai a visszavágó előtt bátran hangoztatták, a Marseille ellen van esélyük a jó eredményre.

A 0:7 után enyhén viccesnek hat a nagy zsolnai bizakodás, főleg azért, mert a pályán semmi sem látszott belőle. A Žilina egy fél percig sem volt egyenrangú ellenfele a Marseille-nek. A Valbuena, Gignac, Rémy gyilkos csatártrió az első sípszótól kezdve nem hagyta levegőhöz jutni a kétségbeesett hazaiakat, akik a felezővonalon is csak nehezen jutottak át. A zsolnaiak játékában a taktika nyomait sem lehetett felfedezni, a védők csak messziről nézték, ahogy el-elszáguld mellettük valaki – mintha a Szlovák Vasutak lestrapált motorvonatjai a TGV-vel próbálták volna felvenni a versenyt.

Itt nem volt tapogatózás, nem volt tizenhatosok közötti paszszolgatás, a Marseille azon nyomban belevágott a közepébe. A 12. percben 0:1 volt az állás, kilenc perc múlva 0:2, újabb három perc múlva 0:3, újabb tizenkét perc múlva 0:4. „Csak álltam ott, és láttam, hogy már megint jönnek” – mesélte még mindig sokkhatás alatt Martin Dúbravka, a zsolnaiak 21 éves kapusa a lefújás után.

„Mindenki csődöt mondott, nemcsak a játékosok, hanem a szakmai stáb is” – jelentette ki Pavel Hapal, a szlovák bajnok vezetőedzője, de ennél közelebbről nem tudta meghatározni, hol volt a baj. A zsolnaiak gyámoltalanul futballoztak, ütközni sem tudtak (a franciák a 29. percben szabálytalankodtak először!), a Marseille pedig nem volt olyan könyörületes, mint az első fordulóban a Chelsea, amely a negyedik gól után visszavett a tempóból. Az Olympique a második félidőben is gálázott, olyannyira, hogy a BBC honlapja minden irónia nélkül írhatta: „Az OM csak hét gólt lőtt a zsolnaiaknak.”

„A B csapattal kikaptam már 9:0-ra is, ha jól emlékszem, a losonci LAFC-tól” – nyilatkozta Mário Pečalka, aki komoly traumaként élhette meg a megsemmisítő vereséget, józan ésszel ugyanis biztosan nem vont volna párhuzamot a két meccs között. „Tovább kell mennünk – tette még hozzá a hátvéd –, nem mi vagyunk az elsők, akik ekkora verést kaptak.”

Ebben speciel téved, a Bajnokok Ligája története során ugyanis még soha senki nem kapott ki otthon 7:0-ra, s ha a mérkőzés vége felé az addigra az idegösszeroppanás szélére került Dúbravka valamilyen csoda folytán nem fog meg néhány lövést, a zsolnaiak a BL-történet legnagyobb arányú vereségét is elszenvedhették volna (azt a rekordot egyelőre a Besiktas tartja, amely a 2007/2008-as szezonban 8:0-ra kapott ki a Liverpooltól az Anfield Roadon).

A zsolnaiak jó úton haladnak egy másik negatív rekord felé: eddig 19 volt a legtöbb kapott gól a BL-csoportkörben (ennyit szedett be 1995 őszén a Ferencváros, 2007-ben a Dinamo Kijev, tavaly pedig a Debrecen is), a szlovák bajnok négy forduló után 15-nél tart. Legközelebb a Chelsea vár rá idegenben, majd a Szpartak Moszkva otthon – a 0:7 fényében az lenne csoda, ha a két meccset megúsznák öt kapott gól nélkül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?