Hamilton tökéletes, Vettel hibákkal teli szezont teljesített

lewis hamilton

A világbajnoki címek számát tekintve utolérte Juan Manuel Fangiót, és Michael Schumacher nyomába eredt Lewis Hamilton, miután ötszörös Forma–1-es világbajnokká avanzsált a hétvégi Mexikói Nagydíjon.

Volt remény a Ferrarinál

A szezon kezdete igazán jól alakult a Ferrari számára, és úgy tűnt, a Mercedesnek idén egyáltalán nem lesz könnyű dolga a Forma–1-es világbajnokságban. Az idei évben többször váltakoztak az erőviszonyok a két élcsapat között, a bajnoki pontverseny élén is több alkalommal történt helycsere Sebastian Vettel és Hamilton között. Az első három futamot követően Vettel állt az első helyen, ám az Azeri Nagydíj – és a német első „eldobott” győzelme után – a regnáló bajnok tört a csúcsra. Az Osztrák Nagydíj és a kettős Mercedes-kiesés után Vettel egy ponttal átvette a vezetést tőle, ám a nyári szünetre már a brit utazhatott el nyugodtabban. A Belga Nagydíjon aratott győzelem reménysugarat adhatott volna a Ferrarinak, azonban Olaszországban elkezdtek lefelé csúszni a lejtőn...

Vettel hibasorozata

Vettel több alkalommal hibázott a szezon során, legfőképp az év második felében: a szezon során összesen nagyjából 69 pontot dobott el a bakik miatt. A szerencsétlenül sikerült Azeri Nagydíj után Franciaországban is balul sültek el a dolgok számára, ahol a rajtnál ütközött Valtteri Bottasszal. A Német Nagydíjon a Ferrari-pilóta újra hibázott, méghozzá óriásit: az esős versenyen az élről esett ki – Hamilton pedig bezsebelte a győzelmet. Az Olasz és a Szingapúri Nagydíjon a Ferrari szúrta el: a stratégiai döntésekkel a Mercedesnek segítettek, és mivel Hamilton mindeközben gyakorlatilag szárnyalt (sorozatban 4 versenyt megnyert), nem volt nehéz bebiztosítania bajnoki címét.

Ott nyerni, ahol a legjobban fáj

Az Olasz Nagydíj erős fordulópontot jelentett a szezon során: a papírforma szerint a Ferrari jó eséllyel megszerezhette volna az első helyet, Vettel azonban már a rajtnál megpecsételte a versenyét: bajnoki riválisának, Hamiltonnak ütközött, és végül csak a 4. lett. A brit pedig mindeközben bezsebelte a győzelmet a Ferrari hazai nagydíján, ahol tifosi szurkolók sem tudták kizökkenteni őt: újabb 13 pont az ő javára. Amekkora lélektani előnyt nyújtott ez valószínűleg Hamiltonnak, és amennyire megerősítette őt fejben, Vettelt annyira megtörte – a saját hazai nagydíja után a Ferrari országában is nyerni tudott a brit.

Az utolsó remény és a végső győzelem

Mint kiderült, a Ferrari a pályán látott hibák mellett a gyárban is önmaga ellen dolgozott: igencsak félrementek a fejlesztéseik, így az Amerikai Nagydíj előtt több hónapot kellett visszalépniük az autóval. Hamiltonnak így jó esélye volt arra, hogy az USA-ban bebiztosítsa bajnoki címét, ahol Vettel egy szabadedzésen történt bakija miatt három rajthelyes büntetéssel számolhatott. A német ráadásul – sokak szerint a győzelmet eldobva – Daniel Ricciardóval is ütközött az első körben, így újra a mezőny végéről kellett felzárkóznia. A 31 éves pilóta felküzdötte magát a 4. pozícióba, így a Mexikói Nagydíjra még életben tartotta matematikai esélyeit...

Hamiltonnak azonban az elmúlt hétvégén már elég volt az első 7 hely valamelyikén célba érnie ahhoz, hogy 5. bajnoki címét ünnepelhesse – ez sikerült is számára, és ugyan a dobogóra nem állhatott fel, egy 4. pozícióval bebiztosította vb-trófeáját.

A bajnoki lélektan

Sokan úgy gondolják, a 2018-as bajnokságot nem Hamilton nyerte meg, hanem Vettel veszítette el, hiszen a Ferrari tempója és versenyképessége alkalmas lett volna arra, hogy az év végén ő váljon ötszörös világbajnokká.

A hírek szerint Vettelnek családi problémákkal is szembe kellett néznie a szezon második felében, ezért lelkileg sem volt teljesen összeszedett ahhoz, hogy harcolni tudjon a vb-címért. Mindeközben Hamilton parádés teljesítményt nyújtott, hibátlanul teljesített, és a világbajnoki címhez vezető úton a Mercedes is jó stratégiai döntésekkel támogatta őt – nem utolsó sorban pedig csapattársára, Bottasra is számíthatott, amikor szükség volt rá.

Hamilton nagypapája a Mexikói Nagydíj előtt néhány nappal hunyt el – éppen akkor, amikor a brit pilótának a legnagyobb szüksége lett volna arra, hogy lelkileg rendben legyen, és maximálisan élvezni tudja családja támogatását. A nehéz időszak azonban erőt adott a brit pilótának, és vasárnap úgy nyilatkozott, bízik benne, hogy nagypapája is büszke lenne rá.

A brit tehát történelmet írt Mexikóban, és mivel még csak 33 éves, várható a folytatás: kérdés, hogy meddig tart Hamilton csúcsformája, és hány tökéletes szezont tud még teljesíteni csapatával, a Mercedesszel együtt.

Berta Kitti

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?