Győzelemmel, bizakodva zárta az Eb-t a magyar válogatott

Kézi2022.magyar.szlovén

A magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában megszerezte második győzelmét. Klujberék 29:25-re nyertek a házigazda Szlovénia ellen.

A szlovénok két nappal korábban alaposan megszorongatták a norvégokat, de végül vereséget szenvedtek. Ha ott nyernek, akár az elődöntőbe is bejuthattak volna, így azonban a fizikai fáradtság mellett roppant csalódottak is voltak a szerdai mérkőzésen. Ezt tudták kihasználni a magyarok és ugyan az első percekben még 1-2 góllal a hazaiak vezettek, a félidő második felében már Vámos Petráék voltak előnyben. Az Európa-bajnokság során először fordult elő, hogy a szünetben nem volt hátrányban Magyarország, az előnyük azonban most is elfogyott, 14:14-ről folytatódott a mérkőzés.

A második játékrészben mindkét csapatnak akadt hullámvölgye, de a meccs legjobbjának válaszott Vámos Petra, a kilenc gólig jutó Klujber Katrin, valamint a két kapus, Szikora Melinda és Janurik Kinga vezérletével összességében a magyar csapat tett többet a sikerért. A hazai pálya a várt játékvezetői segítséget sem hozta meg Szlovéniának, akik így 29:25-re kikaptak és nagyobb álmaik ellenére csak a csoport negyedik helyén végeztek. Ők ellenben elmondhatják azt, hogy a legjobb nyolc között zárták a kontinenstornát, ami előzetesen a magyar nemzeti csapat célja is volt, de Győri-Lukács Viktóriáék két győzelme és négy veresége csak a 11. helyre volt elég.

„A motiváció és az akarat nagyon komoly a csapaton belül, most pedig a felelősségvállalásban is nagyon erősek voltunk. Ma nagyon sok dolog működött, zártabbá vált a védekezésünk és a kapusaink is tudtak segíteni. Nálunk most nem nagyon van lövő, és ezúttal a keresztek sem nagyon működtek, ezért a szélsőjátékot ki kell használni. Az előző mérkőzéseken is törekedtünk rá, de akkor nem tudtuk elégszer odatenni a labdát, ma viszont csodálatos megoldások voltak. Nagyon örülök, hogy nem hozták vissza a labdát, hanem szinte minden lehetőséget kihasználtak” – idézte az MTI Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányt.

A magyar csapat két sikerét Svájc és Szlovénia ellen szerezte, ami papírformának mondható. Előbbi találkozón, az Eb-újonc ellen nagyon gyengén játszottak Márton Grétáék, de sikerült nyerniük, míg szerdán egy olyan csapatot múltak felül, akiktől az októberi felkészülési meccsen elszenvedett vereség előtt sosem kaptak ki. A fájó pont a horvátok elleni vereség volt, ahol a 18 dobott gól nagyon kevésnek bizonyult. Az előzetes esélylatolgatások alapján a norvégok, a svédek és a dánok elleni vereség benne volt a pakliban. Utóbbi válogatott ellen ráadásul sokáig megvolt az esély a bravúrra is.

Összességében tehát nem lehet elégedett a teljesítményével a magyar válogatott, amelyben a fiatalok közül senki nem tudott berobbanni Európa középmezőnyébe sem. Kácsor Gréta elsőszámú balátlövőként utazott, de a torna végén már alig játszott. Albek Annának ugyan az utolsó két meccsen volt számos biztató megmozdulása, de az első 2-3 mérkőzésről inkább csak a kiállításaira emlékszünk. Kuczora Csenge pedig irányítóból átlövővé vált az elmúlt két hétben, és ha néhány hatalmas kapufája befelé pattant volna, lehet őt most a legjobbak között említhetnénk, de így csak közepesnek mondható a teljesítménye.

A már rutinosabbanak nevezhető játékosok közül Klujber Katrint ki lehet emelni, aki többször is hátán vitte a csapatot, de mivel az ellenfél védőinek az átlövők közül szinte csak rá kellett figyelniük, neki is akadtak rosszabb mérkőzései. A szélen Győri-Lukács és Márton jól teljesített, de extrát ők is csak egy-egy meccsan voltak képesek hozzátenni a csapat játékához, ahogy a kapusok is, akik nem hozták azt a klasszis formát, amit az Európa-bajnokság előtt klubjukban láthattunk.

„Nagyon nehezen kezdtük a tornát, majd jött három mérkőzés komoly csapatok ellen, ahol sok minden nem működött, de tapasztalhattuk a sebességüket. Szerintem meccsről meccsre jobbak voltunk, előreléptünk” – mondta Golovin a fiatalnak, de leginkább tapasztalatlannak nevezhető csapatáról. A fejlődési lehetőség a legtöbb játékosban megvan, de fontos lenne, hogy minél többen a Bajnokok Ligájában is komoly szerephez jussanak, ha a csapat újra ott szeretne lenni az olimpián.

„Sikerült magunkat összeszednünk az elvesztett horvát meccs után, és ez most ennyire volt elég. Négy jó csapattal játszottunk négy jó mérkőzést, ebből kell építkeznünk. Ezen a tornán is meccsről meccsre fejlődtünk valamennyit. Talán ezt sokan még nem látták, de a csapat belülről érezte” – zárta az Eb-t a legfőképpen védekezésben bevetett csapatkapitány, Hornyák Dóra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?