Götze eldöntötte: a németek a világ tetején

<p>Götze gólja a mennyekbe repítette a németeket – a Nationalelf 1:0-ra legyőzte Argentínát a Maracana-stadionban, és története negyedik világbajnoki címét szerezte.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Párhuzamos univerzumok igenis léteznek. Az elméletet kutatták fizikusok, kozmológusok és filozófusok, pedig a bizonyíték akár egy futballpályán is megtalálható.

A világbajnokok ölelkeznek, zokognak, nevetnek, feleségeket és barátnőket emelnek át a korláton, a vállukra veszik a gyermeküket, fekszenek a fűben, bódult félmosollyal bámulják az eget.

A vesztesek üveges tekintettel néznek maguk elé, zavartan téblábolnak, nem találják a helyüket, próbálják visszatartani a könnyeiket.

Látszólag csak néhány méter választja el a két csoportot, ám a valóságban több ezer fényév a távolság közöttük. A vesztesek gyászolják a szertefoszlott álmot, a bajnokok ünneplik a még felfoghatatlan diadalt. Világukban nincs semmi közös.

Götze gólja

A német válogatott magabiztos játékkal jutott el a döntőig, az elődöntőben impozáns módon szedte szét a házigazda brazilokat. Az őszinte német futball már 2010-ben is sok hívet szerzett, és Joachim Löw munkája mostanra érett be igazán: a Nationalelfnek nem volt gyenge pontja ezen a tornán. Löw a váratlan helyzetekre is jól reagált: amikor a döntőben kidőlt Kramer (aki a bemelegítésnél megsérült Khedira helyett állt be), nem biztonsági megoldást választott, hanem bátran behozta Schürrlét, aki végül gólpasszt adott. A nyerőember a szintén csereként beállt Götze lett (a teljesen kimerült Klosét váltotta a 88. percben), aki jobblábas létére ballal lőtt a hálóba Schürrle remek átadása után.

„Azt mondtam neki, meg tudod csinálni” – árulta el Klose a mérkőzés után, mivel biztatta csapattársát a csere közbeni kézfogásnál. Götzének a szövetségi kapitány Joachim Löw is mágikus szavakat suttogott: „Annyit mondtam, hogy most megmutathatja, van olyan jó, mint Messi, és eldöntheti a döntőt. Azt is hozzátettem, hogy bízok benne.”

A Bayern középpályása Ghána ellen már szerzett egy gólt a vb-n, de most pályafutása legfontosabb találatát érte el. „El sem tudom hinni. Ez életem legjobb napja” – lelkendezett az újdonsült világbajnok.

Argentin retesz

Először fordult elő, hogy az amerikai kontinensen európai együttes lett a világbajnok. Pedig Argentína közel állt a trófea megszerzéséhez: ezúttal is rendkívül fegyelmezetten védekeztek, nem ritkán nyolc védekező emberen kellett volna áthámozniuk magukat a németeknek. Az argentinok mögé szinte lehetetlen volt bejátszani a labdát, ezt már a hollandok is megtapasztalhatták az elődöntőben. A németek legnagyobb helyzete az első félidő végén egy szöglet után jött, Höwedes fejelt a kapufára.

Az argentinoknak ennél több lehetőségük akadt: Kroos hibája után Higuaín tiszta helyzetben a kapu mellé lőtt, de nem járt sikerrel Messi vagy a csereként beállt Palacio sem.

„Nekünk voltak nagyobb helyzeteink, de nem használtuk ki őket – ismerte el Alejandro Sabella, az argentinok szövetségi kapitánya is. – A játékosaim rettentő elkeseredettek, és ugyanennyire el vagyok keseredve én is. De büszke is vagyok egyúttal a fiúkra, mert mindent megtettek Argentínáért.”

Messi a legjobb?

Lionel Messi valószínűleg még egy díjat sem gyűlölt ennyire, mint a vb legjobbjának járó Aranylabdát. Az argentin klasszis négy gólt szerzett Brazíliában, csapata kulcsembere volt, mégsem egyértelmű, hogy ő lett volna a torna legjobb embere. A FIFA bizottsága valószínűleg jobb (és mindenképpen emberségesebb) döntést hozott volna, ha a holland Arjen Robbennek adja a díjat, szívszorító volt nézni Messi arcát, amikor megkapta a trófeát.

Maradona szerint sem Messit kellett volna a legjobb játékosnak választani: „Bármit megtennék Leóért, de ez nem fair. Olyasmit adtak neki, amit nem érdemelt meg” – nyilatkozta az isteni Diego a venezuelai televíziónak.

Sabella viszont úgy véli, jó helyre került a díj: „Rengeteget tett a csapatunkért, az egész vb-n nagyszerű volt.”

1954, 1974, 1990, 2014

A német válogatott negyedik világbajnoki címét szerezte meg, ezzel beérte az örökranglistán az olaszokat, és csak eggyel van lemaradva az ötszörös vb-győztes braziloktól.

A németek ezt megelőzően 1990-ben lettek világbajnokok, a római döntőben szintén Argentínát győzték le, akkor Brehme tizenegyesgóljával 1:0-ra.

A Nationalelf zsinórban 18 mérkőzésen nem talált legyőzőre (2013. június 2-án barátságos meccsen 4:3-as vereséget szenvedtek az USA-tól), az argentinok 11 veretlen meccs után kaptak ki.

A németek már 2006-ban és 2010-ben is jól szerepeltek a vb-n, bronzérmet szereztek, de most értek fel a csúcsra.

„Ez a projekt tíz évvel ezelőtt kezdődött, és ami most történt, az sok év munkájának az eredménye, amit még Jürgen Klinsmann-nal kezdtünk el. Folyamatosan fejlődtünk, hittünk a projektünkben, rengeteget dolgoztunk. A csapatszellem fantasztikus volt, a játékosaimnak hihetetlenek a technikai adottságaik, és rendkívüli az akaraterejük. Büszkék vagyunk rá, hogy mi vagyunk az első európai csapat, amely Dél-Amerikában diadalmaskodott” – nyilatkozta az örömittas Joachim Löw.

A csapatszellem diadala

A portugáloknak van egy Ronaldójuk, a braziloknak van egy Neymaruk, az argentinoknak van egy Messijük – és a németeknek van egy csapatuk. Ez a megállapítás keringett az interneten már a negyeddöntő után.

A csapatszellemet emelte ki a Nationalelf egyik vezéregyénisége, Bastian Schweinsteiger is, aki a döntőt igazi gladiátorként, több sebből vérezve játszotta végig. „Nagyszerű volt a kollektíva. Még azok a srácok is, akik nem játszottak, csak a kispadról nézték a meccset, együtt éltek a játékkal, és rengeteg energiát adtak nekünk. A két cserejátékosról nem is beszélve, elképesztő volt, amit műveltek.”

Wolfgang Niersbach, a Német Labdarúgó-szövetség elnöke megjegyezte, sztárok nélkül is lehet győzni: „Nem lehet megnyerni egy világbajnokságot 11 vagy 14 játékossal. A sikerhez 23 futballista kell, és a német válogatott pontosan ilyen volt. Mindenki hozzájárult a jó eredményhez. A csapatszellem volt a sikerünk titka.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?