Gombos lett az év teniszezője

<p>Idén bekerült a bűvös első százba, megnyerte a nagy presztízsű orléans-i challenger-tornát, a marseille-i ATP-tornán pedig negyeddöntőt játszhatott. Ezek az eredmények is hozzájárultak, hogy idén Gombos Norbert lett Szlovákia legjobb férfi teniszezője. A nádszegi származású játékossal a díjkiosztó gála után beszélgettünk.</p>

Gombos Norbert az év teniszezője. Hogy hangzik?

Igen jól hangzik! Örülök nagyon, hogy sikerült, nem is vártam, hogy én fogok nyerni, mert Lukáš Lacko két tornagyőzelemmel fejezte be a szezont. Ez az eddigi pályafutásom legnagyobb elismerése. Talán úgy tűnhet, idén a szlovákiai férfitenisz nem igazán volt sikeres, de az én pályafutásomban mérföldkőnek számított, hogy bekerültem a top 100-ba, és fél éven át ott is tudtam maradni. Nem volt könnyű ez az év, nagy tornákon is játszhattam végre, először szerepelhettem főtáblán Wimbledonban és a US Openen, ez nagyon sokat segített. Kár, hogy az év vége nem sikerült annyira, nem tudtam bentmaradni az első százban. Sajnos, az év végén nehéz ellenfelekkel kerültem össze, ez is közrejátszott ebben. Az viszont, hogy én lettem az év teniszezője, motivál a következő szezonra is. Mindent megteszek, hogy visszakerüljek az első százba.

Az Év teniszezője címmel nagyon előkelő társaságba került, Dominik Hrbatý, Karol Kučera, Martin Kližan mellé. Hogy érzi magát ezek között a nagy nevek között?

Hozzájuk képest nagyon kicsinek érzem magam. Dominik és Karol is nagyon sok mindent elért a teniszben, Kučera a világ 6. játékosa volt, Dominik a 12., ezek nagyszerű számok. Engem ez is motivál, hogy lankadatlanul dolgozzak magamon. Ha türelmes leszek, és mentálisan stabilabb, akkor remélem, én is kerülhetek még az eddigi legjobbamnál, a 80. helynél magasabbra is a világranglistán. A jövő évre a 70. hely a célom.

Október elején a 80. helyen állt, az évet azonban a 134. helyen zárta, mert az utóbbi két hónapban nem tudta megvédeni a világranglistapontjait. Mi volt az oka, hogy nem jöttek az eredmények?

Apróságokon múlt. A franciaországi Brestben a későbbi tornagyőztestől kaptam ki az első körben, a pozsonyi Slovak Openen pedig a volt világranglista-14. Jerzy Janowiczcsal találkoztam az első fordulóban. Nehéz ellenfelek voltak, de egy hajszálon múlt, hogy nem vertem meg őket. Nagyjából ugyanazon a helyen állok a világranglistán, mint tavaly ilyenkor, de év közben nagyobb tornákon játszottam, ezáltal nőtt az önbizalmam is.

Mikor kezdi a felkészülést a következő szezonra?

E hónap végén a Magas-Tátrába utazom, ott kondiedzéseket fogok végezni, december elejétől pedig már teniszezni fogok. Korábban mindig csak december közepén kezdtem a teniszedzéseket, de most előbb akarom kezdeni. Ez lesz a fő változás a felkészülésemben. Remélem, jól fog kezdődni a jövő év, szeretném az Australian Openen felküzdeni magam a főtáblára.

A 2017-es év egyik csúcspontja az volt, amikor a lengyelek ellen két pontot szerzett, ezzel nagyban hozzájárult a szlovákok bentmaradásához az I. euro-afrikai zónában. Jövőre mit vár a Davis-kupában?

Nem lesz könnyű, mert a bosnyákokat fogadjuk, akik a nagyon erős Damir Dzumhurral állnak fel. A Davis-kupában lesz néhány szabályváltozás is, meglátjuk, ezek hogyan hatnak majd ránk. Remélem, mindenki fitt lesz, legyőzzük a bosnyákokat, és utána a Világcsoportba jutásért játszhatunk. Ha a magyaroknak egy játékossal sikerült bejutni a Világcsoportba, miért ne jöhetne össze nekünk is?

Miloš Mečíř egészségi problémák miatt csaknem negyedszázad után távozott a Davis-kupa-csapat kapitányi posztjáról. Mennyire fog hiányozni?

Örülnék neki, ha a csapat mellett maradna, mert nagyon jó volt vele dolgozni, nagyszerű edző és kiváló ember. Ha le is mondott a kapitányi posztról, szerintem mindig ott lesz valahogyan a Davis-kupa-csapat körül. Meglátjuk, hogy Karol Kučera vagy Dominik Hrbatý lesz-e az új kapitány, de bárki lesz is, remélem, eredményesek leszünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?